• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica czy aż tak potrzebna ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam buduję swoje kolumny i tak się zastanawiam czy jak będą tylko wysoko tonowe czy potrzebna jest zwrotnica? Czy mogę je po prostu połączyć z sobą i będą dobrze działać

Re: Zwrotnica czy aż tak potrzebna ?

kmaksiu napisał:
Witam buduję swoje kolumny i tak się zastanawiam czy jak będą tylko wysoko tonowe czy potrzebna jest zwrotnica?

Jakie konkretnie? na głośnik wysokotonowy dynamiczny zawsze potrzebna jest zwrotnica,czyli filtr.

na razie uczę się robić diy i nie wydawałem pieniędzy na glośniki wiec wyciągnołem z starych głośników Sony i komputerowych Creativów niby jak na próbę po prostu je z sobą podłączyłem to wszystko działało

Dla wysokotonówek chociazby minimalna zwrotnica w postaci kondensatora musi być. Daj oklepany 2,2uF szeregowo z głośniczkiem i już nieporównywalnie lepiej niż bez ;)

a mógłbyś mi na priv opisać jak to zrobić ? czy po prostu tak że kabel od głośnika kondensator i to podłączyć do 2 głośnika?

Yoshi_80 napisał:
Dla wysokotonówek chociazby minimalna zwrotnica w postaci kondensatora musi być. Daj oklepany 2,2uF

Co to znaczy oklepany :D
Ja kiedyś, kiedyś jak bym zaczynał DIY nie mając zielonego pojęcia o filtrach i ktoś by mi tak napisał zastanawiał bym się czy go będę musiał "oklepać" młotkiem (mocno czy trochę) :grin:

te "wysoko-tonowe komputerowe Creativ`y" jak mówisz to wydaje mi się ze to będą raczej "szerokopasmóweczki" ale te sony też ? napisz coś o nich....

Ok dziękuje za pomoc ale niektóre osoby nie zrozumiały oco mi chodzi.
Czy jak podłączam np już ta zwrotnice to do każdego głośnika oddzielnie czy wszystkie głośniki do jednej zwrotnicy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót