• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

wysylka glosnika do stxa kosztuje tyle co nowy glosnik?

Nie, wysyłka to 15zł. Natomiast głośnik jest od użytkownika forum odkupiony, bo w STXie nie mieli, i nie mam paragonu do niego.
Więc teoretycznie nie mam już prawa do reklamacji, bo nie mam dowodu zakupu. Czekam na maila z STXa co myślą o takiej sprawie.

Poza tym, pozbawię się na przynajmniej 3tyg głośnika, i piernik wie co po tym terminie do mnie wróci i po jakim czasie ten sam klej puści...

spoko
nie ma problemu
niech leza
w koncu wydalem na nie tylko 300zl :/

Skoro są nowe i takie jak powinny być, czyli od producenta, to możesz je bez problemu zwrócić, skoro i tak jedziesz po drugą turę.
Zresztą po miesiącu mogłeś wcześniej zapytać, czy nadal je chce, bo przez miesiąc to się mogło wiele wydarzyć.

Nie płacz, wiesz że i tak się sprzedadzą :)

Ja poza jednym incydentem z głośnikiem, wysyłka, wymiana na nowy o powrót zajeła 5 dni, nie narzekam na te głośniki. Jesli odkupiłes je od kogoś, jest szansa ze ktos je katował bo mają niskie SPL;)

Tyle że nowych nie mają, więc nie wymienią, a muszą go rozkleić całego i skleić ponownie, a wtedy parametry pewnie pójdą w kosmos, szkoda bo miało to grać w 3wayu.
Głośniki mam u siebie od kilku miesięcy, grały początkowo jako subwoofer, dostawały do 300W z paneliku, odcięte od dołu przy 28Hz i od góry przy 56Hz i nie słyszałem żeby coś się im działo. Potem grały w 3wayu, jako monitory bliskiego pola - przy komputerze, więc słyszałbym jakby któryś głośnik szwankował. Dopiero w sobotę włożyłem je do półki w samochodzie którą wreszcie skończyłem - 18L strojenie na 36Hz (dla dwóch), zasilane to Quadralem co ma 300W w mostku przy 4ohm, i to jeszcze z bardzo małym gainem, bo przód ma obecnie tylko 50W na stronę. Słuchałem ich może przez 3min w nowej budce - nie całą piosenkę i słyszę że jeden coś nie gra jak powinien, to wymontowałem, patrzę, a tam odklejony na 3/4 średnicy. Zdenerwowałem się, bo dzień wcześniej Xetec wypluł dwie kopułki przeciwpyłowe i nie mam basu w samochodzie.

Dostałem pozwolenie, odsyłam więc do STXa, nam nadzieje że szybko się uwiną, bo nie chce mi się przez to jeździć samochodem, a samochody jak stoją, to się psują.

A nie dziwi Was fakt, że ciekawe głośniki, na które jest popyt pojawiają się i znikają z oferty (np 17SW, aluminiowe 12 cali) a jakieś strucle cały czas w ofercie się trzymają? Dziwna polityka...

Pewnie wynika to z faktu, że nikt tych strucli ( :) ) nie kupuje i mają je na stanie jeszcze z zapasów po wcześniejszej produkcji, a te lepsze modele schodzą na pniu... No, zgaduję tylko.

Niestety prawda jest taka, że to co "sprzedaje" się na forum nie zawsze sprzedaje się w większych ilościach...

GDN-17-200-8-SW sprzedało się w całej karierze może 500 sztuk - czyli tak naprawdę zawracanie głowy...

Light Sound - części zamienne do naprawy mamy - możesz spokojnie wysłać - to, że jakiś głośnik wyszedł z produkcji nie znaczy, że nie mamy oryginalnych części. (ba nawet musimy mieć przez przynajmniej 2 lata na ewentualne naprawy).

GDN-17-200-8-SW sprzedało się w całej karierze może 500 sztuk - czyli tak naprawdę zawracanie głowy...

czyli i tak bardzo duzo jak na efekt uboczny jeszcze mniejszego zamowienia...

ja bym co jakis czas wypuszczal ich serie - to bardzo oryginalny glosnik
sam chcialem kupic jeszcze 2szt + mb :/

Myślę, że pewnie zrobimy podobny głośnik 6,5 cala do subwoofera ale w wersji 4 ohm. Bardziej typowa dla subbasów

A tak myślicie, wypuście jeden dobry, stale dostępny głośnik 6,5' to i Wy zarobicie i my będziemy szczęśliwi :)

Dobrze, że na kolumny mam komplet 17SW+MB i dodatkowo jeden komplet do doświadczeń z małymi obudowami... :)

Chodziło mi bardziej o serię AWX (głównie o niskośredniaka 18cm) - wydaje się, że głośnik okazał się dużym sukcesem i popyt na niego chyba nie maleje - choć przyznam, że tutaj ponownie zgaduję ;)
GDN-17-200-8-SW niestety nie miałem okazji mocniej potestować ale faktycznie, głośnik wydawał się całkiem ciekawy i szkoda, że "wyleciał" z Waszej oferty.

Ciekawy bo potrzebuje małego litrażu i jest niewielki, ale niestety ludzie nie umieli go wykorzystać, bo porównywali go do 10-12 calowcow...

Ciekawy bo potrzebuje małego litrażu i jest niewielki, ale niestety ludzie nie umieli go wykorzystać, bo porównywali go do 10-12 calowcow...

Zgadza się - kocham miny ludzi, jak po odsłuchu wysiadali i kazali pokazać co mi tam gra - otwieram, a tam 17cm głośniczek, oczy ludzie mieli większe niż pomarańcze ;) hehe

2 takie w fazie testów z powodzeniem zastępowały mi Xeteca 10' o VD prawie 900.

Powrót