• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zle strojenie?

Reakcji
0
Witam!
Posiadam skrzynke na przetworniku DLS MW 112. Skrzynka jest 50L i strojona na 33Hz (otwor szczelinowy 2cm x 33,5 cm o dlugości 23cm. Wydaje mi się ze cos pochrzanilem ze strojeniem bo brakuje mi zejscia (naped 300 watt) nawet jak bylem z subem w wiekszym pomieszczeniu....

Teraz jestem na etapie przerobienia suba (wzmocnienia, tylna scianka nowa) wiec prosilbym o jakas pomoc czy takie zestrojenie jest dobre i go zostawic czy jednak jakos inaczej go zestroic ??

strojenie wg winisd wychodzi na 37hz
minus te 2-3hz ktore mi wychodzily w praktyc to daje ok 35hz
wiec jest OK

wzmacniacz tez jest OK

tak wiec pobawilbym sie wytlumieniem i ustawieniem go w pokoju

hardzio, potwierdzam słowa Pawel S.: strojenie dobre.
Co tam masz za końcówkę mocy i jakie układy dodatkowe (przesuwnik fazy ? przłącznik fazy ? filtr ? - ogólnie: jaki preamp ?) Może, wbrew temu co skwitował tak lekko Paweł, przyczyna leży jednak po stronie wzmacniacza ? Moc końcówki to żaden wyznacznik ;)

temat mozna zamknac i wyrzucic juz wszystko jest wporzadku

nie wiem ktory z zabiegow pomogl ale teraz jest sub450, nowe wzmocnienia, inaczej wytlumione i jest tak jak powinno byc ;)

dzieki za pomoc

Powrót