• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica - potrzebna pomoc

Reakcji
0
No więc mam projekt zwrotnicy do mojej konstrukcji trójdrożnej opartej na głośnikach STX GDN 23/120/SC; STX GDM 15/100/8/SC oraz TONSIL GDWK 11/100. Zwrotnicę zaprojektował dla mnie Sound Wave za co mu dziękuję bardzo. Tylko że zaczęły się schody jak chciałem zamówić w Janbo tę zwrotkę. Koleś z JANBO napisał mi to:
"W średniaku pierwszym członem obciążenia jest tłumik !
Czy to nie pomyłka ?
We wszystkich "normalnych" układach tłumik zrównoważony jest przed
głośnikiem - stabilna praca filtrów. Tłumik przed nie wpływa na filtrację,
ale w sumie impedancja widziana przez wzmacniacz jest zmienna.
.....
W średniaku cewka 2,76mH drut 1,0 bez sensu !
Cewka L2 (2,5 uH), to jest jeden zwój drutu !
Kto to liczył ???
Proszę sprawdzić schemat, albo potwierdzić te dziwolągi.
Wtedy to zrobię, nie dając żadnej gwarancji na działanie !
Jak wcześniej pisałem, nie lubię pracy bez sensu ...
Moje pół godziny mailowania też coś kosztuje ..."
Ostatnio nie mogę zastać na gg Sound Wave więc proszę was o pomoc.

Załączniki

• stx_zwrotka_137.jpg
    stx_zwrotka_137.jpg
    36.8 KB · Wyświetleń: 0
Zgłoś sie do autora zwrotnicy bo chyba już ja poprawił. Ten schemat ma za dużo niedorubek chociażby nierealne cewki 2,5uH , i 2,5 mH (cąłkiem bez sensu) w torze srediotonowego , no i ten tłumik na wejściu.

Chyba Sound Wave już przerobił zwrotnice.

No taki uklad tlumika przed filtrami nei ma sensu.Wszak powinien on pracowac z impedancja samego glosnika.jesli mialo by byc tlumienie przed filtrami wtedy stosuje sie jeden szeregowy rezystor, ale tylko w pewnym zakresie czestotliwosci (np jesli sredniakmialby przenosic od 1KHz to 10W-15W rezystor wytrzyma.Jednak taki tlumik ma pewne wady i nalezy na niegfo brac poprawke.Wogole dziwie sie ze filtr wyzszego rzedu jest na sredniaku jako dolnoprzepustowy a wczesniej blizej rezonansu sredniaka pracuje nizszego rzedu. Podejrzewam ze autor wybral tlumik na wejsciu sredniaka z tego powodu ze za nisko go cial zamiast wybrac filtr wyzszego rzedu.Jakos na odwrot.
Mysle ze cala zwrotka do poprawy.

Bez pomiarow calej kolumny nie da sie zaprojektowac zwrotnicy!!!
Daj sobie spokoj z ta zwrotnica i kup cos w JANBO zupelnie typowego a potem jak efekty nie beda zadawalajace to cos poprawisz. Bedzie taniej i prosciej dla wszystkich.

No to się weź za pomiary.

BTW jakbym zajał się projektowaniem zwrotnic za pieniadze to pewnie bym niezłą kase zarobił :D.

Bez pomiarow to z wyliczen albo tabel.Mozesz zrobic zwrotke z dobrych elementow o wartoisciach z szeregu.Polecam Ci wszystkie zbocza 12dB/okt.Wystarczy do STXow zeby ni ekomplikowac. Z tego co widac proponowane podzialy to gdzies kolo 800 i 3500Hz. Poniewaz nie znane mi sa charakterystyki naturalne tych glosnikow (oprocz 11/100) i w tej obudowie zmierzone mozesz miec pewne faldki na ch-ce. Dla 8 Ohm niski L2,6MH C 20mikro, sredniak C16mikro L 2mH i L 0,6MH C 4,6mikro, wysoki C4mikro L0,5MH tlumik juz dobierzesz ..... i wartosciz zblizone z szeregu dostepnych. Jednak nie mozesz miec pretensji do mnie jesli cos nie bedzie wspaniale bo na odleglosc bez modelu to tak Pi razy Drzwi.

Dzięki MarekW, mógłbyś to co napisałeś wprowadzić na mój rysunek ? Byłbym bardzo wdzięczny ... Pozdro

Na tym PC nie mam SW alemniej wiecej to napisalem w kolejnosci jesli pisze o niskotonowcu to wiadomo ze najpierw od lewej jest cewka a za nia kondzior i glosnikm sredniak kondzior szeregowy rownolegle cewka i nastepna cewka szeregowo po tym wszystkim i kondzior roznolegle za tym glosnik, w wysokim kondzior szeregowo pozniej cewka rownolegle i tlumik na koncu glosnik. Na naszej stronie www.audiomania.prv.pl w zakladce o zwrotkach jest tabelaryczne zestawienie wartosci elementow filtrow 6 i 12dB dla poszcz czestotliwosci.Ch-ka filtrow na granicy (przy czest podzialu) jest gladka (lagodnie wchodzi w zbocze bez zadnych podbic czy wczesnego opadania).

