• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnica STX FX200

Reakcji
0
Witam,
Postanowiłem zrobić zwrotnicę kolumny sam i chciałbym usłyszeć wasze zdanie na temat rozmieszczenia elementów i prowadzenia ścieżek. Czy masa może być rozlana po całej płytce?
Schemat zwrotnicy z tego forum (STX FX200):
x7j01txevh6d5b27ew9d_1407521520.jpg

d5bd766ceabe2b4b5dd757c646aeeb56_1448290349.jpg

Zdjęcie przedstawiające jak to mniej/więcej będzie ułożone.
ad9cecf4abe38ac9b8c3b88773e2909d_1448290347.jpg

Masz elementy, to OK. Teraz lutuj drut do druta zgodnie ze schematem, przymocuj wszystkie elementy do kawałka sklejki czy panela podłogowego za pomocą trytytek i termogluta i się ciesz muzyką. Odpuść płytki, szkoda czasu.

Akurat dla mnie wytrawienie płytki to nie problem, właśnie to wolałbym zrobić to na laminacie niż na sklejce. Jeśli uważasz, że ustawienie cewek jest OK to będę działać dalej.

Zamiast trawić, wolałbym laminat ponacinać nożykiem + ewentualnie szlifierką delikatnie poprawić ścieżki.
Szkoda czasu i zachodu

Masę można rozlać pod warunkiem, że nie zrobisz pętli masy, a o to w Eaglu łatwo ;)

Ja zwrotnice robiłem na "czystym" laminacie, tzn. bez miedzi. Ponawiercałem otwory i łączyłem na pająka. Całkiem przyjemnie to wyszło :)

Powrót