• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica średniak i wysokotonowy

Znasz sie na elektronice i wiesz co robisz :)

Tak przy okazji mam pytanie, jaka wartosc rezystancji uzyskujecie w pomiarze zwory? Chyba musze poprawic kable, bo ponizej 0.12 ohma nie moge zejsc na jigu ze wzmakiem.

wyjście słuchawkowe

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post o 14:41 ----------

Nie mogę tego zrozumieć kiedy robię kalibrację i słupki mam równo ustawione wychodzą krzaki.
Gdy usunę kalibrację i wyjście ustawie na max a mic na 1 to jest ładna równa linia ale nie podaje dobrego poziomu (powinno być 0)
zastosowałem rezystor 47.3

---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post o 15:09 ----------

czy winą może być win8?

Z kartami w lapach to jest roznie. Lepiej miec jakas przyzwoita na usb. Ja dzialam na XP i W8 bez problemow.

U mnie z E-MU na win7 były problemy do póki nie przestawiłem na AISO.
Na win xp na pomiarowym lapku śmiga wszystko nie ważne jak ustawione :)

Mi się skończyły pomysły na razie .
Możliwe że karta jest problemem (pewnie nie tyle karta co jej sterowniki ale na jedno wychodzi)

Próbowałeś przestawić Gen->Steppd Sin ?

wyjście słuchawkowe
ale jakie wejście czasem nie mikrofonowe ?

Dla pewności możesz jeszcze wkleić jak wyglądają zrzuty:
Setup -> Audio Devices
Setup->Measurment

wejście mikrofonowe nie mam innego

---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post o 18:56 ----------

mogę jeszcze zmienić na "stereo mix"

---------- Post dodany o 19:00 ---------- Poprzedni post o 18:56 ----------

Widze, ze system rozpoznaje to jako Realtek, wiec powinno dzialac. W moim lapie na realteku smiga bez problemu. Sprawdz dobrze czy w panelu dzwieku masz wylaczony mikrofon wbudowany w laptopa.

Przy kalibracji oba wskazniki musza razem smigac ( kalibracje robisz na osobny przewodzie stereo ) Dokladnosc powinna byc na okolo 0.04-0.01.

1 zwarte kable (rez 47,3)
2 podłączony rezystor 3,3

---------- Post dodany o 19:26 ---------- Poprzedni post o 19:26 ----------

tak jest lewy pobawiłem się trochę sterownikiem i na bank jest wyłączony wew mic i zrobiłem kalibracje na kablu jack jack stereo

---------- Post dodany o 19:48 ---------- Poprzedni post o 19:26 ----------

chyba mi się udało :D
wykres z głośnikiem 4ohm
wykres bez głośnika zwarte kable

Wyniki :D

Proa neo 26mk2

DLS up 2.5i

---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 20:28 ----------

Chce zrobić pomiary w holmimpulse ale czy można zmienić sygnał na pink noise bo boję się niskich rejestrów dla średniaka a jak tam ustawiam filtr hpf to cały wykres się psuje.

Po prostu zmniejsz głosność. I tak referencyjnie SPL nie mierzysz dla głosników tylko kształt ch-ki.

Dlaczego po importowaniu wykresu frequency response z holmimpulse do lspcad wykres jest ucinany po obu stronach? (w homiplusie przed zapisanie zaznaczyłem full)

Ustaw w HOLM min frequency na 20 Hz i max frequency na 20 kHz i tak samo ustaw zakres wyświetlania w settings w LSPCad. Widocznie w jednym masz tak, a w drugim inaczej.

Powrót