Czyli jakie jest minimum mocy podczas pomiaru THD ? 0,125W ?
90dB. Ponizej nie ma co schodzic.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czyli jakie jest minimum mocy podczas pomiaru THD ? 0,125W ?
W sumie można przyjąć np. takie kryterium, ale razem z uściśleniem odległości pomiaru. No i właściwie 90dB sinusoidą to dość sporo, choć też zależy jaką częstotliwość podajemy, bo ciśnienie akustyczne (wielkość fizyczna, mierzalna, obiektywna) to nie to samo co poziom głośności (odczucie subiektywne).90dB. Ponizej nie ma co schodzic.
Wiec nie rozumiem dlaczego piszesz o sluchaniu basow. Sa subwoofery, ktore maja mocno znieksztalcony bas, jak i sa takie, ktore maja bardzo niskie znieksztalcenia, spokojnie ponizej 8-10%THD na najnizszym basie.
Wybacz, że zboczyłem z tematu, ale akurat nadarzyła się okazja, to chciałem zapytać jak to faktycznie jest z twoim stosunkiem do najniższych częstotliwości
To zalezy JAK sie je wykonuje. W linku jaki rzucilem pomiary sa na wolnym powietrzu, pomiar nie jest zafalszowany pomieszczeniem. Poza tym nie wiem dlaczego fundament basowy traktowany jest tak po macoszemu? Moze to wynika po prostu z brakiem doswiadczenia reprodukcji niskich tonow na naprawde wysokim poziomie? Nikt nigdy nie bedzie mial realnego pojecia o jakosci niskich czestotliwosci, jesli sluchal tylko malych konstrukcji, ktore niestety posiadaja bardzo duze znieksztalcenia niskich czestotliwosci.
Czyli ten pomiar jest bez sesnu! No chyba, że ty słuchasz muzyki tylko na otwartym powietrzu. W takim razie ok. Pomiary pasma niskotonowego, najlepiej przeprowadzić w miejscu odsłuchu. Logika też podpowiada, że do tego celu używanie mikrofonów jest bez sensu.
Wybacz, że zboczyłem z tematu, ale akurat nadarzyła się okazja, to chciałem zapytać jak to faktycznie jest z twoim stosunkiem do najniższych częstotliwości
Czyli absolutnie nie da sie sluchac wiekszosci subwooferow znanych producentow, poniewaz w pasmie ponizej 40hz prawie kazdy generuje znieksztalcenia wieksze niz 10% przy juz 90db, nie wspominajac o glosnikach malego kalibru w obudowach monitorowych i nieduzych podlogowych.
http://www.avtalk.co.uk/showthread.php?t=12281 pod tym adresem macie liste przetestowanych subwooferow, pomiary sa bardzo rozbudowane, mierzone sa rowniez znieksztalcenia przy danym poziomie dzwieku. Mozna z nich wyciagnac sporo ciekawych wniskow.
| No, taki twój stosunek do sprawy już jest mi bliższy, niż ten, który prezentowałeś kiedyś. A był on inny, wierz mi, a przynajmniej w takie słowa owy stosunek ubierałeś. Zresztą nie tylko ja to widać pamiętam A czemu akurat to a nie inne studio? Bo z tego co wiem, jest ono uważane za jedno z najsłynniejszych na świecie nie tylko ze względu na dorobek historyczny i można znaleźć wiele odnośników w prasie powołujących się na rozwiązania tam stosowane. I oczywiście można przytoczyć wiele liczących się i znanych sal nagraniowych, w których nie ma 801-nek na przykład. Reżyserki z monitorami pola bliskiego choćby. Ale nie rozmydlaj tematu, bo ja pisałem o tym, że w takim studiu szerokopasmowca jako głównego narzędzia pracy nie znajdziesz, a nie o tym, że muszą być B&W Nautilus 801. Zresztą co ja cię będę przekonywał, skoro nie ma takie potrzeby, bo: A dlaczego pytałem? No to już napisałem. Zwyczajnie twoje ówczesne słowa nie korespondowały z tym, co przeczytałem w tym temacie | |
Ale nie rozmydlaj tematu, bo ja pisałem o tym, że w takim studiu szerokopasmowca jako głównego narzędzia pracy nie znajdziesz, a nie o tym, że muszą być B&W Nautilus 801.
