• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Takero słyszałeś te 18akx + akx u Irka?? Mógłbyś nam napisać swoje wrażenia jak to grało..?? Może mógłbyś je odnieść do paru tanich popularnych głośników i do paru tych lepszych ( przy tym nie masakrycznie droższych )??

IMO zawsze należy pisac że mi sie nie podoba a nie że głosnik ogolnie to syf. Bo ja nie słyszałem lepszego głośnika (no poza SS 9700) od kt27 (alu):) Dodatkowo stane w obronie seasów alu:) Ponieważ one potrzebują idelnie dopracowanych zwrotnic (niekoniecznie idealnie płaskiej charki). Podobnie było z tym seasem u mnie stękał ale kilka uwag Piotrka i gra bajka. To samo jest z KT 22 TAF

Panowie po egzaminie za kilka h będę w domu zobaczymy jak STXy wyglądają:)

dj_zibi napisał:
Panowie po egzaminie za kilka h będę w domu zobaczymy jak STXy wyglądają:)
kopułki mają brzydkie ;P
Duży magnes , wygląda jak scan, szkoda że tak nie gra :P

Seasy słyszałem w paru configach, harpii, ale nie tylko i żaden nie grał dobrze, no chyba że ktos lubi cykające głośniki :)
Co ciekawe uprzedzenia mam tylko do metalowch wysokotonowców, w średnim i niskim paśmie metalowce grają specyficznie, ciekawie, większość mniej lub bardziej ale mi się podoba.

no tego to juz mogli moim skromnym zdaniem zrobic 4ohmowego dla urozmaicenia... ten to taki bardziej basowy, a tamten bardziej szerokopasmowy ;)

Na estrade standardowo sie robi głośniki 8 ohm :P

[ Dodano: 2008-02-12, 20:15 ]
Świeże info...w przyszłym tygodniu ma sie pojawić 15 cali (stalowy kosz, cewka 2 cale, pod koniec marca wersja z alu koszem), do końca lutego 18 cali (4 cale cewka!), a pod koniec kwietnia driver. Panowie szaleją :)

no to panowie real foto zobaczylismy teraz jeszcze jakies konkrety by sie przydaly bedziemy wdzieczni za kazdy nowy komentarz i recenzje glosniczkow

Rzeczywiście, jak na stx'a to świetnie wyglądają te głośniki, aż ślinka cieknie na ich widok. Za takie pieniądze chyba nie ma lepszych głośników na rynku.
Piszcie, piszcie jak najwięcej o nich. Może następna moja konstrukcja będzie właśnie na stx'ach??

no wlasnie interesuje mnie opinia kogos konkretnego co je przetestuje z odpowiednimi zwrotkami zbliza sie akurat modernizacja frontu i tez mam taka nadzieje ze w tej cenie sa bez konkurencyjne bo wtedy juz bym wiedzial co bedzie siedzialo nowego :)

ok ze to jest w ofie to sie mozna tez posmiac oto fotka nowego stx gwarantuje nikt takiego z nas nie ma no i ciezko by bylo oobudowe o strojeniu br nie wspomne ale moze irek wykreci wzmacniacz :P

zeczywiscie wielki i jedyny w swoim rodzaju ale co to ma wspolnego z tym tematem ? :mrgreen:

coraz bardziej sie sklaniam ku budowie malych podlogowek na nowej 18 :P skoda ze tak malo porownan jest....

takero napisał:
Seasy słyszałem w paru configach, harpii, ale nie tylko i żaden nie grał dobrze, no chyba że ktos lubi cykające głośniki
Co ciekawe uprzedzenia mam tylko do metalowch wysokotonowców, w średnim i niskim paśmie metalowce grają specyficznie, ciekawie, większość mniej lub bardziej ale mi się podoba.

Miałem okazje projektowa zwrotnicę pod metalowego seasa i to chyba 2x (nie pamietam modelu musiałbym odszukac pomiar) i osobiście głosnik mi się bardziej podoba niż np. XT19. XT własnie przy tym seasie to jest cykacz. Seas gra delikatnie i szczegółowo i z duzym poziomem lekkości. Po prostu metalowych kopułek nie wolno wypuszczac przed szereg bo zdominują całe brzmienie. Jak się odpowiednio dobierze ich poziom i filtracje to brzmią kapitalnie.

Aha , dzięki :) . Kurde czasem sie gubie juz w tych głośnikach. starosc w wieku 28 lat czy za duzo piwa? :D

Powrót