• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zgaduj zgadula - Czyli co to za glosnik ?

Reakcji
454
Zakladam temacik o glosnikach, z ktorych rozszyfrowaniem mamy czasami problemy.
Jako pierwszy w kolejce pokazuje mojego niskotonowego grzmota. Gdzies to juz widzialem ale nie moge skojarzyc producenta.

Ktos rozpoznaje ten glosnik ?
97urte.jpg

2n7gopu.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam głośnik firmy Braun na bardzo podobnym koszu - front i ramiona identyczne jednak mocowanie magnesu już inne. Z kolei zawieszenie wygląda identycznie jak w innym głośniku z mojej kolekcji - tym razem marki RFT. Z tym, że ten RFT jest już na zwykłym stalowym koszu - choć o takim samym kształcie od frontu. Może to będą jakieś pomocne tropy.

---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post o 20:46 ----------

Te moje głośniki leżą w warsztacie i już od jakiegoś czasu nie przyglądałem się im za bardzo... ale znalazłem ich zdjęcia, które swego czasu wrzucałem na imageshack - nooo... może z tą "identycznością" poszczególnych elementów nieco przesadziłem, ale widać, że to ta sama parafia, więc w Twoich poszukiwaniach celowałbym właśnie w marki Braun i RFT

Braun

RFT

Dabyl, poczatkowo myslalem, ze to cos z niemieckich ale te znam juz dosc dobrze nic mi nie pasowalo, choc kosz mylacy, podobny do Braunow. Tak czy owak dzieki za odzew :)
Pudło Panie Dabyl , kierunek północno wschodni .

http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...t-1-4_7016.jpg

http://www.rrr.lv/en

był montowany w kolumnach serii Baltic
np. Norsk Audio Baltic 90

Duze zimne piwsko dla awarii :)
Co ciekawe to ponoc w polskich paczkach tez byly montowane, moze to jakas produkcja krajowa? Albo to my skubnelismy cos od sasiadow.

A co jakieś muzeum zakładamy i trzeba rozszyfrować eksponaty ?

A jak! niech sie mlodzi ucza troche historii glosnikowej :)

Przyda się taki temacik...

Taka mam nadzieje ;)

Glosnik nie ma zadnych napisow, moze byla kiedys jakas naklejka. Wyglada dosc solidnie poza blaszanym koszem. Glosnik sredniotonowy, twarda zawiecha. Nie przychodzi mi do glowy co to jest, moze je wezme od znajomego i przetestuje.

Marian, jaki jest blad w temacie?

Powrót