3 way zwrota do 2way zestawu to troche coś nie tak hehe, jak zestroisz sobie filtry odpowiednio to użyj. Albo słuchaj bez średnicy Co do WO nic się nie stanie jak będą nieobciążone, czy tam pominięte. Ale sądzę, że lepiej jak dasz im 100k na wyjściu. w symulacji miedzy NE a LM nie ma różnicy.
Wszystko jest ok

Wyjscie tweetera bedzie podlaczone normalnie, a sygnal dla midwoofera wyciagne z miejsca w ktorym odciety od gory jest głośnik sredniotnowy. Reszta toru bedzie nie uzwyana.
Z ta cala moja zabawa w sluchanie 2 way na tej zwrotnicy i robieniem najpierw zwrotki, a potem kolumn to chodzi o to, ze jak zrobilbym nowe kolumny to musialbym zagracic nimi pokoj. Stare musialbym zostawic na czas robienia zwrotnicy do nowych, zeby miec na czym sluchac muzyki, a nowych kolumn przeceiz nie zostawilbym w garazu. A tak zwrotka bedzie juz czekac, zloze nowe budy, kilka dni na strojenie i stare kolumny ląduja na strychu, a bede mogl juz sluchac z nowych.
A chce podlaczyc nowa zwrotke pod 2 way zeby miec bezposrednie porownanie, jest kilka zmian w porowaniu do tej starej i chcialem wiedziec jak to przelozy sie na roznice w brzmieniu.
w symulacji miedzy NE a LM nie ma różnicy.
To dobrze, bo dodanie ne5532 przebiegało gladko, a tu mi jakies cuda wyskakuja. Bez dodanego zasilania charaktertyka miala srednia - 60dB, wiec pomyslalem, ze moze ten model wymaga, by wstawic na schemacie zasilanie, a jak je wstawilem to wyszlo +48dB
http://zapodaj.net/442b4424f1ca.png.html :/ Ale skoro model w tym wypadku jest niewazmy to daje sobie spokoj. W ogole bede musial poszukac innego sumylatora, bo tu praktycznie kazda popularny element trzeba dodawac, nawet bd139 nie ma w tym ltspice....
--------------------
nie wiem, czemu żeś się tak obraził na te NE
Irek:
NE5532 to bardzo kaprysne opampy jako jedyne nie maja plaskiego pasma przy wzmocnieniu jeden (wtornik). Lepiej zastosowac LM833
Raven1985: To nie znaczy że będzie stabilny w każdej aplikacji. Z zastosowane w tych scalakach rozwiązanie ma "drobną" wadę - na niskich wzmacnianiach margines fazy spada.
---------- Post dodany o 16:33 ---------- Poprzedni post o 16:09 ----------
raven1985, Jeśli chodzi o kompensacje, to zapewne mailes na mysli rownolegle do wyjscia 100pF i 600R (tak podaje nota katalogowa)? W nocie LM833 w przykladowej aplikacji - filtry Butterworth - nie pokazuja, ze trzeba dawac jakies dodatkowe elmenty.