• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zlece wykonanie skrzynek do małych kolumn - pomocy

• Autor wątku Autor wątku ess
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ess

Reakcji
0
Witam, mam do wykorzystania głośniki 16,5 cm i potrzebuje do tego skrzynki, tylko, że ja nie umiem i nie mam czasu tego zrobić, nawet nie wiem jak to dobrze obliczyć ( objętość ), szukam pomocy, może ktoś z Was by sie podjął? Poza tym potrzebuje wzmacniacz do suba, też chętnie zlecił bym komuś wykonanie bo sie nie znam na tym. Prosze o pomoc. Pozdrawiam.

ps.
Jak ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł lub wskazówkę piszcie: mam.robaki@wp.pl

Mam wszystkie parametry głośnika, a chciałbym skrzynki jak najmniejsze, które możliwie przyzwoicie grają. Pomocy

Myśle że to wystarczy:

Velocity VRX 170.1
size: 165mm
EIA Standard RS426A ( W) : 60
IEC Standard 268-5 ( W ): 140
sensitivity ( dB/2.83 V/m): 93
freq.response: 40-32k ( 2-Way )
ohm: 4
fs(Hz): 62
Qts 0,52
Qes 0,63
Qms 2,98
Vas 13,43
Xmax +-1,74

Tak, to są głośniki samochodowe, mam 3 komplety i chce je wykorzystać w domu, bo w samochodzie mam czwarty komplet :) . Mam jeszcze całkiem nowe dwudrożne 20cm Blaupunkt ale te są z niższej półki i wogóle na nich nie ma wypisanych parametrów i z tymi to już wogóle nie wiem co zrobić. Doradźcie coś.

moge ci obliczyc pojemnosc tych skrzynek,zglos sie na gadu gadu jutro a raczej dzis :]

Powrót