• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica do monitorków

Reakcji
1
Witam, jestem nowy na forum jak widać z boku, mam nadzieję, że nie dostanę na "dzień dobry" bana za pytanie się o coś co już gdzieś było itp.

Sprawa wygląda tak: mam w domu 4 głośniki ARN 150/03 4ohm, kupiłem je bo coś szwankowało z jednym przetwornikiem w moich kolumnach (Diory Polaris 120) i myślałem że będę musiał wymienić, a że okazja była (110 zł z przesyłką ) to kupiłem wszystkie jakie ktoś wystawiał. Przetworniki leżą już u mnie rok (wymiana nie była potrzebna), pomyślałem więc, że fajnie było by zrobić z nich jakieś budżetowe monitorki. Projekt jest dopiero w fazie planowania, ale ja wolę wszystko przemyśleć zanim coś robię :) Dobra ale koniec tego gadania, przejdźmy do konkretów.

Projekt przewiduje połączenie ARNa z tanią PJ'ą STXa.
Powiecie mi, że takich schematów zwrotnic jest mnóstwo i choćby jeden (bodajże od Yoshiego) jest w podwieszonym dziale. Tam jest zastosowany przetwornik 8ohm i z tego co wynika z moich godzin poświęconych na czytanie zagadnień związanych z budową i działaniem zwrotnic robi to różnicę. Jeśli nie, to mnie poprawcie, przynajmniej rozwieje to moje wątpliwości i czegoś dodatkowo się nauczę.
Jeśli jednak robi to różnicę (do tego bym się skłaniał) to liczyłbym na porady jak przerobić gotowy już schemat aby pasował do mojego projektu z jednym ARN'em 4ohm i PJ'ą.

Jestem otwarty na wiedzę, ponieważ chodzi mi po głowie zrobienie podłogówek opartych o przetworniki klasy wyższej niż TESLA czy STX, a jeśli mam na to wydać dość kasy, to wolę się do tego czasu czegoś nauczyć :):)

mam nadzieję, że nie dostanę na "dzień dobry" bana za pytanie się o coś co już gdzieś było itp.

to nie elektorda :p

niestety zmiana glosnika 8r na 4r wymaga nowej zwrotnicy
nie wiem czy yoshi ma w swoich zbiorach ARNa 4r zeby to zamodelowac...

Jestem otwarty na wiedzę, ponieważ chodzi mi po głowie zrobienie podłogówek opartych o przetworniki klasy wyższej niż TESLA czy STX, a jeśli mam na to wydać dość kasy, to wolę się do tego czasu czegoś nauczyć
ale wlasnie te glosniki nadaja sie do budowy slynnych "kolumn yoshiego"
czyli 2xARN 150 + tonsil GDWK 11/100

http://pawel.lutuje.se/2xARN150+D27.PDF szkoda ze vifa D27TG06 nie jest dostepna bo to by bylo idealne polaczenie ;)

Mam Diora Polaris 120 więc chciałbym czegoś innego :) A mam w planach zebranie tak dobrze ponad 1000zł i zrobienie podłogówek na głośnikach pokroju seas, peerless czy monacor. Jeszcze tydzień temu miałem szlachetny plan, że sam sobie zrobię pomiary i pobawię się w speaker workshopie, ot tak choćby w celach edukacyjnych. Poza tym jak samemu coś się zaprojektuje i działa i to w miarę fajnie, to prawie tak jakby się dziecko urodziło prawda. No ale jak poczytałem o tym, co jest mi potrzebne i w ogóle wgłębiłem się w temat, to stwierdziłem że to nie na moje siły, bo z elektroniką nie mam do czynienia na co dzień. No ale to na razie plan odległy, może do tego czasu się ogarnę i zrobię zestaw pomiarowy (choć z chęcią już pobawiłbym się tym programem, szukałem jakiś plików z pomiarami głośników tak, żeby czysto dla zabawy mieć ale nic nie znalazłem, szkoda :()

Tak jak napisałem plan odległy i nie na moje siły, dlatego najpierw chcę zrobić takie monitorki, ARNy mam Pj'a nie jest droga, a fundusze studenta ograniczone, więc jak na pierwszy raz by było idealne, może ktoś się odezwie i zaproponuje jakiś w miarę rozgarnięty projekt zwrotnicy do tego zestawu.

Dzieki za szybką odpowiedź i nie zbanowanie nowicjusza :D:D

---------- Post dodany o 17:10 ---------- Poprzedni post o 17:00 ----------

Ostatnia edycja:
mam tez schemat do ARN 150-03/4r + GDWK 11/100
wysokotonowka drozsza ale schemat gotowy (nawet 3 ;) )

Jest to jakaś alternatywna, choć nie ukrywam że monitorki mają być bardzo budżetowe, bo ich budowa będzie mieć formę raczej bardziej edukacyjną, a za cenę jednego Tonsila mam dwie PJ. Tak na dobrą sprawę to po ich zrobieniu musiałbym kupić jakiś mały wzmacniacz, bo mój mam w akademiku, tam mam podpięte Diory i więcej mi nie trzeba, bo akustyka w pokoju akademikowym i w ogóle rozmieszczenie kolumn to nie warte nawet śmiechu :D więc zostałyby w domu do TV, bo szkoda żeby się kurzyły gdzieś w kartonie.