Aha zwrotnica miała być dzielona 600/3500Hz

[ Dodano: 2004-10-14, 15:00 ]
Prosze przerób chociaż na paincie ten mój schemat bo ja naprawdę się gubię ... :(
WIELKIE POZDRO

Wybralem troche inny podzial ze wzgledu na to ze uzylem filtrow 12dB.okt a nie jak na Twoim schemacie niektore maja po 18dB/okt dlatego wstawianie innych wartosci fotoedytorem nie ma sensu.Zaraz spro buje sam prosto narysowac. Pamietaj jednak ze te wartosci moga odbiegac od optymalnych.

Załączniki

• pixdrzwi.jpg
    pixdrzwi.jpg
    10.5 KB · Wyświetleń: 0
Dostałęm pliki z pomiarami od Sound Wava . Zaprojektowałem zwrotnice ,miałem jej nie pokazywać bo Sound Wave sie uparł ,ze sie sam nauczy i opanuje te głośniki :D (no i dobrze). Trudno jak zobacyz tego posta jego strata.
Wykres ch-ki jest przewidywanym. Jego kstałt wynika głownie z kiepskiej jakości przetworników. Na normalnych głośnikach można uzyskać z placem w d... lepsze wyniki.
Projekt jest projektem teoretycznym ,nie sprawdzony w praktycze ale opiera sie na pomiarach wiec w duzym stopniu powinien być taki wynik jaki jest zasymulowany.
Te stx'y to ewidenta strata pieniędzy ;). Szczególnie ten średniotonowy wygląda makabrycznie. Niskotonowe tez nie najlepiej. Po prostu gówno.

Załączniki

• 3way_zwr.jpg
    3way_zwr.jpg
    39.9 KB · Wyświetleń: 0
Wielkie dzięki Yoshi, pozdro również dla Sound Wave. Tylko powiedz mi jeszcze Yoshi co ja lepszego mogę za te pieniądze ???

[ Dodano: 2004-10-16, 09:38 ]
Aha i jakiej średnicy druty na poszczegulnych cewkach ???

[ Dodano: 2004-10-16, 10:40 ]
Od razu wysłałem schemat do Janbo i tak mi odpisano: :D
"I znowu jedna średnica do trzech cewek na średnim ???
To źle !
Jaka wartość cewki L2 ???
Znowu 1 zwój ???
A w ogóle to mam propozycję:
Ja wykonam i skompletuję części, a Pan sobie to zmontuje.
Pozdrawiam Janusz Bogusławski - JANBO"

Co z tymi średnicami drutu na poszczegulnych cewkach ?

Jeżeli to co napisałeś to jest odpowiedz z JANBO to ja nie wiem co oni tam biorą ,chyba jakieś ciężkie kwasy bo nic z tego nie rozumiem.

Olej tych kolesi , zrób sobie sam zwrotnicę ,chyba umiesz zlutować prosty układ wg. schematu ? Cewki w dexonie sa przecież tak tanie ,że pewnie samemu robiac nie będzie drożej niz w janbo.
Cewka do kopułki moze być drutem 0.7-1mm.
Do średiotonowców 1mm.
Do niskotonowca jak najgrubsza no i chyba nie obejdzie się bez rdzeniowej bo na powietrzną szkoda kasy , to tylko STX'y.
Cewka do pułapki rezonansowej 0,7mm.

Specjalnie zaprojektowałem tę zwrotnice tak aby ch-ka wygladała w miare logicznie a i wartości elementów były standardowe.

Faktycznie w dextonie są tanie jak barszcz; a powietrzna do niskotonowca wcale nie jest droga - 2,7 mH - 16,99. ;] DZięki za wszystko Yoshi

[ Dodano: 2004-10-16, 13:19 ]
a gdzie kupię te małe cewki co mają po kilkaset uH ?

[ Dodano: 2004-10-16, 13:27 ]
i jak nie ma takich elementów to mam brać mniejsze czy większe ?

[ Dodano: 2004-10-16, 21:44 ]
Yoshi_80, zacytowałem Twoje słowa kolesiowi z Janbo - chyba się obraził ... :D

[ Dodano: 2004-10-16, 21:53 ]
Buhehe... ja się nie znam i nie wiem kto ma rację - niech mi ktoś powie. JANBO na cytat Yoshiego odpisali:
"Proszę zamówić cewki w Dexonie i zbudować zwrotnicę wspólnie z "osobą, która
zajmuje się zwrotkami i audio parę ładnych lat" !

Od siebie mam tylko do dodania, że w układzie ze schematu nie ma nigdzie
"pułapki rezonansowej".

Chyba rzeczywiście różny poziom.

Poza tym, cewka rdzeniowa w układzie 18 dB/okt. to kolekjne nieporozumienie
...

Dogadać się będzie trudno z takimi specjalistami.

Ja nie mam czasu na takie dyskusje na poziomie szkolnych dywagacji.

Jesteśmy firmą profesjonalną i robimy tu same kwasy.

Nie jestem w sytanie sprostać tak górnolotnym wymaganiom "rzeczoznawców"

Pozdrawiam Janusz Bogusławski - JANBO
"
Kto ma rację ?

Ale jaja.Srednice drutow im sie nie podobaja.Moze obliczaja efektywne wykorzystanie materialu.Wiadomi ze im grybszy drut tym mniejsza rezystancja ale przy malych energiach przenoszonych i traconych za gruby takze nie ma sensu (lecz nei wiem skad te dylematy moralne bo jesli bedzie cewka drozsza z powodu grubszego drutu to zarobia wiecej).
Y zastanawiam sie tylo zcemu miedzy filtrami jest tlumik juz.Nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem.Owszem z rezystorems zeregowym tak.

Powrót