Skoro próbujesz stworzyć własną zwrotnicę do tych głośników pozwolę sobie pokazać to co ja kiedyś zrobiłem. Moją zwrotnicę zrobiłem tylko na podstawie odsłuchów i zapewne pod względem pomiarów i wykresów była ona bardzo niedoskonała, ale za to pod względem brzmienia mnie zadawalała, ponieważ wyeliminowała wiele wad brzmieniowych,które mi doskwierały, a którymi charakteryzowała sie oryginalna zwrotnica od Totemów Mite. By zobrazować efekty i różnice zrobiłem symulacje zwrotnic oryginalnej (wykres czarny), mojej (wykres czerwony) i Twojej ostatniej (wykres niebieski) i nie chodzi o to, czy te wykresy odzwierdziedlają rzeczywiste charakterystyki tylko o porównanie i ukazanie kierunku, w jakim podążałem przy robieniu tych zwrotnic i w jakim Ty idziesz.
Jak widać na wykresie oryginalna zwrotnica ma mocno podbity zakres średnich tonów i osłabione wysokie tony. I tak też przy odsłuchu odbierałem jej brzmienie, z natarczywą, dominującą średnicą, szczególnie denerwujące były okolice 1,2 - 1,3 kHz i ok. 3 kHz oraz zakres wysokich tonów, który był tak cichy, że w pierwszej chwili miałem obawy czy kopułki w ogóle grają. Robiąc swoją zwrotkę dążyłem do obniżenia zakresu średnicy i podbicia wysokich tonów, by delikatne dźwięki, niuanse i szczególiki, które ginęły w ogólnej masie dźwięków, ze wzgledu na taki charakter brzmienia tych kopułek, były lepiej słyszalne. I efekty moich dążeń są widoczne na wykresie, gdzie widać różnice pomiędzy charakterystykami. Z mojego punktu widzenia Twoja zwrotnica nie wnosi nic nowego, bo powiela wady, jakie miała oryginalna tj. dominujące średnie tony.
Musisz zbudować sobie jakiś układ zwrotnicy, tak jak tu sugerowali koledzy, na tanich elementach i go posłuchać i dopiero wtedy będziesz wiedział na czym stoisz, bo teraz kręcisz się w kólko. Nie mając porównania nie wiesz czy zmiany wprowadzane przez Ciebie do zwrotnicy idą we właściwym, zamierzonym przez Ciebie kierunku czy też nie. Wykresów można sobie stworzyć mnóstwo, ale trzeba je zweryfikować odsłuchem, bo pomiary są tylko narzędziem, które konstruktor może, ale nie musi zastosować by uzyskać zamierzony cel. Dla mnie zawsze celem jest określone brzmienie i na nim się skupiam robiąc sobie kolumny.
Czy mógłbyś zasymulować moją zwrotnicę na zmierzonych przez Ciebie charakterystykach? Jestem ciekaw jakie byłyby efekty.