• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Być może i masz rację, ale być może nie, musiałby się tu wypowiedzieć kto ma duże doświadczenie w konstrukcjach kolumn.

Ale w końcu nie słuchasz na codzień generatora tylko muzyki :wink:

Poza tym to układ rezonansowy a nie pompka, i tu pojawiają się chyba nieco inne zjawiska fizyczne ale nie mam dużej wiedzy na ten temat.

mskojon jakaś nieregularna ta twoja obudowa;p

nosmaster pochwal się jak skonczysz dzieło puki co szykuje sie ładny diabeł widzę ,chyba nie ma takiego(małego) z taką cewką :) układ magnetyczny tez od alpharda, a z czego kosz?

układ magnetyczny też od alpharda więc wygląda kosmicznie :P kosz będzie spawany bo nie mam niestety nic co mógłbym dopasować, zobaczymy co z tego wyjdzie hehe

dj-mati napisał:
nosmaster pochwal się jak skonczysz dzieło puki co szykuje sie ładny diabeł widzę ,chyba nie ma takiego(małego) z taką cewką
Dynaudio od dawna stosuje 2,5" czy nawet 3" cewkę z 16cm głośnikach i to wcale nie po to, żeby uzyskać dużą moc.

ciekawe jaki wyjdzie z tego efekt o dynaudio nie wiedziałem,że takie stosują ,puki co może zostańmy przy naszym 17-200 :twisted: :arrow:

nosmaster napisał:
na logikę to nie wychodzi za dobrze... większa masa drgająca ma zły wpływ na wyższe pasmo :P
Jak podłączyłem 17-200-SW na sucho free air to tak naprawdę jest to pierwszy głośnik z którym się spotkałem, który nie wydobył z siebie ani trochę średnicy :wink: SK jak podłączyłem to zagłuszyło go :smile: Także na pewno 17SW jest typowo do małego suba :wink:

tak troche z innej beczki panowie. czy są jakieś informacje na temat średniotonowca AWX? mam ciekawy projekt 3 dróg na podwójnym basie w których bym widział awx-y tylko sredniaka brakuje

Tak się zastanawiam, czy któryś z was w ogóle miał w łapach głośniki firmy dynaudio?
Bo pieprzyć to widzę, że potraficie, szczególnie brencik, który w d**** był i g*** widział.
A o takim parametrze jak BL słyszeli? A o tym, że więcej drutu to większy BL słyszeli?
O aluminium miedziowanym słyszeli? O tym, że jest lżejsze od miedzi?
Więc skończcie pieprzyć i teoretyzować. A jak twierdzicie, że to nie może zagrać dobrze, to wytłumaczcie to po kolei firmom:
- dynaudio
- morel
- macrom
- becker(to w sumie dynaudio z innym znaczkiem :P )

Pewnie jeszcze kilka firm by się znalazło.
Jakoś nie widać negatywnych opinii na temat sprzętów tych firm, robionych wg tego sposobu, a więc mały głośnik i duża cewka.

Dokladnie tak jak pisze cursor dzieki duzej cewce zwieksza sie sila ukladu magnetycznego na nia dzialajacego, miedzy innymi dlatego ze nie ma koniecznosci stosowania 2-3 warstwowej cewki, tylko jest 1 warstwa nawoju przez co szczelina magnetyczna jest wezsza - i wieksza jest sila indukcji w szczelinie.

Jimi, nie wiem, dlatego pytam. poprostu ciekawie by wyglądała taka konstrukcja z głosnikami o jednakowej membranie.
kombo, wiadomo może kiedy?

Powrót