• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zwrotnice głośnikowe - cewki

Reakcji
0
Witam,
jako nowy użytkownik forum chciałbym najpierw wszystkich powitać.
Chciałbym polutować moje pierwsze zwrotnice, szukałem informacji na różnych forach ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje a mianowicie - czy montując różne cewki w zwrotnicy (rdzeniowe, powietrzne) ich uzwojenie może być w dowolnym położeniu? Chodzi mi o to, czy powinienem zwracać uwagę na położenie kierunku końca i początku nawinięcia drutu cewki. Czy to ma jakieś znaczenie?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Dziękuję bardzo za pomoc :)
Mam jeszcze jedną sprawę dotyczącą projektu obudowy.

Jest to przykładowy projekt obudowy kolumny 2.5d w której zastosowano dwa głośniki niskotonowe o powierzchni SD 118 dla jednego czyli łącznie jest to 236 powierzchni membran.
Na obrazku rozrysowałem orientacyjne rozmieszczenie portów (dwie sztuki na górze i na dole obudowy) oraz wzmocnień gdzie jedno wzmocnienie ma dwa otwory o średnicy 11cm czyli powierzchnia to w przybliżeniu 190. Chciałbym się zapytać czy powierzchnia otworów wzmocnienia powinna być większa od dwóch powierzchni membran głośnika czy w tym wypadku będzie wszystko w porządku?
Może to jest zły projekt, przy jednym głośniku nie było by tego problemu zaś dwa w kolumnie słupkowej zmusiły mnie do kolejnego pytania.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Można by to spróbować ugryźć w ten sposób.

Jeśli głośniki są identyczne a objętość obudowy ponad czerwoną kreską jest podobna jak pod nią, wówczas można założyć że przepływy przez środkową odgrodę (przy czerwonej kresce) są niewielkie i można je pominąć, czyli tak jakby wstawić w miejsce czerwonej kreski prawdziwą odgrodę.

Wówczas każdą z oddzielonych kreską części obudowy można by potraktować jako "double tuned bass reflex".

Korzystając z narzędzia symulacyjnego Enclosure/VituixCAD i wklepując na oko (dla części "nad kreską") vol1=18l, vol2=9l, vent lenght1=18mm, vent lenght2=10cm, driver M16P8) wychodzi, że można spodziewać się niewielkiego zafalowania na charakterystyce w okolicach 300Hz.

W symulacji wychodzi to ok. 1dB i w pomiarach prawdopodobnie w ogóle by nie wyszło na tle własnych fluktuacji charakterystyki przetwornika. Ale pewności oczywiście nie ma, przecież po drodze były jakieś założenia i parametry na oko. Żeby nie bagatelizować zupełnie tego typu zjawisk warto zapoznać się z takim przypadkiem: https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/2780-pylon-audio-topaz-20

Ostatnia edycja:
Czyli wzmocnienia poprzez mały przelot mogą wprowadzać jakieś dodatkowe strojenie każdej z komór.
Gdybym zastosował większe otwory powiedzmy 2x12cm średnicy miał bym powierzchnię 226 co już praktycznie było by równe 1:1 powierzchni sd membran głośników która wynosi 236 i być może nie miało by to juz wpływu.
Upieram się przy okrągłych otworach ponieważ mniej przy tym pracy (kręcę w koło frezarke i mam).
Ścianki były by znacznie cieńsze 11mm oraz 19mm, czy takie wzmocnienie również by spełniło swoją rolę?
Rozrysowałem na rysunku jak by to wyglądało.

Ostatnia edycja:
Powrót