Hmm jeśli nic nie znajdę, albo wspomniany przez Ciebie Yoshi, też nic nie będzie mieć to pewnie skuszę się na tą Tonsilowską kopułkę.

Od czasu do czasu pokazuje się na allegro, może warto poczekać?

No właśnie o to chodzi, że monitorki będą robione bardziej przez to, że chce się czegoś nauczyć, bo w planach mam coś droższego o lepszej jakości, jak wiadomo człowiek na błędach się uczy, a ja chce za te błędy jak najmniej zapłacić.

to moze mission?

nigdy się na natknąłem na tą nazwę, masz może jakiegoś linka który rozjaśni mi umysł :D

Właśnie przeglądałem allegro i znalazłem Monacora DT-99 w cenie 58 zł czyli coś około Tonsila, głośniczka raczej nie kojarzę, czy Ty możesz o nim powiedzieć coś więcej ??

Ostatnia edycja:
na temat monacora nic nie powiem
ale co to ma wspolnego? brak zwrotnicy a cena nie najnizsza

Pomyślałem, że może znasz tą kopułkę i być może będzie lepsza od TONSILA, a są w podobnej cenie i dodatkowo może zwrotka by się znalazła. Zawsze lepiej rozważyć więcej możliwości, przynajmniej ja tak mam jak się za coś zabieram :)

A do tego missiona jakiś schemacik zwrotki by się znalazł ? W specyfikacji są podane wartości dla filtrów, ale pewnie liczone z kalkulatora, a może ktoś się kiedyś bawił z ciekawości tą kopułką i ma coś w swoich zbiorach.

Pozdro, dzięki za pomoc i cierpliwość :D

Ok to poszukam tych innych konstrukcji.
A co do twojej, to ja mam ARN 150, a na dodatek 4 ohm, doświadczenia w budowie kolumn nie mam żadnego i ciężko byłoby mi bez robienia pomiarów tak to pozamieniać i dopasować, żeby to jakoś grało :) dlatego drążę temat, bo gdyby jakaś zwrotka na moim ARN'ie 4ohm i taniej kopułce się znalazła to na pewno bym się za to zabrał.
W tej chwili chyba najbliżej mi do pomysłu Pawła S. z tą Tonsilowską kopułką, ma schemat zwrotnicy więc jest alternatywa. Aczkolwiek z robieniem tych monitorków na razie muszę poczekać bo sesja idzie, dlatego chcę jeszcze poszukać trochę tańszego rozwiązania. Jak nie znajdę, to wtedy odmówię sobie kilku obiadów, trochę pogłoduję w akademiku :P:P i zakupię te Tonsile.

projektow zwrotnicy jest pelno - ale nie pod ten woofer

No właśnie, a zrobienie zwrotki na podstawie dwóch różnych to takie pewnie wróżenie z fusów, zgadza się ??

Nie no poddaje się, przeszukałem już chyba całe archiwum, tego forum i elektrody, wszystko jest albo z 8ohm albo z 2x4ohm w szeregu. Chyba się zdecyduję na to połączenie z Tonsilem, mówiłeś że masz do tego jakieś schemaciki, czy mógłbyś mi je udostępnić jeśli już był bym pewny ?

Gdzieś w archiwum znalazłem, że Yoshi najprawdopodobniej też robił taki układ, może on też się wypowie na ten temat :)

Ja chyba robiłem tę środkową z obrazka Pawła. Bardzo dawne czasy, trudno mi powiedzieć wg obecnych standardów na ile dobrze to gra ;). Zwrotnica ponizej z EP jest autorstwa Jarka S. byłego własciciela tej strony, jednak z tego co pamietam to jest to błędny schemat. Pamiętam moją rozmowę z Jarkiem po publikacji jego artykułu i się okazało, że EP coś tam sobie "poprawiło" wedle uznania oczywiscie robiąć totalną kupe z projektu.

Ogólnie bym ci proponował się zastanowić czy warto cokolwiek kopiować z tych rozwiązań, czy nie lepiej jak już robić to coś lepszego. ARN 150 to bardzo chodliwy głośnik , bez problemu je sprzedasz. Natomiast tonsil 11/100 trudno powiedzieć na co trafisz, za czasów gdy się bawiłem tym głośnikiem to jedno było pewne, każdy był inny.

Wcześniej pisałem, że te monitorki mają być budowane w celach edukacyjnych, będą wykorzystane co najwyżej w domu przez rodziców przy oglądaniu TV. Jak się czegoś nauczę to mam plan zrobienia ładnych i porządnych podłogówek, na pewno nie na tesli ani na tonsilu. Ale na to potrzeba wiedzy i praktyki którą chcę teraz zdobyć, no i kasy której na razie brak :)

A co do tej wiedzy, to mam pytanie, bo nie potrafię znaleźć odpowiedzi, w jakim celu stosuje się cewkę, równolegle do midwoofera, tak jak jest to w tych zwrotnicach powyżej ? Jeśli macie jakieś artykuły czy jesteście w stanie wytłumaczyć bez denerwowania się, że i tak nic nie zrozumiem :):) to z chęcią przeczytam :)

Powrót