• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Sluszna uwaga. Na 123 pokazany jest poprawny sposob laczenia pomiarow bliskich z dalekimi. Mysle, ze tutaj znaczenie ma srednica glosnika w stosunku do czestotliwosci o jaka nam sie rozchodzi. Dlatego moga byc tak rozne zachowania. Na stronie 95 uzyto malej szerokopasmowki visatona frs 8.

The difference between farfield and nearfield indicates nonpistonic behavior. The impedance finally confirms the problem. There is even peak in the distortion. What more do you want to discuss?
I have measured tens or maybe hunderts of drivers, far field + off axis, near field, impedance, distortion. Forgive me for being so bold, but I think I know what I'm saying.

to pewnie blad wynikajacy ze zmiany mechanizmu strony
watpie zeby wycofali swoj najlepszy produkt.
to jakby VW mial wycofac golfa bez powodu :p

Spokojnie jeszcze nie zostały aktywowane po zmianie grafiki.
Do wtorku - środy wszystkie głośniki powinny zostać posegregowane, z nowymi oznaczeniami i szatą graficzną.

Ostatnia edycja:
Nie wiem kto wymyślił zmiany wyglądu strony i skryptu - niepotrzebnie.
Poprzedni był praktyczniejszy i imho ładniejszy.
Strona się obecnie rozjeżdża odrobinę u mnie na FF, do tego nie mogę otwierać kilku głośników w nowych kartach, gdyż włącza się jakiś javascript ze specyfikacją w okienku głośnika, która notabene i tak się nie mieści tak jak powinna. :)
Po za tym, dodałbym do każdego starą nazwę, albo usunął z wszystkich. Obecnie trochę dziwnie to wygląda - przy niektórych jest stara nazwa, przy większości brak.
Ewentualnie starą nazwę dałbym dopiero w opisie.
Taka moja mała dygresja na temat strony.

jak juz wprowadzacie zmiany to KONIECZNIE dodajcie dzial DISCONTINUED
nadal wiele ze starych glosnikow jest w obiegu a ludzie nie maja dostepu do parametrow itp itd

Sound Wave Czy planujecie produkcję osiemnastki z koszem i napędem jak w AWX ale z membraną która byłaby tłokowa do co najmniej 4kHz? No i żeby była też wersja 16 ohm.

Wyjatkowo białe maja te aluminium ;). A moze to taka świerzynka, ze jeszcze zdjecia nie zdążyli zrobić :D . To, że zje na śniadanie seasy już jest niemal pewne :D

To, że zje na śniadanie seasy już jest niemal pewne

To taki żart czy serio tak uważasz?
Bo patrząc na cenę tego alu i na cenę AWX-a, jednocześnie porównując dźwięk Seasa do AWX-a (ponieważ są w zbliżonej cenie) to coś mi tu nie pasuje... albo ten alu powinien być droższy albo AWX tańszy.

UWAGI MODERATORA

Czytając Twoje posty, nie da się nie zauważyć że masz coś do Yoshiego. Jeszcze jeden tego typu podobny wpis i w nagrodę będzie zakaz pisania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót