• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiana elementów zwrotnicy ...

Reakcji
0
Witam Panowie ... Zwracam sie z wielką prośbą :
Jakiś czas temu nabyłem głosniki w komplecie ze zwrotnicami autorstwa KILLERA
Zwrotnice są zaprojektowane na 1xARN188 i SC10N ... Ja zrobilem obudowy na 2x ARN188 Chce zmienić elementy zwrotnicy, wiem ze muzse wymienic cewke rdzeniową i rezystory :)
Oto moja zwrotka :

A to zwrotka znaleziona w necie na 2xARN188 :

Bardzo was prosze o podanie jakie rezystory musze kupić i jaką cewke (bede zamawiał w polinku) Nie dysponuje niestety schematem do tej zwrotnicy i nie znam oznaczeń:( ).

Jeszcze raz bardzo prosze o pomoc ... Gdyby ktoś był tak miły i mógł mi pomóc będe bardzo wdzieczny bo mi na tym zalezy ...

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)

ta zwrotnica rozni sie tylko i wylacznie wartoscia tlumika. pierwsza jest pod 1xARN 8ohm a druga jest pod 2xARN 4ohm wiec cewka jest taka sama.
a wartosci rezystorow mozesz sobie odczytac z fotek

Dobzre rezystory odczytam tylko nie moge odczytać tego co jest koło zielonego kondensatorka i nie moglem go znaleśc w polinku ... mozec ie mi pomóc ? Mówisz ze cewka jest ta sama? bo przy zwrotce 2X188 wydaje się większa :)...
A jeszcze jedno pytanie : czy cos sie stanie w zwrotnicy lub kolumna bedzie inaczej grać jezeli zostawie te elementy co mam do tej pory czyli zwotka na 1xARN188 ??

jeśli nie wiesz jak wygląda rezystor to nie wiem czy powinieneś brać się za wymianę części w zwrocie - możę lutownicą się poparzysz, albo prądem porazisz - kto wie :)

Odrazu widać że zwrota różni się tylko rezystorami tłumiącymi visatona, zobacz jakie to elementy, potem pójdź do najbliższego sklepu z elektroniką i za 2zł max kupisz te 4 nowe rezystory.

końcówka mocy napisał:
A jeszcze jedno pytanie : czy cos sie stanie w zwrotnicy lub kolumna bedzie inaczej grać jezeli zostawie te elementy co mam do tej pory czyli zwotka na 1xARN188 ??
może być mało wysokich, napewno będzie ich mniej - podłacz i sprawdź czy Ci pasuje.

końcówka mocy napisał:
tylko nie moge odczytać tego co jest koło zielonego kondensatorka i nie moglem go znaleśc w polinku ... mozec ie mi pomóc
przeciez w obu jest taki sam - 15ohm

końcówka mocy, uprzedzam cie ze niemozesz dokupic glosnika i dolozyc do tej zwrotnicy. masz obecnie jeden glosnik 8 ohm. jak bedziesz mial 2 glosniki to tez musisz miec 8 ohm czyli 2x4ohm polaczone szeregowo.
jak polaczysz 8ohm rownolegle to masz 4ohm...
mam nadzieje ze o tym wiesz?

takero, heh spokojna twoja :) Lutownicą to ja lutuje od dziecka ... Ojciec ma 2 stacje lutownicze i transformatorówke ,cyne z dodatkiem srebra wiec sie nie obawiaj ... Co do elektroniki to prawda moja wiedza jest na niskim poziomie :)
Pawel S., za pózno ja juz mam gotowe kolumny podłączone i nawet to ładnie gra :):) tylko zastanawialy mnie te rezystory ...Głośniki mam podlączone równolegle (kazdy głosnik ma 8ohm) ... Ale dziekuje za pomoc :):)

no to masz niezłą kaszanę...
w sumie to teraz nie musisz się już martwić żadnymi rezystorami ;]

koledzy maja racje ... zwrotnice to wersje 8 ohmowe ... odpowiednio dla jednej sztuki 8 ohm i dla dwóch sztuk 4 ohmowych ....

jesli podłaczyłeś je do dwóch głosników 8 ohmowych w rezultacie 4 ohmy to w bardzo nieładny sposób masz wyciety spory kawał srednicy i za mocno stłumioną góre ...

napisz na priv powiem ci jak to zmienic .... aby było poprawnie ...

Powrót