• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

to zapewne jest "AWX"
tanczy PCX nie ma ulepszaczy
ale zwroc uwage ze rdzen na dole sie rozszerza i robi sie tam malo miejsca

to zapewne jest "AWX"
tanczy PCX nie ma ulepszaczy
ale zwroc uwage ze rdzen na dole sie rozszerza i robi sie tam malo miejsca

Jeśli dobrze widzę przez szczelinę to jest wystarczająco dużo miejsca na otwory.

PCX w środku.

ce671e5e9c56260dd5bdba98b6730044_1512595128.jpg

737af620932ce87d4b3046cc2cfbd436_1512595152.jpg

Ostatnia edycja:
Osiem otworów zrobionych wiertłem 2,5 mm. Łatwo poszło bo wokół środkowego nabiegunnika jest pierścieniowe wgłębienie.

Echo1 ale masz zabytek - to chyba model z przed 6 lat. Od 3 lat nabiegunnik wygląda tak jak w tym na zdjęciu z wystawy (czyli jest rozszerzany na dole) co pozwoliło na powiększenie otworu dekompresyjnego bez nadmiernego przesycenia rdzenia.

Jaka jest średnica otworu dekompresyjnego obecnie produkowanych?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Porównanie impedancji przed i po przeróbce. Otwór i komora wypełnione gąbką.

Ostatnia edycja:
tak sie zastanawiam
troels zrobil za tymi otworami niewielka komore ktora wypelnil filcem, ktory pozornie objetosci nie zwiekszy...
nie mogl tego filcu/watoliny wsadzic w przestrzen miedzy rdzen a magnes?
wytlumi cos a mniej roboty

Też o tym pomyślałem i jakbym miał taki cienki filc to sprawdziłbym na jakimś głośniku.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W Wavecor'ach przestrzeń pod szczeliną jest wypełniona jakimś materiałem filcopodobnym.

brak otworów bez wytłumienia, brak otworów z wytłumieniem

0f4762ad4b7f609880597e2391e8ac9c_1512758656.jpg

z otworami bez wytłumienia, z otworami z wytłumieniem

ae8049c3364b19d6bba61354c9001a98_1512759335.jpg

Sound Wave czy jest jakieś przeciwwskazanie żeby mocowanie kopułki nie było na stałe przyklejone do górnego nabiegunnika głośnika wysokotonowego? Zastąpienie kleju jakimiś wypustkami centrującymi cewkę w szczelinie ułatwiłoby naprawę głośnika.

Pisząc mocowanie miałem na myśli plastikowy krążek przyklejony do nabiegunnika.

W nowych PCX/ALX da się odjąć kopułkę od napędu i ponownie złożyć? Chodzi mi o dostęp do szczeliny i otworu dekompresującego.

ta podkladka nie jest przyklejana do magnesu
kopulka do tej podkladki "przyklei sie" z powodu scisniecia tej membrany

po kazdym odkreceniu frontu trzeba wycentrowac na nowo kopulke

Powrót