• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica do SS D2905/990000 i Seas Excel W17E

Reakcji
0
Czesc,

Jakis czas temu stalem sie posiadaczem dwudroznych kolumn DIY BR, opartych o przetworniki jak w temacie:
tweeter: Scan Speak Revelator D2905/990000 4Ohm
medwoof: Seas Excel W17E-JAM 853-4/97-059 4Ohm

Zwrotnica zrobiona jest na wzor (jest identyczna) zwrotnicy w Jamo D830:
https://www.hifivision.com/proxy.ph...9ut.jpg&hash=f6b5ad779aa44b10771afbf54b5ebb71

Moje pytanie jest takie, czy na podstawie Waszych doswiadczen warto zbudowac zwrotnice innego typu, czy tez przebudowac ta. Na pewno znacie te przetworniki duzo lepiej niz ja i wiecie czy to ma szanse zagrac :)

z gory dziekuje za sugestie.

pozdrawiam,
hubert

Na moje to JAM w nazwie midwoofera oznacza że to głośnik z tych jamo (pewnie jakaś inna wersja trochę czy coś). Bez systemu pomiarowego nic nie zrobisz.

Dziekuje za te odpowiedzi. Na pewno macie racje co do pomiarow. Aktualnie nie mam mozliwosci ich przeprowadzenia, stad tez pytanie, jak podpowiada Wam doswiadczenie i intuicja :) Po tym na pewno przyjdzie czas na pomiary i ewentualne zmiany. Poki co ciekaw jestem, czy ten zestaw ma jakis wiekszy potencjal, biorac pod uwage przetworniki i opisana zwrotnice.

dziekuje i pozdrawiam,
hubert

Oczywiscie, ze jest potencjal, tylko trzeba zrobic pomiary i dobra zwrotnice. Glosniki sa bardzo dobre.

Nie wiemy nawet jak się sprawuje obecna zwrotnica. Bez pomiarów raczej nikt nic sensownego nie napisze.

Nie wiemy nawet jak się sprawuje obecna zwrotnica. Bez pomiarów raczej nikt nic sensownego nie napisze.
Dlatego pytam tych co znają i mają doświadczenie. Na podstawie pomiarów, nie zadawał bym takiego pytania [emoji846]
Jamo 830 to bardzo znana i popularna konstrukcja, przetworniki też, stąd pytanie o tych co się znają.

Pozdrawiam,
Hubert

Wątpię żeby ktoś Ci coś napisał bez pomiarów. Do każdego przypadku trzeba raczej podchodzić indywidualnie a w przypadku takich głośników tym bardziej warto im poświęcić trochę czasu. Na podstawie tego co nam dałeś tutaj możemy jedynie stwierdzić że nic się nie spali :) . Wątpię żeby ktoś słuchał akurat woofera i wysokotonowki co ty masz razem i z tą zwrotnica.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Poza tym nawet jak pomiary będą wyglądać dobrze to wcale nie musi to brzmieć dobrze albo na maxa możliwości. Tutaj już muszą być różne wersje zwrotnic i własny wybór.

Ostatnia edycja:
Ok, rozumiem. No cóż, liczyłem, ze może uda się rozwinąć dyskusję na poziomie typu "ta zwrotnica generalnie gra super/słabo" albo "te przetworniki ze sobą nie pokażą swoich możliwości".

Zobaczymy, co powiedzą pomiary, o ile kiedyś je zrobię [emoji846]

Pozdrawiam,
Hubert

Czesc,

Jakis czas temu stalem sie posiadaczem dwudroznych kolumn DIY BR, opartych o przetworniki jak w temacie:
tweeter: Scan Speak Revelator D2905/990000 4Ohm
medwoof: Seas Excel W17E-JAM 853-4/97-059 4Ohm

Zwrotnica zrobiona jest na wzor (jest identyczna) zwrotnicy w Jamo D830:
https://www.hifivision.com/proxy.ph...9ut.jpg&hash=f6b5ad779aa44b10771afbf54b5ebb71

Moje pytanie jest takie, czy na podstawie Waszych doswiadczen warto zbudowac zwrotnice innego typu, czy tez przebudowac ta. Na pewno znacie te przetworniki duzo lepiej niz ja i wiecie czy to ma szanse zagrac :)

z gory dziekuje za sugestie.

pozdrawiam,
hubert

Jeśli zwrotnica jest identyczna z oryginalną to nie dobrze.
Jak mnie pamięć nie myli to w oryginale jest tweeter seas Excel.

W Warszawie jest co najmniej jeden forumowicz który ogarnia bezproblemowo temat pomiarów. A jednemu nawet załatwiłem takie wofery jak ty masz.
Przetworniki które posiadasz zasługują na pieczołowicie opracowaną zwrotnice.

Nawet domowa amatorka będzie 100x lepsza od tego co jest teraz jeśli ktoś skopiował zwrotnice a włożył inne głośniki niż te do których była oryginalnie.

Ok, rozumiem. No cóż, liczyłem, ze może uda się rozwinąć dyskusję na poziomie typu "ta zwrotnica generalnie gra super/słabo" albo "te przetworniki ze sobą nie pokażą swoich możliwości".
tak to się nie da... skąd w ogóle wziąłeś taki pomysł że tak się da???

Tak"źle" nie jest, inny jest wysokotonowy, MID jest jak w oryginale [emoji846]
Skąd pomysł... z forum [emoji846] różne rzeczy ludzie piszą, niektórzy mają dobre wyczucie, inni doświadczenie [emoji846]
Ale już przyjąłem, ze zjazd do bazy [emoji16]

Pozdrawiam,
Hubert

Nawet jak zmieniasz tylko jeden z dwóch głośników w kolumnie to zwrotnica będzie kompletnie inna dla obu głośników pomimo że zmieniłeś tylko jeden.

Moim zdaniem nie zdajesz sobie sprawy jak dobrze mogą zagrać te głośniki :) . Z nie właściwą zwrotnicą to tylko ułamek ich możliwości...

Szkoda czasu który ktoś poświęcił na to na próżno bo i tak trzeba od nowa zrobić pomiary i zwrotnicę...dlatego mam zawsze trochę stracha kupować kolumny DIY od kogoś ;) .

Ostatnia edycja:
Fakt, może ich nie doceniam [emoji846]
Mi DIY nie przeszkadza. Też lubię dłubać, ale daleko mi do takiego, jak podejście wielu tutaj, kompletne profi, aż mimo poczytać [emoji846]

Powrót