• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica pod XW 165

Reakcji
0
Witam
otóż mam dwa głośniki marki tesla, XW 165-1398 - 8ohm. Chciałem zbudować monitory na tych przetwornikach, problem tkwi w tym, że w sieci nie ma schematu jakiejkolwiek zwrotnicy do tego modelu głośnika. Irek kiedyś zaprojektował zwrotnicę pod wersje 4 ohmową, lecz pod 8 nie. Także może ktoś z was ma jakiś schemat, lub wie jak rozwiązać ten problem?

u czechow znajda sie zwrotnice
jest jedna stronka gdzie mieli pelno zwrotnic do tych glosnikow, ale byly one chyba z kalkulatora

koniecznie chcesz je uzyc?
obecnie STX SCX bije go na glowe jakoscia

Aż będę musiał zainwestowac i kupić i sprawdzić jak się mają do 165-61/8

Nie na temat...
Paweł mówił, że różnica jest na korzyść SCX. Właśnie jestem w trakcie konstruowania czegoś na 14SCX i się zobaczy, bo do Tesli akurat mam możliwość porównać.

Paweł S. a słyszałeś i STXy i te Tesle? Czy tylko oceniasz pod względem parametrów?
mialem bardzo duzo tesli. nie mialem chyba ARXow, ARP i ARNa 312
bardzo dobrze je wspominam i gdyby firma nie upadla to zapewne nadal bym ich uzywal...
tak przynajmniej mi sie wydawalo
po kilku latac nieobecnosci wrocily do mnie "kolumny yoshiego" czyli 2xARN150 + GDWK 11/100. przerazilem sie jak to gralo!
mimo ze wspolczesny SCX to nadal tani budzetowy glosnik to niestety technologia poszla mocno na przod i tesle przy SCXach to tania chinszczyzna.
jedynie basem mozna tlumaczyc ARNy. zwlaszcza w zamknietej przyjemnie potrafily zagrac. SCXy nie schodza za nisko i nie graja poteznie, ale bas jest bardziej zroznicowany a srednica bardzo przyjemna

dla mnie nie ma zadnego uzasadnienia w uzywaniu obecnie ARNow
Chyba w domu na kompie mam pdfa ze zwrotnicami do zestawów na Teslach, jak wrócę i nie zapomnę to tego poszukam.
dokladnie o tych zwrotnicach mowie. ale nikt ich nie sprawdzil i wydaje mi sie ze to zwrotnice z kalkulatora

Mamy z kolegą te same wzmacniacze sony ta f 570es, on ma fx-300 ja moje DIY na teslach i visatonie, moim zdaniem diy nie ustepuje stx, a jesli ktos by stwierdzil ze stx lepsze to różnica napewno nie jest duża, nie mniej jednak w grudniu postaram sie kupic komplet scx i sprawdze 1:1 w moim pokoju i reszta systemu, kabli.

Napewno ciekawe doświadczenie ale to działa w 2 strony, tydzien nie slucham swoich a pozneij je uslysze i znow bede oczarowany, podobnie jak za kazdym razem gdy jestem u niego, oba zestawy sa dobre, chodzi tylko o to ze nie dzieli ich taka przepasc

o ile XW jest jedna z najlepszych tesli to i tak szkoda na nie kasy i pracy wlozonej w projekt

Powrót