moj pierwszy subik ukonczony w 90% jutro koncze i odpalam to sie pochwale co jak dokladnie
[ Dodano: 2010-03-21, 13:52 ]
No panowie :mrgreen: czas na kolejną recke na temat 17SW

hmm od czego by tu zacząć...może od początku w planach były do zbudowania 2 subiki na tych właśnie przetwornikach puki co zbudowałem jeden(ten głowny) w którym będzie panel wzmacniacza więc jest on sporo głębszy...
hmm co do budy - mojemu subowi wyszło netto ~10L do wykorzystania po odjęciu BR-a i objętości głośnika strojony jest na 37,5HZ , BR o wielkości 21,4x2cm59cm(częściowo wytłumiony watoliną 6mm , tak samo za głośnikiem oraz na jego podstawie dałem tą watoline ale dwie warstwy w celu uniknięcia dudnień,odbić itp
porównanie mam do aktywnych: kody SW-1000v2 oraz do tonsila 20/100
hmm puki co mialem okazje wykrecic go niestety tylko na połowę (albo i mniej według specyfikacji ale to się jeszcze okaże ile zdoła przyjąć) jego możliwości ze względu na słaby panel z tonsila a mianowicie ma on 100Wprzy 4R wiec jakies 50 przy 8 (pozatym mamie niebardzo się podobała większa ilość niskiego basu:] ) ,schodzi najniżej z nich wszystkich koda już dawno poza domem ale tonsil przebijał kode a tonsila w dalszym ciągu mam w domu więc do niego porównanie mam bezpośrednie ,jako że tonsil 4R więc nie potrzebował tyle mocy co stx żeby zagrać nieco głosniej ale po minimalnym podkręceniu dla stx-a stx wychodził na + , stx lepiej sprawuje się przy szybszej muzyce niż tonsil ,pomijając fakt że przy rnb to trzeba go nieco skręcać tak miło (stx) gra

hmm no nie wiem co jeszcze napisac...wracając do wymiarów obudowy to jest to 25,40,40(a,b,h) wszystko cięte na wymiar w stolarni poza BR-em ktorego sobie w domu docinałem .
Całość zbudowana z paździocha o grubości 18mm , Br również ale z 12mm w celu zmniejszenia stratnej objetości dla głośnika a pozatym stwerdziłem ,że to wystarczająco do tego celu ,wymiary nieco straszą ale to ze względu sporego panela ktory bedzie w nim siedzial

puki co subik stoi niewykończony(surowy) ponieważ czekam na materiał i obije oba razem po zbudowaniu drugiego za około tydzień ,u mnie gra w pokoju 2,5x5m jutro przetestuje w pokoju ~5x5 to napisze co i jak ,projekt zamieszczę wraz ze zdjęciami jak dowiem się jak to robić :lol: ,jeśli ktoś ma jakiś pytania to proszę pytać chętnie odpowiem , w sumie to moja pierwsza konstrukcja tak dokładnie liczona , przemyślana oraz wystawiona na DIY więc po wstawieniu fotek proszę o komenty ,pozdro :arrow:
[ Dodano: 2010-03-21, 14:04 ]
aha jeszcze jedno zapomniałem dodać ,że suba testowałem chyba wszystkim co możliwe od generatora od 20hz do 40 co 1HZ(maxymalne wychylenie bez stukania itp wynosi ponad 10mm-zmierzone ) przez house ,elektro ,po hh i rnb w kotrych sprawuje się najlepiej z wiadomych przyczyn :grin: jedyne co mnie w pewnym momencie zastanowiło to czemu tak fajnie gra dopiero od 32 do 40HZ weszłem na strone stx-a i przypomniałem sobie ze FS wynosi właśnie te 32HZ i gdy by nie to to głośnik był by sporo więcej wart hehe ,więc to jedyny jego minus jeśli można powiedzieć ,że to minus ,teraz zastanawiam się czy opłaca się drugiego subika stroić niżej bo przed testami byłem właściwie pewien ,że tak właśnie zrobie ale szczerze mówiąc nie wiem czy to ma sęs bo te 32 HZ gra już naprawde zadowalająco i niby strojąc o te 2,5 HZ niżej to zyskam nieco na lepszym dole a "stracę" te 2,5HZ z wyższej częstotliwosci ,wracając że jesli przy strojeniu na 37,5 hz zbudował bym też drugiego suba to itak dojdzie mi +3db z drugiego gośnika wiec te 32hz itak bedzie sporo głośniejsze więc czy jest sęs to się zastanawiam...no nic to chyba już tyle ,miłej niedzieliŽ√→