• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiana przetworników do 5.1

Reakcji
0
Witam!
Chcę zamienić dotychczasowo używane przetworniki z starego odtwarzacza DVD na porządny zestaw. Póki co wystarczały, ponieważ grały w małym pokoju praktycznie dla jednej osoby, no i właściwie byłem na nie skazany. Do dyspozycji mam:
-Amplituner Pioneer vsx-415
-2 kolumny Tonsil zgc-50-8-44 z regenerowanymi TDN 20/40... cośtam i jakimiś alpierdami jako średniotonowe ponieważ oryginalne się rozpadły. Kopułki oryginalne. Zwrotnica także.
-2 kolumny własnej roboty sprzed lat- na części. Niskotonowe też chyba jakieś tonsile 20stki, ale nie jestem w stanie tego sprawdzić w tej chwili. Średnie i wysokie to jakieś totalne badziewie- się wymieni. Zwrotnica też uniwersalny badziew.
-2 głosniki Tonsila GDN 16/50/6. Też pewności nie mam co do modelu i w tej chwili sprawdzić nie mogę. Na pewno są to 16stki 8 omowe :]

W miarę możliwości chciałbym wykorzystać jak najwięcej z tego co mam. Czas więc na pytania:
- Nie wiedzieć czemu chciałbym użyć wszędzie obudów zamkniętych poza oczywiście subem. Czy takie rozwiązanie ma sens? Szczególnie biorąc pod uwagę posiadane głośniki.
- Do zestawu planuję dorobić aktywny sub na TDA7294. Kiedyś planowałem napędzić go GDN 20/80/2, ale teraz chyba już niełatwo będzie takowy znaleźć. Co w takim razie w jego zastępstwie? Nie chcę jakiegoś wielkiego krówska, a także nie chciałbym eksperymentować z B-P, więc zostaje 30-50 litrowy B-R.
PS. Bardziej zależy mi na pełnym wykorzystaniu możliwości tego amplitunera podpiętego przez spdif niż na "kopnięciu". Z góry dzięki za odpowiedzi... i linki do istniejących tematów zawierających odpowiedzi ma conajmniej połowę pytań ;)

Obawiam się, że z takich składników nie zrobisz nic w co warto by było inwestować pracę i czas.
:arrow: Amplituner - bez zastrzeżeń,
:arrow: TDN 20/40 regenerat - w zasadzie nadają się na śmietnik, ale można spróbować je pomierzyć... może coś tam z nich wyszło, a jak nie to można je skleić frontami - będą wyglądać jak UFO,
:arrow: Średniaki Alpharda - na popielniczki marnej jakości,
:arrow: Oryginalne kopułki - da się wykorzystać,
:arrow: Oryginalna zwrotnica - nie przyda się... można wylutować elementy i może któryś się uda wykorzystać w nowym zestawieniu
:arrow: 20tki tonsila (chyba) - do weryfikacji
:arrow: średnie, wysokie (totalny badziew) - na złom,
:arrow: uniwersalna zwrotnica - to samo co z oryginalną
:arrow: GDNy 16tki - do weryfikacji

Co do obudów zamkniętych i suba w b-r: nie ma przeciwskazań. Jeśli wziąć pod uwagę głośniki, które masz to moim skromnym zdaniem nie warto budować żadnych obudów ;)
Ad końcówka mocy do suba: lepiej zrób N-Mosfet by Irek zamiast pchać się w TDA.
Jeśli zależy Ci na pełnym wykorzystaniu możliwości ampli to na tym co masz nie licz na to. Złota myśl: ze śmieci pałacu nie zbudujesz ;)
Lepiej wyjdziesz na inwestycji w relatywnie tanie przetworniki ale dobrane z głową. Uzyskasz spójne brzmienie poszczególnych elementów zestawu i większą pewność, że zdąży ów zestaw trochę pograć zanim posypią się zawieszenia głośników lub któryś wysokotonowiec zacznie "pierdzieć".

Dzięki za odpowiedź.
:arrow: TDN 20/40 regenerat - w zasadzie nadają się na śmietnik, ale można spróbować je pomierzyć... może coś tam z nich wyszło, a jak nie to można je skleić frontami - będą wyglądać jak UFO,
Nie za bardzo rozumiem... Chodzi Ci o pracę w tandemie? Pomierzyć właściwie mógłbym- mam znajomego na akustyce :]
To może z innej beczki. W takim razie zacznę składać zestaw po kolei. Zacznę od kolumn frontowych. Wykorzystałbym którąś z par tonsilów i jak tylko sprawdzę jakie to dobiorę jakieś kopułki, sklecę zwrotnice i będzie dobrze. Te 16tki wydają mi się być za duże na satelity, może lepiej byłoby zrobić z obu i porządnej kopułki dwudrożny centralny?

sprawdź te GDN 16 bo to może być dobry materiał na front
reszta tak jak Quester napisał
śmieci wystaw to na allegro może ktoś to łyknie

Powrót