| Napisałbym coś aby sobie dalej pogadać, próbować może przekonać, ale wszystko co napisałeś w ostatnim poście jest już jakoś dziwnie zgodne z moim stanowiskiem... | |
uważasz, ze sa zle zaprojektowane? | |
W zyciu bym tak nie pomyslal. Po prostu nawet na takie glosniki naklada sie jakis kompromis. Sprobuj sobie wyobrazic jak duza obudowa bylaby dla dwoch glosnikow w linii transmisyjnej. Topowy Nautilus tez ma tylko atrape TL, poniewaz to obudowa zamknieta o ksztalcie slimaka, tam tez byly kompromisy i postawiono na aktywna korekcje obudowy zamknietej. Obejzyj sobie film jak powstawal Nautilus. Kurde, nie rozciagajcie panowie tematu bez potrzeby. | |
| Halo Halo PM, ja pisałem o Nautilusach 801, a nie o Nautilusach Nautilusach http://www.stereophile.com/content/bw-nautilus-801-loudspeaker | |
| A ja wam powiem, że powoływanie się na argument studiów nagraniowych w rozmowach z Pogromcą jest bez sensu tak samo jak sam pomysł takiego argumentu. Po pierwsze Pogromca w wielu tematach dowiódł, że zależnie od własnej potrzeby potrafi dopasować historię do teorii i znajdzie przykład studia lub konstrukcji wykorzystywanej w studiach w celu poparcia swojej tezy. Za każdym razem może to być inna konstrukcja, zależnie od potrzeb, może być monitor PMC w linii, może być jakaś szerokopasmówka, może być konstrukcja 3 drożna. Argument "studyjny" jest bezwartościowy, tak wyprany, że zupełnie stracił kolor. Jakby zebrać wszystkie konstrukcje wykorzystywane we wszystkich studiach na świecie to wyszłoby na to, że każda konstrukcja w każdej koncepcji nadaje się świetnie do studia. Od szerokopasmówek po monitory w liniach, bas reflexach po przeróżne konstrukcje 3 drożne. Mówiąc, że coś jest wykorzystywane w jakimś studiu niczego nie dowodzi. | |
To sa stare 801, Abbey graja na tych nowych modelach z podwojnym basem http://bwmedia.keycast.com/display.aspx?infid=1621 Yoshi, napisal bys cos z sensem, bo teraz tylko marudzisz jak stara baba. Ubzdurales sobie cos w glowie na temat mojej osoby i probujesz mi to przypiac. Zejdz na ziemie i czytaj z uwaga moje posty, a nie po lebkach. | |
Nie zgodzę się. Mówienie, że coś jest wykorzystywane w jakimś studiu dowodzi co najmniej tego, że to coś jest wykorzystywane w tym studiu Paczka z dwiema 25cm jednostkami to jest model 800, nie 801. | |
Wlasnie, ze jest zupelnie odwrotnie. Jesli cos jest uzywane przez ludzi pracujacych z dzwiekiem, to znaczy ze sie do tego nadaje. To raczej Ty bys chcial wprowadzic w sprzecie audio socjalizm. | |
Ale coś jest używane w jednym studio, a w innym używają czegoś innego. W jednym mają monitory bliskiego-średniego pola na 8" w bass-reflexie, albo jakies ścienne genelecki, a w innym aktywne PMC w TL. W jednym i w drugim są "ludzie pracujący z dzwiekiem". Wiec Yoshi_80 trafnie zauważył, że używanie urządzenia gdzieś przez kogoś niczego nie dowodzi. Za to na pewno ma dobre oddziaływanie marketingowe. | |