• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

mam zludzenie optyczne jakies bo widze krzywa membrane i kosz xD
Membrana i kosz są ok. Może Ci się tak wydawać, bo to wytłumienie membrany jest krzywo naklejone no i nie podoba mi się nasmarkany klej. Ogólnie dobry średniak nie ma się czym zachwycać nie deklasuje stareńkiego gdm 18/80 na średnich tonach wg mnie, a powinien.

Ja porownuje awx do 9950 - moze to troche niesprawiedliwe ale awx na tle ushera jest bardziej ostry i szorstki chociaz poprawny. Ogolnie lubie awx jako wysokotonowke ale bardziej ostrej bym juz nie strawil raczej

Ja porownuje awx do 9950 - moze to troche niesprawiedliwe ale awx na tle ushera jest bardziej ostry i szorstki chociaz poprawny. Ogolnie lubie awx jako wysokotonowke ale bardziej ostrej bym juz nie strawil raczej

Ja miałem równocześnie SS9700, Wavecora TW30 i AWXa to dla mnie AWX był najostrzejszy i dokładnie jak piszesz szorstki(zapewne przez niski podział z 15AWX) i akurat ta ostrość mi się podobała.

Pc, pcx i awx maja podobne pasma, bo wszystkie maja te same membrany i chyba tez cewki
Pozniej wkleje pomiary wszystkich 3

A moze by tak tego taniego stx'a połączyć z wavecorem?
Byłby fajny tani zestaw z glosnikami za 300zl

Czy 18awx mają bardziej powtarzalne parametry niż 15awx?
przesadzasz troche

m8p7fg7gbsvr2ymr8kx7_1398099417.jpg

Pawle bardzo niewielkie różnice w tych trzech głośnikach na tym wykresie. Jak wypadają w charakterze brzmienia i który najlepiej współpracował by z 17 SCX? Słuchałem PC.X i faktycznie jest szorstki i na dłuższą metę irytujący troszkę.

Witam Serdecznie
Jeśli mogę się wtrącić - Jak przeszkadzam to powiedzcie :)
Potwierdzam pomiary Pawła. I słowa Pogromcy. Węglówki w jednakowej aplikacji grają bardzo podobnie. Im tańszy być mniej "wyrafinowania" Chociaż wyrafinowanie to Duże słowa dla tanich głośników

Wykopałem stare pomiary wykonane w tej samej wytłumionej obudowie szer. 18cm ścięte górne krawędzie niezaokrąglone. AWX może być już nieaktualny - od pewnego czasu dostajemy wraz z dostawami nowy model z kopułką zawieszoną na innym kołnierzu - Bardzo podobnym do tego z PCX.
i0jzgbs1tam0dmpx3w54_1398153297.jpg

Drugi wykres to już pomiary razem z ALX na zółto. Pomiary w warunkach "chronionych" bez wpływu obudowy na pasmo ( Ale nie w odgrodzie - żeby ktoś sobie nie dopowiedział :)
u3i21smekzktquiwv0of_1398153301.jpg

PS. odnośnie tematu z ostatnich wpisów. Mam pomiary 14-17 SCX i FGX zarówno w obudowach jak i w warunkach "chronionych" mogę powklejać jeśli są zainteresowani. O ich brzmieniu nie chce pisać każdy odbiera inaczej . Dla jednych rewelacja dla innych masakra :) Ale głośniki powinno się oceniać raczej w relacji do ceny i bliźniaczej konkurencji jeśli jest :)

pozdrawiam
Adam Zapotoczny

Powrót