• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Ten nowy samochodowy STX zapowiada się świetnie. Xmax 14mm, BL 19 T.m i 140zł, zdumiewające. Ciekawe jak się sprawdzą w OZ z korekcją do liniowych 20hz. Przy takim xmax pewnie będzie pięknie pomrukiwać najniższym basem, no i przy takim BL nie powinno mulić. No to teraz tylko odłożyć na 2 sztuki, i to jak najszybciej, zanim wszystko wykupią i będzie trzeba czekać pół roku :D

fcbarca86 niecierpliwie czekam na recenzje :D

Cześć
Ja czekam, na wersje głosników do domu, bo ponoc podział takowy istnieje.
Ewentualnie wziąłbym ten jeśli tylko wyjdzie 4ohm, bo mam sub300 Irka i szkoda mi jego potencjału marnować grając nim na 8ohm
Jak coś kupię, to oczywiście Ci napiszę
pozdrawiam

Wie ktoś może czy w STX będzie młodsze rodzeństwo z serii AWX?
Mam na myśli tutaj zrobić efektowe jak i centralny, aby mi pasowały do frontów.

Pewnie będzie jakaś "13nastka" albo jakiś średniak do tych nowych wooferków żeby stworzyć 3way z prawdziwego zdarzenia :) No może za jakiś czas zobacze co te STX warte :) Ktoś kupił tego 8calowca? :)

Też mam plany na centrala i efektowe, ale z obecnych 18 za drogo wychodzi
Kiedyś pytałem o to stx i dostałem odpowiedz, ze będą takie przetworniki, bo planuja w ogóle wypuścic sami centralny jakiegos i surroundy do fx-300
Ale na ile plany sie nie zmieniły to nie wiem
pozdr

skoro powstały 2ddrogi, 2,5d i teraz wszedł ceramik i woofer do 3dróg to na bank będzie średniak i mniejszy gdn pod kino. Głupotą byłoby nie wypuszczenie takiej partii.. Pytanie tylko kiedy to powstanie, na razie proponowałbym sporo cierpliwości...

ale w jakim celu? po to jest zrobiona zeby cewka byla wentylowana

Chodziło mi o to nie zeby zatykać wentylowanie tylko założyć jakiś filterek żeby nie zasysał paprochów :) jakiś kawałek gąbeczki takiej jak na mikrofony ;] naprzykład ;] wentylowanie bedzie i paprochów nie zassie ;]

Chodziło mi o to nie zeby zatykać wentylowanie tylko założyć jakiś filterek żeby nie zasysał paprochów jakiś kawałek gąbeczki takiej jak na mikrofony ;] naprzykład ;] wentylowanie bedzie i paprochów nie zassie ;]

W głośnikach wielu producentów taka gąbeczka jest i skutecznie utrudnia zabrudzanie szczeliny.

Gąbeczka albo siateczka ;) Ogólnie tam niema za bardzo co wleciec jak sie obudowe dobrze zrobi :) Trzeba czystość zachować a nie :)

No ale skoro u niektórych dzwonienie wystąpiło przez "obcego w szczelinie" to taki minimalny zabieg typu gąbeczka w otworze powinien pomóc zapobiegawczo :]

Zgadzam się :) Ale co to za monter jak mu dzwoni :D rozumiem jak cewka o karkas łupie ale żeby dzwoniło :D nie ten kosciół :D

Powrót