• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica 3way

Reakcji
0
Witam kolegów.
Mam pytanie do mądrzejszych ode mnie w temacie zwrotnic. Szwagros zakupił od "płaczącego" niemca :lol: kolumny 3way. Elementy bez szału i chciałbym wymienić kilka newralgicznych aby poprawić brzmienie. Chodzi głównie o kondensatory i rezystory. Cewki wszystkie są powietrzne i bez podanych wartości dlatego je zostawiamy w spokoju.
Poniżej zamieszczam fotę płytki od zwrotnicy i schematu, który stworzyłem na jej podstawie.
Prosze was o spr czy dobrze rozrysowałem schemat i podpowiedź, które kondy i rezy są najistotniejsze.

Z własnego i niezbyt dużego doświadczenie wymieniłbym w torze średniotonowego: C3 i R2, w torze wysokotonowca C2. Nie wiem czy podmieniać również w średniaku C4 i R3.
Tweeter odwrócony w fazie.

Z góry dzięki za pomoc.

Pokaż fotkę elementów.
Dobrze jak byś napisał jakie to kolumny, model, marka.

Ja bym zmienił na żółte STX kondesatory, jak są tam elektorlity lub coś słabego + rezystory MOX z polinku. Tyle. Bez wariacji jak czerwone Jantzeny. Szkoda kasy.

Zmienimy el na takie, na jakie bedzie stać szwagra. Na chwilę obecną mam prawie wszystkie wartości kondów z białych mundorf-ów m-cap. Więc pewnie one pójdą.

Nie ma fotki el., tylko taką dostałem od szwagra. Teraz są skręcone i grają, dlatego nie będę mu zawracał "d...".

Kolumny to chyba mało istotne, jakieś canton-y lub grundig.

Chodzi mi jedynie o spr poprawności schematu (z płytką), który zrobiłem i podpowiedzi, które kondensatory i rezy sa najistotniejsze (wg schematu).

Schemat wygląda, że jest okej. Ale nie porównywałem z ścieżkami, brak czasu. Zresztą zamieniaj element za element to się nic nie stanie.

Kluczowy C2, ewentualnie C3, tu można dać lepszy, resztę obojętnie aby MKT był nie elektrolit, i rezystory jeśli są cementowe (te białe sześcianiki), to wszystkie na MOX po 50gr i styka.

STX są tanie, ale jak masz mcap to już dobrze.

Dobrze prawisz Yoszi_80. Poprawię
A jak reszta wg. płytki?

Z tego co ja wiem (tak wyczytałem), to najistotniejsze el. w zwrotnicy są szeregowo z głośnikiem. One mają największy wpływ na sygnał.
Wiec czy to co napisałem: czyli dla tweetera C2, średniego C3 i rezystor R2 są najistotniejsze i muszą być bezwględnie wymienione na lepsze?

Zwrotnica3way

Zwrotnica3way

Masz schemat zgodny z Pcb.

Pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na twoim schemacie jest jescze błędnie wstawiony C2 zamiast na szynie+ to masz jako szyne -.

To dobrze, że nie nakreśliłem herezji.

Zamienniki kondów już mam: na tweeter będzie mundorf alu-oil (C2), na średnika zwykły, biały m-cap (C3), rezystor (R2) to konstrukcja grafitowa DIY kolegi z forum tylko wartość deczko mniejsza (zamiast 1,5R to będzie 1,3R) bo taki mam.
Myślę, że ta zmiana przyniesie dużo dobrego ale to spr w niedzielę.
Dzięki za spr mojego schematu.

Jeśli głośniki pozwolą to będzie hi end

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zmiana cewek mogła by tylko zaszkodzić. (rezystancja)

Powrót