• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Pomierz, pomierz ja też mam trochę wątpliwości. Fs dla 14/100 SCX wychodzi mi prawie 60hz a karta podaje 45hz. Spora rozbieżność moim zdaniem.

ps. Mam nadzieję że zaraz nie zostanę zaatakowany za powyższe wątpliwości..

to ze resor jest krzywo wklejony, ale glosnik dziala nie bedzie podstawa do reklamacji... wiec ja bym sie nie bawil i nie narazal sie na koszta
chyba ze to faktycznie wyraznie krzywo jest wklejone

Pomierz, pomierz ja też mam trochę wątpliwości. Fs dla 14/100 SCX wychodzi mi prawie 60hz a karta podaje 45hz. Spora rozbieżność moim zdaniem.
ale wygrzane juz?
przypominaj sie to pomierze swoje

Paweł: może nie jest to podstawa do reklamacji ale jeśli dbają o dobrą twarz to w wypadku zachcianki klienta powinni go naprawić/wymienić.

a w innym wątku Sound Wave twierdził że jest niedopuszczalne by jakaś firma buble sprzedawała

Ostatnia edycja:
Może tu zadam te pytanie, w odpowiednim dziale:

-czy oba głośniki, niskotonowy i średniotonowy 15 AWX wyglądają tak samo?
-czy mają takie same konektorki do przylutowania kabla?

Szkoda że padł dysk w moim kompie to bym pokazał jak krzywo potrafi kleić światowa elita ....

Może to razić Wasze oczy ale w większości przypadków te "krzywe" nie ma znaczenia .
Jeśli cewka porusza się centrycznie w szczelinie to w 90% przypadków drobne kosmetyczne wpadki nie wyjdą nawet w pomiarach .
Ważne by w poszczególnych egzemplarzach podatność zawieszenia się nie zmieniała np z powodu umazania klejem.

Wiekszy problem to wady których nie widać gołym okiem . zmienna wysokość wklejania cewek - to było powszechne u alpharda , cewki wklejone nie centrycznie ( np Focal w latach 90) , złe dolne resory - Tonsil , zbyt duża szczelina w obwodzie magnetycznym - tu znów alphard szczególnie te z membranami żółtymi z włókna szklanego

Nie wiem czy cos to komus pomoze, ale wrzucam pomiary impedancji parki popularnych gdn i parki gdm. Dokladny model w opisie pomiaru.
Glosniki prosto z pudelka, moim zdaniem trudno sie czego czepiac. Mierzone szumem rozowym.

Słaba powtarzalność GDN-22-140-SCX

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mógłby ktoś też wrzucić pomiary impedancji AWX?

Szczególnie mi chodzi o awx 15. Mógłbyś też zrobić zdjęcie tylnej strony membrany i dolnego resoru?

Z rozpedu podlaczylem jeszcze kopulke AWX gdwk, glosnik nieuzywany. Jakis niezly sztywniak mi sie trafil, ciekawe kiedy zmieknie i osiagnie te blisko 740hz? ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Fs awx dużo wyższe od katalogowego.

Sa dwa wyjscia:
1 moja metoda pomiarowa jest do kitu
2 glosniki potrzebuja solidnego wygrzewania

ale jak zaznaczylem, to sa pomiary praktycznie z pudelka, oceniajcie je w ramach ciekawostki, nie ma sensu wydawac wyrokow.

Powrót