• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica do usher 2,5way

Reakcji
412
Witam
ciągle mam ochotę zrobić 2,5way na usherach, najlepiej na 2x8948A plus 9950 lub chociażby tak jak w akkus V4 dół 8945A średnio nisko 8948A góra 9950 i tu pojawia się problem - brak zwrotnicy pod 2,5way na usherach, zacząłem dużo neta szukać i co prawda jakąś zwrote mam ale nie wiem czy dobra, bardziej by mi pasowała zwrotka z akkus V4 więc zabrałem się za zdobycie info jakie tam rzeczy siedzą i udało mi się tyle co na tym obrazku: (schemat na pewno dobry, zostały do potwierdzenia dokładnie wartości kilku elementów i kilku nie wiem w ogóle...)

na stronie z opisem akkus v4 mamy zdjęcie:

http://www.av.com.pl/files/Image/AV 4-10/Akkus V4/Akkus V4 zwrotnica temp.jpg

po tym zdjęciu można sporo się dowiedzieć, po wielkości cewek i tych samych cewek na loudspeakershop właśnie wywnioskowałem wartości elementów ale może ktoś wie dokładniej. to że dolny - 8945A jest 1szego rzędu wiem z innego źródła. ktoś pomoże jakoś dojść do wszystkich elementów ??

a to poza tematem ta zwrota jedyna jaką znalazłem:

http://www.zalytron.com/usherkits.htm

tam macie U-2.5 - zwrotka i pomiary

Ostatnia edycja:
Ja zapytam tak - jaki widzisz sens w robiebiu 2,5 way? Skoro musisz od nowa projektowac zwortnice to nie lepiej zrobic 3 way? Ilosciowo basu bedzie tyle samo, ale zejdzie nizej.

Jesli nie masz jeszcze glosniko u siebie - moze warto wziac na srednie tony cos mniejszego?

nie mam zamiaru właśnie projektować zwrotnicy, stąd ten temat. Mam 8948A w domu jedną sztukę, ale ogólnie chciałem zrobić coś na usherach. A 2,5way bo mam obudowę bardzo ładną pod 2 osiemnastki.

Powrót