• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Ciekawe w jakiej cenie był by wysokotonowy. Może lepiej by grały od tych obecnie dostępnych alu to by mi się przydały takie

Jest to nowa znacznie lepsza ale i znacznie droższa konstrukcja - zupełnie nowy zaprojektowany od podstaw układ magnetyczny - jego nietypowa konstrukcja znacząco minimalizuje kompresje w tunelu i zdecydowanie redukuje zniekształcenia i modulację pola.
Dodatkowo inna jest cewka (inny profil i materiał - inny stop aluminium)
Jak powiedziałem - właściwie tylko front jest ten sam.

Jest następnym mlaskaniem, tylko po innej stronie fanbojstwa.

Czy ja wiem. SW pewnie projektował ten głośnik i wie czy konstrukcyjnie to jest lepszy głośnik czy nie, czy użyte materiały są droższe czy też nie. Nie napisał nic tym, że głośnik lepiej brzmi. Napisał o nim po inżyniersku a nie po fanbojsku :P

Czy ja wiem. SW pewnie projektował ten głośnik i wie czy konstrukcyjnie to jest lepszy głośnik czy nie, czy użyte materiały są droższe czy też nie. Nie napisał nic tym, że głośnik lepiej brzmi. Napisał o nim po inżyniersku a nie po fanbojsku :P

Nie wątpię w to, że jest to lepsza konstrukcja względem ich poprzedniego przetwornika, ale problem jest w tym, że raczej o własnym dziecku nigdy źle nie napiszesz.

Nie przekonamy się o tym jak ten głośnik nie będzie dostępny detalicznie, dla nas.

Panowie zamiast pisać o całych kolumnach których i tak nikt stąd nie kupi lepiej ciśnijmy STX żeby głosiki były w sprzedaży detalicznej !
w sprzedazy sa kolumny na glosnikach nie dostepnych w detalu - FS-250
jak sie ma ich sprzedaz w odniesieniu do np FX-300/MX-140?
do tych ostatnich powinniscie miec porownanie ilosci sprzedanych kolumn a sprzedanych "zestawow" glosnikow

na podstawie takich informacji mozna wywnioskowac czy sprzedawac glosniki luzem czy nie.
jak juz koledzy napisali - DIYowcy NIGDY nie kupia gotowej kolumny

w sprzedazy sa kolumny na glosnikach nie dostepnych w detalu - FS-250
jak sie ma ich sprzedaz w odniesieniu do np FX-300/MX-140?

Powiem więcej na 25 aktualnie dostępnych modeli te same głośniki do sprzedaży detalicznej dostępne są jedynie do 4 modeli!
FX-300, MX-140, PA-700-4-FR, PA-700-8-FR

Więc

Nie przekonamy się o tym jak ten głośnik nie będzie dostępny detalicznie, dla nas.

Nie rozumiem czemu akurat teraz zapanowało takie poruszenie skoro w sprzedaży detalicznej dostępnych jest tylko 16% głośników używanych w kolumnach? Są głośniki na rynek detaliczny i są modele dedykowane do kolumn ot co.

Generalnie nie powinno tu być mowy o głośnikach ale fi-neutrino jako całej kolumnie - bo tak należy rozpatrywać ten produkt - czy jest jakaś alternatywa w cenie ~2000zł a może ~4000zł

Kupując wzmacniacz porównuje się modele jako całość a nie tranzystory w stopniu mocy.

Dobra a jeśli mi już minie gwarancja ?

To za pewne będzie działać to tak samo jak z innymi kolumnami. Idziesz do dystrybutora (w tym przypadku jest lepiej, bo dystrybutorem jest producent) mówisz, że jest taka i taka sprawa, a on ściąga Ci odpowiedni głośnik.
Takie przetworniki są przeważnie diabelsko drogie w porównaniu do dostępnych dla DIY, ale to cena za nieumiejętne obsługiwanie produktu :)

Nie na temat...
Takie przetworniki są przeważnie diabelsko drogie w porównaniu do dostępnych dla DIY

W przypadku JBL E90, wysokotonowy (a zasadniczo to sama kopułka, plastiki się odkręca...) sprowadzony przez salon Koris kosztował około 180 zł, pewnie większość z Was miała okazje usłyszeć jak grają JBLe.

Powrót