• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica - montaz

Reakcji
0
Zastanawiam sie czy stoi cos na przeszkodzie przykrecenia zwrotnicy bezposrednio do obudowy? Wyczytalem, ze lepiej dac dystanse, tylko nie wiem szczerze..., po co? Skoro ewentualne drgania i tak sie przeniosa? Mialoby to sens, gdyby podlozyc jakies gumowe uszczelki. Zreszta, czy nie jest to wszystko przerostem formy nad trescia i tak naprawde nie ma znaczenia czym i jak ja mocowac?

Jedyne co mi rozum podpowiada to przmocowac ja na wytlumieniu, a nie pod, aby "mogla oddychac".

Przykrec do najmniejszej scianki, ktora ma najwieksza sztywnosc i najmniejsz podatnosc na wibracje ( ale to i tak dmuchanie na zimno )

Jedyne co mi rozum podpowiada to przmocowac ja na wytlumieniu, a nie pod, aby "mogla oddychac".

Bez przesady, a co tam ma oddychac? Tylko rezystory moga sie nagrzewac, ale to tylko w skrajnych przypadkach ( kolumn domowych ), a nawet jak sie nagrzeja to nie do takiego stopnia, zeby sie cos mialo zapalic. Wyjatkiem jest nieumiejetne uzytkowanie, ktore moze doprowadzic, do spalenia elementow zwrotnicy.

Jak zwrotka jest wykonana w THT to przykręcając płytka będzie sie łamała albo będzie krzywo, po to są dystanse. Raczej to nie wpływa na brzmienie, ew. gumowe podkładki zamortyzują.

Jak zwrotka jest wykonana w THT to przykręcając płytka będzie sie łamała albo będzie krzywo, po to są dystanse.
mamy jeszcze luty, opaski mocujace i inne elementy jak np srubki ;)
stad koniecznosc stosowania dystansow

oczywiscie mozna podlozyc jakis miekki dystans (chyba jakas pianka bedzie najlepsza) i przykrecic bezposrednio ;)

UWAGA! nie przesadz czasem z dlugoscia wkretow! :D
ja raz tak zrobilem przy sciance 10mm :p

Mam zwrotnice od zap-audio, ktore to wykonane sa na tej samej bazie jak tutaj:

zwrotnice%20kolumnowe.jpg

Mysle, czy poprostu ich nie przykrecic do obudowy i tyle.

Powrót