• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

No właśnie coś mi się tak kojarzyło z Audioshow, że gość mówił ok 2600zł.

haha droższe niż od producenta i z "teoretycznie" gorszym głośnikiem (czyt. tańszym) ale są ładniejsze i to się liczy :)

uż była firma co ten manewr z ARZtką zrobiła.. Pewnie wielu starszych stażem userów pamięta w czasach ARZtko manii wyciągane były jako koronny argument na poparcie tej konstrukcji audiofilskie szerokopasmowe tuby na ARZtkach sprzedawane przez jakiegoś producenta (nie pamiętam już jakiego) za chyba 4 czy 5 kafli . Siła sugestii takiego argumentu o wspaniałości tuby na ARZ - bezcenna.

a ja teraz tego za 50zl nie moge sprzedac :???:

Niskotonowy to GDN-22-200-8-SC sądząc po oznaczeniu "Pylon Audio PSW 22-200.08" ? Dlaczego nie chcieli 22-140-8-SCX ?
bo kazdy moze go kupic?

no ale pylony troche lepiej wygladaja :p

W Pylonach prawdopodobnie siedzą:
-GDN-22-200-8-SC -> Pylon Audio PSW 22-200.08
-GDM-14-150-8-SCX -> Pylon Audio PSM 15-150.08
-GDWK-10-250-8-AWX -> Pylon Audio PST T-100.08

Kiedy STX wypuści nowe 3W na AWXach?

Raczej to nie 17SW bo kojarzę te kolumny od ładnych kilku lat. Szerokopasmówka w nich użyta to bodajże Visaton Frs8 :)

Raczej to nie 17SW bo kojarzę te kolumny od ładnych kilku lat. Szerokopasmówka w nich użyta to bodajże Visaton Frs8 :)

Chyba to jest jeszcze inny przetwornik. FRS8 ma 8 cm/3.3'', a użyte w kolumnach 7 cm/2.75''. Konstruktor tych kolumn wypowiedział się tak:
"Na przetwarzanie większości pasma - od 200Hz do 20kHz (choć zapewne ze sporym spadkiem, przynajmniej od góry - przyp. red.) wybrałem dwa szerokopasmowe głośniki o średnicy 7 cm każdy. Ma on małe falowanie charakterystyki, w zakresie +/- 2dB. Ich producentem jest firma z USA pracująca w systemie OEM. Z podobną ideą wystąpił też Visaton. Głośniki basowe o średnicy 13 cm każdy (po dwa na kolumnę) umieszczone na bocznej ściance - polecam skierowanie ich do środka - mają karkas aluminiowy, a membranę z barwionego na żółto włókna szklanego."
źródło: highfidelity.pl
Kolumny miały swoją premierę w 2004 roku. Później producent wypuścił wersje modyfikowane.
Z tego co zauważyłem polscy producenci kolumn rzadko używają przetworników rodzimej produkcji, albo się do tego nie przyznają

Ostatnia edycja:
Ze stylizacją stanowczo przesadził, jak w eurokuchni z chin.

Kwestia gustu;)
Ja bym chciał aby w końcu wyszły w stx szerokopasmówki.
Panowie nie wiecie czy stx pracuje nad jakąś serią na membrananch magnezowych czy aluminiowych do normalnej sprzedaży?
Czy trwają prace nad jakąś porządną kopułką wysokotonową?

Powrót