• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica GDN 16/50/6 + SC 10N

Reakcji
0
Witam.

Buduje kolumny na glośnikach wspomnianych w temacie. Długo szukałem, ale nigdzie nie znalazłem sensownego gotowego projektu zwrotnicy. Postanowiłem spróbować własnych sił. Na pomiary niestety nie mogę sobie pozwolić z różnych przyczyn, zdałem się więc na symulację w Boxsimie. Charakterystykę GDNa wpisałem ręcznie punkt po punkcie z wykresu podawanego przez Tonsil. Wiem, ze Boxsim to tylko kalkulator, ale bierze pod uwage np. przesunięcia fazowe wprowadzane przez elementy zwrotnicy i to już jakoś ułatwiło mi projektowanie.

Proszę o radę - która zwrotka jest lepsza: ta z podziałem ok. 3 kHz, czy ta z ok. 5 kHz.
Nie wiem, czy zastosowane rozwiązania są w ogóle poprawne.

Zależy mi na wyrównanym brzmieniu, zdecydowanie bez dominacji wysokich tonów lub basu. Mam wątpliwości czy korekcja baffle-stepu jest potrzebna, bo kolumny bedą grały w małych pomieszczeniach, z drugiej strony będą wysokie i wąskie...

Proszę o odzew, pozdrawiam. :)

Załączniki

• 3khz_1_954.gif
    3khz_1_954.gif
    8.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 3khz_2_142.gif
    3khz_2_142.gif
    15.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 5khz_1_446.gif
    5khz_1_446.gif
    5.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 5khz_2_181.gif
    5khz_2_181.gif
    15.8 KB · Wyświetleń: 0
hesper napisał:
Zależy mi na wyrównanym brzmieniu, zdecydowanie bez dominacji wysokich tonów lub basu. Mam wątpliwości czy korekcja baffle-stepu jest potrzebna
jest konieczna poniewaz trzeba przyciszyc jakos te srednie tony tonsila.

ten zestaw ladnie sie zapowiada ale nadal niemozemy zaprojektowac zwrotnicy poniewaz UKA ma gdzies prawdopodobnie wade w sprzecie (lub cos z moim kompem) bo pomiary wychodzily kosmiczne

mimo ze tonsil ladnie ciagnie w gore to ja bym ciol nizej... ale poczekamy na poprawne pomiary

Dzięki za odpowiedź!

Prawdę mówiąc, nie wiem, jak się do tej zwrotki zabierać, bo w tej chwili GDNy siedzą w tymczasowych obudowach zamkniętych (niefiltrowane, z górnoprzepustowym 2. rzędu dla GDWK 10/80/T, z którym aktualnie grają) pod stołem i średnie są ok, a bas muszę przykręcać.
Ech, mam nadzieję, że w dedykowanych obudowach rozwiną skrzydła.

Trzymam kciuki za powodzenie pomiarów!

Powrót