Parametry TS są mało sygnałowe i ważne tylko w danym "punkcie pracy" .
Co to dokładnie oznacza dla wykonywanych pomiarów? Musze ustawić jakieś (jakie?) konkretne wartości pomiaru w celu uzyskania poprawnego wyniku? Czy wystarczy tylko identyfikacja różnicy pomiędzy układem z magnesem i bez magnesu, a ta różnica będzie niezależna od "punktu pracy" ?
---------- Post dodany o 22:57 ---------- Poprzedni post o 22:44 ----------
Widzę że spora dyskusje wywołałem.
Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika kilka wniosków, które już opisaliście.
Magnes ekranujący - to taki który jest doklejony do nabiegunnika o przeciwnej polaryzacji oraz dodatkowo ma średnicę zwłaszcza wewnętrzną taka samą jak magnes główny obwodu. Dodatkowo oczywiście ekranowanie musi mieć puszkę na oba magnesy żeby działało skutecznie.
Nie tylko polaryzacja magnesu ale także jego rozmiar ma istotny wpływ na ostateczny efekt. Przylepiłem magnes o fi 90/45mm w odwrotnej polaryzacji do obwodu o średnicy fi 110/60mm. W efekcie tego głośnik zaczął grać wyraźnie ciszej jakby nagle stracił "siłę". Wiec jeszcze raz zauważę że słowo "ekranujący" dość dokładnie określa o jaki rodzaj, wielkość i polaryzacje magnesu chodzi.
Oczywiście efektem doklejenia magnesu ma być większy strumień pola w szczelinie i wzrost siły obwodu - B. To spowoduje spadek Qes i spadek wypadkowego Qts.
W niektórych przypadkach może być on bardzo wyraźny w niektórych minimalny.
Wpływ na inne parametry lub jego brak jest również dyskusyjny, z wyliczeń w Win ISD po zmianie Bl wynika że pewne inne parametry też mogą ulegać zmianie. Ale to są tylko obliczenia działające wg zależności których ja akurat w tym programie nie rozumiem więc nie wiem skąd mogą naprawdę wynikać. Właśnie dlatego muszę zweryfikować je pomiarem.
Zmiana efektywności i ewentualnie krzywej przebiegu spl to rybka bo i tak mierze mikrofonem strojąc zwrotnicę.
Parametry TS potrzebuję do poprawnego wyliczenia obudowy z rezonatorem.