• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

A co za przetworniki w środku?
stx nie podpisuje swoich glosnikow montowanych w kolumnach
GDWK wyglada jak PCX, ale pisali ze to nowy glosnik. widac cos tam zmienili
GDN jest na nowej bialej membranie - nie widzialem tego jeszcze nigdzie

szerzej wypowiedziec sie moze jedynie ekipa STXa ;)

Paweł jakie to klony, jak to podobno inne głośniki. Pewnie się nie dowiemy czy tam siedzi PCX czy coś innego. Dla mnie to brzmiało jak PCX, ma aktualnie w domu więc osłuchany jestem tym głośnikiem, ale różnie może być.

Najważniejsze, że podobno ten nowy głośnik (rozcięty) z prezentacji ma być dostępny od nowego roku :)

Pewnie się nie dowiemy czy tam siedzi PCX czy coś innego. Dla mnie to brzmiało jak PCX, ma aktualnie w domu więc osłuchany jestem tym głośnikiem, ale różnie może być.
a slyszysz roznice miedzy PCX, AWX i PC?
w kazdym siedzi ta sama kopulka! wiec charakter beda mialy taki sam! a to ze kazdy rozni sie jakims drobiazgiem... to nie kazdy moze uslyszec ;)
ja np nie slysze roznicy miedzy PCX a AWX mimo ze widac ja wyraznie na wykresie

Najważniejsze, że podobno ten nowy głośnik (rozcięty) z prezentacji ma być dostępny od nowego roku
ale GDWK czy GDN? bo ten GDN fajnie wygladal :D

Czyli z klonu nici
Przynajmniej na razie

To są gotowe, całkiem fajnie grające kolumny za 1.2kzł. Po co to klonować ? Zrozumiałbym gdyby były brzydkie, ale takie nie są. Mają fajne proporcje, niezły cokolik z kolcami, dobrej jakości elementy, odpowiednie wzmocnienia w środku a na dodatek wykonanie stoi na solidnym poziomie.

Jak po AS zobaczyłem cenę to się zastanawiałem czy STX tego po kosztach nie robi, a ktoś jeszcze chciałby to klonować? To już lekkie przegięcie jest ;)

Ostatnia edycja:
Po co to klonować
Waloos dobrze pisze

Poza tym jeszcze usunięcie dzwony i nie bedzie magii dźwięku ;)

Nie na temat...
Niektorzy bana chyba powinni dostac... Po co klonowac? Dla frajdy budowania! To forum DIY! :P

Paweł...
To że jest projekt na 17SCX, to nie znaczy że to klon electrino.
Przede wszystkim to najpierw trzeba się zastanowić czy coś budujemy czy kupujemy. Trzecim wyjściem jest zastanowienie się czy w ogóle opłaca się budować, czy zbudowany zestaw w tej kwocie będzie na pewno lepszy jakościowo.
Electrino 150 prezentują na prawdę fajne granie w tej cenie. Ten zestaw na pewno jest półkę wyżej od zestawów w sklepach typu media markt, jakieś wharfedale, dali, jamo i inne wynalazki, których cena jest często dużo wyższa.
Sama budowa (wzmocnienia i ograniczenie litrażu) w środku też jest niczego sobie i nie robiona po najtańszej linii oporu. Jest zrobiona tak, jak większość diywoców by sobie tego oczekiwała budując swój niedrogi zestaw 2drożny.
elektrino%20150%20enclosure.jpg

stx nie podpisuje swoich glosnikow montowanych w kolumnach
STX opisuje swoje głośniki i te w electrino też są opisane, tyle że nie będą dostępne w detalu.

a slyszysz roznice miedzy PCX, AWX i PC?
w kazdym siedzi ta sama kopulka! wiec charakter beda mialy taki sam! a to ze kazdy rozni sie jakims drobiazgiem... to nie kazdy moze uslyszec
ja np nie slysze roznicy miedzy PCX a AWX mimo ze widac ja wyraznie na wykresie
Chyba czas wyczyścić uszy albo odpocząć.. ;)

Pisząc klon miałem na myśl poznanie
Już bym je nabył tylko nie mam gdzie postawić ale wersję podstawową z reflexem z przodu już bym wcisnoł

Z mojej strony duży plus dla STX za pakowanie najtańszych głośników tak jak 2 lata temu pakowane były tylko AWXy :)

Powrót