Dokonałem odsłuchu w celu porównania kopułki STX AWX i Visatona G25FFL. Oba głośniki grały w tych samych testowych obudowach z STX 15AX na tej samej zwrotnicy. Dla 15AX szeregowa cewka 0,82 mH/ 0,37 Ohm z drutu 1,2 mm i równolegle 10 Ohm + 10 uF, a kopułki podłączone tylko przez kondensator Miflex MKSE 4,7 uF. Wykorzystałem płyty:
Oldfield "Tubular Bells II"
Suzane Vega "Solitude standing".
Visaton G25FFL na Oldfieldzie zagrał wyraźnie metalicznie, praktycznie w każdym utworze robiąc sobie notatki pisałem metaliczność. Dźwięki były ostre, ale ostrość ta nie polegała na ostrych, wyraźnych transjentach, bo te były raczej niewyraźne, lecz na ostrym, metalicznym wybrzmieniu dźwięków. Dotyczyło to dźwięków dzwoneczków, talerzy, gitar. Brzmienie było też wyraźnie podbarwione rezonansem fs kopułki, który dla G25 leży w okolicach 1600 Hz. Na płycie Suzane Vegi Visaton zagrał z lekką zawartością sybilantów na wokalu, który znowu był podbarwiony rezonansen fs głośnika. Wokal był wypchnięty do przodu w stosunku do dźwięków instrumentów. Dźwięki były znowu "okraszone metalicznością" oraz były dość mało zróżnicowane pod względem barw. Brzmienie Visatona odebrałem jako dosyć monotematyczne, monotonne barwowo.
Po zmianie kopułki na STX AWX ponownie zacząłem słuchanie od Vegi. AWX zagrał praktycznie bez sybilantów, może w bardzo minimalnym stopniu były one słyszalne. Wokal nie był wysunięty przed instrumenty, był otoczony dźwiękiem instumentów. Odebrałem to jako bardziej zrównoważone brzmienie. Nie usłyszałem też żadnego podbarwiania pochodzącego od rezonansu kopułki STX, którego częstotliwość jest znacznie niższa niż Visatona. Dźwięki były wyraźnie czystsze, pozbawione metalicznych naleciałości jakie trapiły kopułkę Visatona. Dźwięki np. talerzy były przez to bardziej naturalne, dźwięczne i posiadały większą paletę barw. Na płycie Oldfielda również nie usłyszałem żadnych objawów metaliczności. Dźwięki dzwonków, gitar i talerzy posiadały ostre transjenty, kontury i krawędzie natomiast samo wybrzmienie było czyste i pozbawione metalicznego nalotu, przez co dźwięki tych instumentów odebrałem jako bardziej łagodne niż Visatona. Gitara w utworze 6 na przykład pomimo, że wyrażnie były słyszalne metalowe struny, była zagrana czysto. Brzmienie kopułki STX na Oldfieldzie znowu było bardziej zrównoważone tonalnie.
Biorąc pod uwagę moje subiektywne odczucia muszę stwierdzić, że o wiele lepiej podobało mi się granie STX AWX, którego uważam za lepszy głośnik od kopułki Visatona G25FFL. Zarówno biorąc pod uwagę bezwzględną jakość brzmienia STX okazał się być lepszy praktycznie w każdym aspekcie, a w odniesieniu do relacji jakość/cena przy cenie ponad 200 PLN za Visatona G25FFL kopułka STXa jest wobec niego bezkonkurencyjna.
Porównania dokonałem na moim systemie:
CD Denon DCD-3000
wzmacniacz Pioneer A400X (głośność ustawiona na godz. 10)
interconekt diy z kabla coax RG 142B/U
kabel głośnikowy jakiś tani 2,5 mm2, mam go od wielu lat
pokój 14 m2 pustawy i słabo wytłumiony, kolumny stały 65 cm od bocznej ściany i 127 cm od tylnej mierząc do osi kopułki wysokotonowej na przedniej ściance kolumny.