• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zwrotnica

ventor... ten gdwk napewno niewytrzyma podzialu przy 1k,przy 2 rowniez,przy 3 pewnie by dopiero zaczelo to jakos grac...

z ciekawości jak znajde chwile to sprawdze jak gra z niskim podziałem (około 2k/18dB/okt) - ale na oko nieschodził bym ponizej 3,5k

Tasior, chodzi Ci o to, że by się spalił, bo dostałby za dużo mocy? Przy gdn 14-50 nie bałbym się raczej tego. GDWK niby wytrzymuje 200W przy jakimś podziele (pewnie nie niżej niż 3-4k, 18db/okt), do całego zestawu nie można podłączyć więcej niż 50W, ze względu na gdna, czyli już jest 4 razy mniej. GDWK trzeba tłumić ponad 10dB, czyli dostarczasz 10 razy mniej mocy, to czy nie wytrzyma 5W przy podziale np 2k, 12dB/okt? Sprostujcie mnie jeżeli mój sposób rozumowania jest błędny.

Według wszelkich prawideł podział powinien następować minimum przy dwu krotności rezonansu.Po to aby jak najdalej odsunąć się od jego wpływu na przetwarzanie.

chodzi tu głównie o znieksztaucenia przy Fs kopułki mają je bardzo duze - niby przy 2k 10-200 ma je juz niskie ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce

Sound Wave, ja i tak bym się odsunął razy trzy rezonans,tak profilaktycznie.Wykres się tam z lekka uspokaja dając swiadomość że nie będzie niespodzianek.To tak ode mnie,profilaktycznie i ostrożnie.Ale mogę się mylić.

A jak eksperyment sie powiedzie ?? :):)

[ Dodano: 2007-01-23, 15:36 ]
Jendak zastouje komplet taki :

STX GDWK-10-200-8-PJ

STX GDM-14-100-8-SS

Lecz nadal potrzebuje do nich zwrotki :cry:
POMOZECIE??

Powrót