Jak najłatwiej zrobić pomiar parametrów TS głośnika po dołożeniu magnesu ekranującego?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Co potrzebuję mieć do wymienionych programów? Jakieś specjalne kabelki, generatory?
Użyłem słowa "ekranujący" żeby jasne było w jaki sposób jest mocowany do obwodu magnetycznego.
Nie mam zamiaru niczego nim ekranować, chce sprawdzić jak zmienia się parametry głośnika po zastosowaniu różnej wielkości magnesów.
To ma być jakikolwiek kabel z rezystorem? I podłączam go pod kartę dźwiękową?Rezystor i kabelki. Jaki rezystor? Tego się dowiesz z manuala do Limp, generalnie od 100 do 600 ohm.
No a do ekranowania z puszką tez się go chyba mocuje odwrotnie?
jezeli celem jest zmiana parametrow glosnika to musisz przykleic chyba zgodnie
Teoretycznie można również podnieść efektywność przez taki zabieg ale pomiary które przeprowadzałem nie potwierdzały tego (pomiar nearfield w SW).
Mi sie wydaje że przeciwnie. Chyba trzeba to sprawdzić.
Uściślę, powtarzając, że zmieni się jedynie B. Kolega wie, ale pisząc, że zmieni się iloczyn Bl, może niewiedzących wprowadzić w błąd, gdyż mogą założyć, że zmieni się i B i l.Po doklejeniu magnesu zmieni się tylko Qes bo zmieni się BL
I co za tym idzie, gwoli ścisłości, też Qts, którego Qes jest składową, jeśli o dobroci rozprawiamy.Po doklejeniu magnesu zmieni się tylko Qes