• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zupełnie nowy projekt - spore wymagania. Gotowiec ze sklepu?

Reakcji
0
Witam wszystkich,

Po kilku latach(i spłodzeniu tylko jednej konstrukcji takiej jak w podpisie) nastał czas, że zamieszkałem sam i chciałbym w związku z tym zaopatrzyć się w nowy sprzęt grający. Jak kiedyś coś tam się orientowałem w tych sprawach tak teraz mój rozwój poszedł w zupełnie innym kierunku i w ogóle nie orientuję się w tych tematach. Proszę o poradę ale wcześniej nakreślę sytuację:

Pokój do którego pójdzie sprzęt ma wymiary 5.2m*3.3m(zwykły prostokąt bez wnęk, standardowa zabudowa tj. parę mebli-raczej pusty pokój) i sprzęt będzie stał prawdopodobnie na dłuższej ścianie. W przyszłości do sprzętu ma być podpięty jakiś telewizor(jakieś 40-50 cali) , telewizja + filmy HD puszczane raczej z dysku USB. Muzyka FLAC + płyty CD. Jako, że mieszkam z małżonką to aspekt wizualny(estetyczny) jest ważny. I teraz pytanie czy proponujecie iść w stronę:

a) sklepowy ampli 5.1 + sklepowe kolumny 5.0 lub 5.1
b) sklepowy ampli 5.1 + diy kolumny 5.0 lub 5.1
c) wzmacniacz diy 2.0 + diy kolumny(2-2.5 drogi) + kiedyś aktywny sub?
d) czekam na propozycje

Czego oczekuję?
Stawiamy na jakość nie na moc zatem ładny wokal, dialogi, kiedy trzeba to wykop basowy. Zestaw będzie używany w 60% z filmami, 40% w muzyce.

P.S.
Jeśli temat w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Jako, że mieszkam z małżonką to aspekt wizualny(estetyczny) jest ważny.

Tak czytam i czytam i już miałem nadzieję że mieszkasz Sam a to... jednak duże ograniczenia :) Ponieważ temat był poruszany kilka razy ja powiem tylko tak: rozdziel stereo od kina. Proponowałbym również kupić lepszy wzmacniacz i CD niż amplituner kina domowego, do filmów wystarczy praktycznie każdy z nowszych.

Racja budżet.. tutaj nie podchodzę na zasadzie 1500 i ani grosza więcej. To może być projekt długofalowy więc i wydatki rozłożone w czasie ale do rzeczy:

1. Kolumny
Powiedzmy, że jeśli same fronty to jakieś 1500-1800 zł(tak jak pisałem jest to bardziej rząd wielkości)
2. Moc
Jeśli tylko stereo to myślałem nad Sym_V2 flodinsa lub jakiś ampli 1000-1200 zł(tu podobnie... może być ampli za 2k jeśli będzie to przyszłościowe..)

Powiedzmy, że na tą chwilę na całość 4000,-

Napisałeś spore wymagania wiec myslalem, że i będzie spora kwota ;-). Jednak przy takiej to 3 way odpada bo chyba nie będziesz tego na zupełnie budżetowych głosnikach składał. Usher 8935a + 9950 , z tym sie zmiescisz. Ew podobne 2way na głośnikach w podobnej cenie/klasie np seasy prestige, dyton rs180, fountek, monaor 165kep, peerless , scan spead discovery. W sumie jest w czym wybierać :).

@Yoshi_80: Jaka kwota byłaby potrzebna na sensowne 3-way? + do tego jakiś wzmacniacz rozumiem, że stereo.

chico - ja bym zrobił tak:
(zakładając, że masz 1800 na kolumny i do 2000 na ampli)
przesunąć kasę z elektroniki na kolumny, za 3000-3200 zrobisz już BARDZO ciekawe 3 way, a za 800-600 zł kupisz/zrobisz/zlecisz jakiś ciekawy wzmacniacz.
a muzyki i filmy ogląda się lepiej na porządnym stereo niż badziewnym 5.1

Sensowne to tak od ok 1,7-2 tys za same głośniki np seas 22cm + 15 (prestige alu lub papier) + kopułka seas/usher . Reszta to zwrotnica i obudowy, czyli do 3k możnaby sie zmieścić :-).

Rozumiem. Propozycje są podobne zatem poproszę o konkretne modele głośników(strona loudspeakers to dobre źródło przetworników?).

A co sądzicie o pomyśle napędzenia tego Sym_V2 flodinsa? Czy może coś innego?

ze lepiej mieć bardzo dobre stereo niż byle jakie (słabe) kino...
ale może jestem dziwny;))

Dziwny ale nie do końca ;-)

Ja uważam że lepiej wydać więcej na dobre stereo niż ampli av. Czyli podobnie do Ciebie ale nie do końca..
5.0, 5.1 musi być:)

Muszę przeanalizować dział konstrukcji ale tak na szybko to nic ciekawego w nowych z 3-way nie widziałem.

W dalszym ciągu czekam na propozycje dotyczące wzmacniacza..

a na wzmaka np hubryda Ravena:))
ten accu nie jest duzo lepszy do syma a kosztowac bedzie wiecej;))
zobacz na v3 na usherach

Nie na temat...
Czas online
188 d 15 g 11 m
blad systemu? czy przeczytales cale forum kilka razy? :o

Ponieważ temat był poruszany kilka razy ja powiem tylko tak: rozdziel stereo od kina.
chyba to bedzie najlepsza opcja
kup tanie gotowe kino
zrob pozadne stereo ;)

Muszę przeanalizować dział konstrukcji ale tak na szybko to nic ciekawego w nowych z 3-way nie widziałem.
zobacz kilka ostatnich stron w "budowanie na ekranie"
L26 + FW146 + 9950 to wg mnie bardzo ciekawa opcja ;)

ja bede robil troche tansze 3 drogi. ale to jeszcze pewnie ze 2-3 miesiace zejdzie

Powrót