• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwarcie na zasilaniu wzmacniacza Grundig V1000

Jeżeli skręcę go w lewo tak jak mówisz prawdopodobnie po przeanalizowaniu schematu to zmniejszy się rezystancja na złączu baza-kolektor co ma zmniejszyć prąd spoczynkowy.

Niestety takie niedorobki sie zdarzaja. A sa jeszcze gorsze, czasami potencjometr jest wstawiony miedzy kolektor a baze, utrata styku suwaka powoduje spalenie tranzystorow mocy.

Chodziło mi bardziej jak ustawić właściwy potem niż minimalny.

Zeby utawic wlasniwy najpierw muszisz ustawic minimalny potem wlaczyc urzadzenie i ustawic wlasciwy, to chyba logiczne wiec dlaczego to tak trudno zrozumiec :)

No to tranzystory końcowe raczej dobrze dobrane.
Na schemacie jest napisane jak ustawić prąd spoczynkowy. Napięcie na rezystorach emiterowych (punkty pomiarowe [X] i [Y]) powinno wynosić ok. 17mV.

Przepraszam, ale nie mogłem prędzej napisać. Ustawiam teraz prąd spoczynkowy taki jaki podał kolega infinity czyli 17mV, ale w instrukcji zauważyłem, że jest napisane 30mV. Nie mam w domu jak go odpalić, a chciał bym już go oddać zrobionego.

Powrót