• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotka do Mission

Szczerze wątpie żeby ktoś miał wogóle ten głośnik w swoich rękach, nie mówiąc już o zwrotnicy.

opiola, jesteś w dużym błędzie. Sporo osób z forum kupiło właśnie ten głośnik. Podobno jak za tą cenę gra naprawdę dobrze.

O ile mnie pamięć nie myli Uka i Paweł S. coś próbowali mierzyć ale co z tego wyszło?Może do czegoś doszli...I ktoś aplikował do panela od Pe-jotek może by się pochwalił wynikami?

pomiarow nie robilismy tylko sluchalismy roznych kombinacji zwrotnicy.
prawdopodobnie jest to ten sam glosnk co w audaxach TM025 a do nich zalecany jest filtr 8,2uF + 0,39mH i mamy ciecie na 2,8kHz
jednak na tym filtrze jakos nie najlepiej brzmi. mi bardziej odpowiadal wyzej ciety - na ok 5kHz 3,3uF+0,33mH ale do takiego podzialu potrzeba dobrego midwoofera
jak widac glosnik za 8zl/szt a mozna go ciac bardzo nisko :P

Chętnie kupię sobie 2 i zrobię pomiary, tylko powiedzcie jak go zainstalować, wygląda na to, że przydałby się front od jakiejś innej kopułki.

mkul, trzeba napisać do STXa, sprzedają te panele od PJtek po 4zł/szt. W takim razie, jeżeli bierzesz je do pomiarów - to też je biorę.

Fronty to prawie wszystkie standardowe :D Ja na przykład mam fronty od jakichś staruteńkich kopułek kenwooda i też ładnie pasuje :D

Ok zamówione, fajnie, że front z PJ pasuje, tylko przydałoby się parę osób, bo placić 2 dychy za towar warty 8 to tak średnio, więc jakby ktoś też chciał to niech mi da znać, to by się kupiło więcej, a ja potem zrobiłbym pomiary z tym frontem z STX-a.

Wstępny pomiar tego mission, głośnik bez frontu, osadzony w plycie o wymiarach 10x20cm, na czerwono sam głośnik, na czarno symulacja filtra jak na obrazku

Fs około 1300. Jak widać chaka, nie jest cudowna, ale daje się dość dobrze modelować.

sprzet pomiarowy mi juz mierzy. zwrotnica strojona gotowa. czasu sie troche znajdzie...
ale jakos moje missiony zniknely. wiem gdzie sa i kto je ma ale znajac zycie nie bedzie latwo je odzyskac... ;]

I jak idzie praca? Dla wyjaśnienia, dobrze widzę po charce impedancji ze są 8 ohmowe? Re to 6,3oma.

Powrót