• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ZWROTNICE - kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku hm83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam

jestem własnie na etapie składania kolumn dla kolegi na przetwornikach TESLI góra to ARV 104-4/8 a środek i dół to ARN 150-03/4 łaczone w szereg. Jestem początkującym elektronikiem i nie bardzo potrafilem wszystko wyliczyć dlatego skorzystałem z gotowych projektów obudowy i zwrotnic.

Pudła to standardowe klocki, komora dla ARN to lekko ponad 18 L i B-R średnica 68mm, dlugość 17,5 cm podobno da mi to strojenie na 46 - 47 Hz.

Zwrotnice znalazłem na forum w dziale AKUSTYKA/gotowe projekty zwrotnic lub na innym DIY:P juz nie pamiętam
no i tu właśnie mam problem odnośnie cewek - a wiec do rzeczy:
na schemacie mam podane wartości np 1 mH lub 0,93 mH jak zaczełem szukać na polinku to pojawił się problem grubości drutu każda wartość ma przynajmniej po 3-4 warianty grubości uzytego drutu. Jak wiadomo za tym idzie zmiana rezystancji cewki, ale jaki to ma wpływ na parametry zwrotnicy???

Z góry dzieki za odpowiedź. schemat zwrotnicy mogę podesłać na meila jesli to cos ułatwi

jezeli na schemacie jest podana wartosc rezystancji cewki to biez ja pod uwage. jezeli brak tego parametru to biez zawsze kompromis
roznicy w grubosci drutu na tej klasie glosnikach nie slychac. nie wiem czy wogole to slychac :P

tak wiec na ARNy polecam 0,8-1,2mm (ja mam od kilku lat 0,8mm i nic sie nie dzieje) a na ARV 0,5-0,8mm

Powrót