• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

szukałem w internecie informacji na temat wysokotonówki T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X i nic nie znalazłem. Ktoś go słyszał? Jak gra w porównaniu do AWX, Ushera T-9930-20?

to zle szukales
info jest na forum
bylo porownanie z AWXem i z usherem 9950

Ps. fajnie że AWX potaniał, jeżeli teraz jest tak tani, to chyba nie ma konkurencji w swojej cenie!
co ci stanialo?
przeciez wszystko drozeje!

Taa, bo jak zwykle nikt nie używa pełnej nazwy tylko "ceramik" i dlatego google milczało :P

Naprawdę nie potaniał?
Dobra... może pomyliły mi się przetworniki! Ty wiesz lepiej :P

Taa, bo jak zwykle nikt nie używa pełnej nazwy tylko "ceramik" i dlatego google milczało :P

Fakt, STX wprowadził goowniane nazewnictwo dla swoich wyrobów więc efekt jest jaki jest ;)
Ceramik to fajny głośnik... i tyle. Dla niektórych 'fajny" to za mało. Gra poprawnie, ale nie ma jajec, którymi z kolei może się pochwalić większość Usherów. Jeśli priorytetem jest "niewkurzanie" to ceramik jest OK, jeśli potrzebujesz czegoś więcej , to lepiej iść choćby w Ushery.

Dobra... może pomyliły mi się przetworniki! Ty wiesz lepiej :P
Akurat opinie kolegi Pawła (właściwie wszelakie) możesz brać za "wiesz lepiej" ;)

Dzięki za odpowiedź, właśnie czytałem i czytałem kilka stron tego tematu i konkretnych jednoznacznych opinii na temat ceramika nie mogłem znaleźć.
Właśnie jestem przekonany do DIY na T-9930-20 i 8935A, których brzmienie mi odpowiada, ale pomyślałem, że może akurat ten STX mógłby być lepszy.
Choć i tak nie ma do niego żadnego projektu, a samemu, dla jednej konstrukcji nie warto sobie zawracać głowy...

Już dawno zauważyłem, czyje wypowiedzi są najpewniejsze i najbardziej wartościowe, ponieważ często czytam diyaudio ;)

Fakt, ale budżet jest wyżyłowany. Niby te 60 zł więcej za wysokotonówki to niewiele, ale zaprojektowanie zwrotnicy byłoby zbyt kosztowne biorąc pod uwagę to, że musiałbym zaopatrzyć się w sprzęt pomiarowy.

Fakt, ale budżet jest wyżyłowany. Niby te 60 zł więcej za wysokotonówki to niewiele, ale zaprojektowanie zwrotnicy byłoby zbyt kosztowne biorąc pod uwagę to, że musiałbym zaopatrzyć się w sprzęt pomiarowy.

Warto dołożyć do 9950. lklukasz swoje monitorki miał chyba na 9950 i 8935a, zwrotka by Yoshi, zapytaj, może by się podzielił.

Ceramik to fajny głośnik... i tyle. Dla niektórych 'fajny" to za mało. Gra poprawnie, ale nie ma jajec, którymi z kolei może się pochwalić większość Usherów. Jeśli priorytetem jest "niewkurzanie" to ceramik jest OK, jeśli potrzebujesz czegoś więcej , to lepiej iść choćby w Ushery.

Mnie często wkurza jak czegoś mi brakuje w dźwięku.
Jedna osoba mówiła, że wolała słuchać głośnika samego nisko-średniotonowego niż z tym STXem:D

Ostatnia edycja:
ceramik w polaczeniu z awxem gra bardzo dobrze
ale brak mu wlasnie jaj
sluchalem go tez z usherem 8935a na projekcie yoshiego i byla porazka
te glosniki poprostu do siebie nie pasuja

Jedna osoba mówiła, że wolała słuchać głośnika samego nisko-średniotonowego niż z tym STXem

az tak skrajnej opinii nie widzialem/slyszalem

glosnik jest idealny dla tych ktorzy chca wiernosci w odtwarzaniu... i niczego wiecej
glosnik kompletnie nic od siebie nie dodaje i dlatego jednym sie podoba a innym nie

A ja mam takie pytanko, czy jest mozliwosc aby STX wprowadzilo do sprzedazy glosniki dwucewkowe 8 ohmowe? Czy moze jest opcja zamowienia ktoregos z 2x4ohm w wersji 2x8ohm?

AP taki byl, tylko ze ostatecznie byly polaczone rownolegle

problemem moze byc tutaj zmiana szerokosci szczeliny w ukladzie magnetycznym (tak jest w przypadku 2x2 i 2x4r)

Glosnik mialby pracowac w subwooferze pasywnym. Teoretycznie 2x4ohm tez sie nadaje, ale nie kazdy wzmak uciagnie takie obciazenie.

Ale thd tam nie znalazłem, tylko deklaracje że sa bardzo niskie. Pomiar i opis brzmienia.

około 2 dB zjada Faraday (niestety jakoś miedź trzeba upchnąć a to zwiększa szerokość szczeliny - coś za coś)

Głośnik zgodnie z normami jest 6 omowy (zgodnie z normą za głośniki 6 ohowe przyjmuje się te o RDC powyżej 3,7 om)

Co do "braku charakteru" - charakter głośnika w duużym stopniu zależy od ilości THD i rezonansów im więcej tym "wyraźniejszy charakter" ten głośnik dzięki zastosowaniu pierścieni i bardzo dużej ilości wytłumienia ma niskie zniekształcenia i w paśmie użytecznym pozbawiony jest rezonansów.

Wytłumienie "zjada" efektywnosć a fradaye zmniejszają Bl i dlatego gra cicho bez życia i ma płaską charakterystykę ? Z pomiarów widac że płasko moze nie tyle jest bo mieści sie w +/-3db tylko nie ma waskopasmowych szarpańców na wykresie jakby za mocno wytłumiony
Będzie wersja bez faradaya z mniejszym wytłumieniem, cięzszym magnesem i ferrofluidem ?

Powrót