• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Szokal napisał:
Czy ktoś mógłby przybliżyć ten nowy głośnik szerokopasmowy - jaka średnica, jak gra, i kiedy będzie dostępny w ofercie, co najważniejsze!
NIE BEDZIE OFEROWANY PRZEZ STXa :!:

jest to glosnik robiony na zlecenie dla zewnetrznej firmy i STX nie moze ich sprzedawac

Moja druga propozycja

Wymiary szer 20cm x wys 30cm x gl 29cm

otwór BR 1.8cmx16.4cm ~30cmkw
długość br 64.5cm

objętość obudowy z odliczonym BR 8 litrów, strojenie 40Hz

ścianki z 18mm MDF Br wykonany ze ścianek 12mm

jest to glosnik robiony na zlecenie dla zewnetrznej firmy i STX nie moze ich sprzedawac

A to przepraszam, myślałem że będą dwa modele, z czego jeden dostępny dla "mas" a drugi nie. To w takim razie pytanie z innej beczki, co to za firma i gdzie można kupić te głośniki ? ;)

Wygląda w porządku, trzeba mieć nadzieję że pole powierzchni portu będzie wystarczające.

Ja osobiście bym zrobił obudowę z mdf 16mm lub 12mm ze wzmocnieniami, obudowa jest dość mała więc podatność na rezonanse obudowy też mniejsza.

Musisz pamiętać również o zaokrągleniu papierem ściernym wszystkich kantów portu br.

Ach, rozumiem, więc mała seria. A w takim razie, czy ktoś testował może sufitówkę koaksjalną? Warte to uwagi?

12mm to na pewno za mało 16 może być wystarczające ale 18 jest najłatwiej dostępne, może deseczki od BR zmniejszyć do 10mm
tylko gdzie teraz zrobić terminal ?

& ?

& ?

Co do mojego pytanka...w pokoju 12m>2 mam w tej chwili subwoofer na GDN20/100/1 DC i nie gra on zadowalająco w całym pokoju jakkolwiek go ustawie , lepszy był by sub na 2takich przetwornikach? Jestem zdania ze lepsze byly by 2 osobne subiki po jednym 17-200 po obu stronach pokoju np. Co wy na to :?:

No to symka holtona czy podzielić płytkę Uni.. :razz: Nie szalałbym z tym subem i nie wydawałbym kasy na B wie jaki napęd :wink:

hmm a z gotowców PA 11.1 2x100W rms dal by sobie chyba z tym rade? czy może nie kontrolować ? Wydaje mi sie to wystarczające tylko czy warto ? (od AB Elektronika)
Lub co polecicie ale z gotowych modułów łatwego do poskładania ? ( przyszłościowego o mocy około 2x100w lub 1x200 )

lklukasz, co powiesz o mojej drugiej propozycji? :)

Panowie co do pomiarów 1w a 2.82v to chyba jest jedno i to samo O_o

dj-mati, chcesz szaleć z dwoma subami możesz zrobić uniampa ja osobiście planuje mostek na tadziku

Wg mnie dobrą opcją jest przy jednym głośniku mostek na tda 7294 - 8ohm 140w i w porządku.

Osobiście będę to zasilał Irkowym n-mosfetem , szukam tylko niedrogiego transformatora 2x36...37V AC / 300-400w -> po wyprostowaniu uzyskam jakieś 49V na kondensatorach i moc 190w / 4R, powinno to już jako tako bujać tymi głośniczkami.
(Obecnie mam trafo 2x31 AC / 140w, sądzę że moc nie przekracza 100-110w)

Chyba że skrzynka pójdzie do samochodu, to będzie zasilana carpowerem hpb-602 lub magnatem rx22 w mostku.

Elo , czyli potrzebuje 4x7294 + zasilacz(jaki?)+ trafo(jakie?)+filtr aktywny DP i łączyć to po 2 konce na kanał ? polecicie jakiś sklep z gotowymi modułami najlepiej jeden co by za przesyłke nie płacic kilka razy i co bym dał rade to wszystko należycie połączyć?Przy opcjonalnym trafo ile można sie z tego spodziewać realnej mocy?

Powrót