Mialem bardzo duzo fajnych (i mam dalej) glosnikow vintage, brzmieniem niejednokrotnie dorownujace wspolczesnym b. drogim glosnikom szerokopasmowym (czasem nawet je przewyzszajace!). Mowa o Fostexach, Lowtherach etc.
Pewna znajoma poprosila mnie, zebym wykonal dla niej jakies kontrukcje. Pomieszczenie duze - 30 m kw, niewytlumione i wytlumione nie bedzie. Do tego czesciowo asymetryczne. Wszystkie klasyczne konstrukcje sie wykladaly.
Uzyte przetworniki i ogolne koszta:
Bas: 4 na strone szerokopasmowe (!) Tesle ARE 667 (strzal w 10!). Koszt 220 zl z przesylka - 25 zl/sztuka.
Szerokopasmowce - japonskie Fostery z lat 70-tych (produkowane w Tajwanie) 16 cm srednicy. Cena: 40 zl + przesylka.
Wysokotonowce: spelniajace tutaj role supertweeterow calkiem zacne vintage kopolkowe Seasy z magnesami ALNICO. Koszt - 150 zl za pare.
Sklejka, klej, lakierobejca - ok 200 zl za wszystko
Wycinanie otworow z frezami etc. 160 zl u znajomego stolarza.
Elementy zwrotnicy + kable ok. 300 zl. (miedzy innymi Jantzeny etc.)
I wiadomo, koszty wzmacniacza (fajny vintage Toschiba Aurex), porzadny gramofon itd itp.
Zwrotnica:
Bas filtrowany zwrotnica 2-go rzedu, foster jedynie pojedynczym kondensatorem. Supertweeter podobnie. Elementy dobrane eksperymentalnie, choc filtrowane wyjsciowo tak, jak sie to robilo dziesiat lat temu
. Ponizej schemat:

Bas/foster ciety na 400 Hz, supertweeter 10 khz. Moznaby sie spierac, ze kondensator 22 uF to za malo dla szerokopasmowca, szczegolnie 4 OHM, ale w przypadku OB kompensuje to efekt baffle-step.
Wymiary odgrody:
front - szerokosc 40 cm, wysokosc 110 cm. Do tego podstawa i skrzydla wysokosci 65 cm i glebokosci 25 cm, poszerzaja odgrode na basie. Glosniki w pionie pracuja asymetrycznie.
Wykonczenie:
Zaszpachlowanie otworow w ktore wpuscilem sruby, polakierowanie lakierobejca Dulux Palisander.
Brzmienie:
Jak wiadomo kazde pomieszczenie "gra" inaczej. Zaczne od swojego pokoiku 10 m kw, dosyc mocno wytlumionego. Scena uporzadkowana, bardzo szeroka, w pewnych utworach bylo wrazenie, ze czesc dzwiekow dociera zza glowy. Magia dipola
. Bas, nie dosc, ze wyrownany, do zaskakujaco rozciagajacy sie w dol, energiczny. Niezwykle szybki, wlasnie to, czego wiele osob szuka. Zaden BR mu nie dorowna
. Dynamika niesamowita, nic nie buczy, bardzo ladne wybrzmiewanie, barwa... A gdy trzeba przypierniczy w podloge. Zaskajujace, prawda? Do tego zaleta basu z dipoli - jest w pelni lokalizowalny w panoramie! Wyraznie slychac, gdzie stoi kontrabas, ze swoim pudlem
. Srednica? Jak to dobry szerokopasmowiec, niby ma jakies swoje nalecialosci niewielkie, ale wokale, czy tez instrumenty wszelakie, mozna sluchac bez konca
. Wysokie tony? Duzo lepiej gra np wstega Bohlender NEO3, ladniej sie zgrywa z papierowcami, ale to inny przedzial cenowy. Jest naprawde przyzwoicie. Do tego taka zwrotnica nie rozwala fazy, bez szwow slyszalnych sie glosniki zgrywaja ze soba, tym bardziej, ze ciecia sa poza srednica.
W duzym pomieszczeniu niewytlumionym byly spore problemy ze scena. Jest mniej poukladana, bardzo szeroka. Przestrzen - stadion. Ma to swoje uroki, ja jednak wole precyzyjniej
. Basu ubylo - i dobrze, u mnie bylo go momentami za duzo, co zmuszalo do jego korygowania. Ale to bylo do przewidzenia, uwzglednilem to strojac je. Bardzo namacalnie zagral saksofon i inne instrumenty dete w starych nagraniach Jazzowych. Koncert floydow z winyla - tez "mordka" sie cieszy :). Szkoda, ze nikt z Was mnie nie odwiedzil, jak zapraszalem, gdy jeszcze staly u mnie. Teraz pewnie kazdy z Was mysli, ze moge sobie pisac co chce. No nic, jestem w trakcie kolejnej konstrukcji.
UPRZEDZAM: Open Baffle to bardzo zarazliwa choroba. Poszukajcie na necie. Wiekszosc z tych co sprobowala i podszedla do tematu odpowiednio przepadla. :lol:
Ponizej kilka fot:
Tel kom:

U obecnej wlascicielki:

i moja glupawka

Pewna znajoma poprosila mnie, zebym wykonal dla niej jakies kontrukcje. Pomieszczenie duze - 30 m kw, niewytlumione i wytlumione nie bedzie. Do tego czesciowo asymetryczne. Wszystkie klasyczne konstrukcje sie wykladaly.
Uzyte przetworniki i ogolne koszta:
Bas: 4 na strone szerokopasmowe (!) Tesle ARE 667 (strzal w 10!). Koszt 220 zl z przesylka - 25 zl/sztuka.
Szerokopasmowce - japonskie Fostery z lat 70-tych (produkowane w Tajwanie) 16 cm srednicy. Cena: 40 zl + przesylka.
Wysokotonowce: spelniajace tutaj role supertweeterow calkiem zacne vintage kopolkowe Seasy z magnesami ALNICO. Koszt - 150 zl za pare.
Sklejka, klej, lakierobejca - ok 200 zl za wszystko
Wycinanie otworow z frezami etc. 160 zl u znajomego stolarza.
Elementy zwrotnicy + kable ok. 300 zl. (miedzy innymi Jantzeny etc.)
I wiadomo, koszty wzmacniacza (fajny vintage Toschiba Aurex), porzadny gramofon itd itp.
Zwrotnica:
Bas filtrowany zwrotnica 2-go rzedu, foster jedynie pojedynczym kondensatorem. Supertweeter podobnie. Elementy dobrane eksperymentalnie, choc filtrowane wyjsciowo tak, jak sie to robilo dziesiat lat temu

Bas/foster ciety na 400 Hz, supertweeter 10 khz. Moznaby sie spierac, ze kondensator 22 uF to za malo dla szerokopasmowca, szczegolnie 4 OHM, ale w przypadku OB kompensuje to efekt baffle-step.
Wymiary odgrody:
front - szerokosc 40 cm, wysokosc 110 cm. Do tego podstawa i skrzydla wysokosci 65 cm i glebokosci 25 cm, poszerzaja odgrode na basie. Glosniki w pionie pracuja asymetrycznie.
Wykonczenie:
Zaszpachlowanie otworow w ktore wpuscilem sruby, polakierowanie lakierobejca Dulux Palisander.
Brzmienie:
Jak wiadomo kazde pomieszczenie "gra" inaczej. Zaczne od swojego pokoiku 10 m kw, dosyc mocno wytlumionego. Scena uporzadkowana, bardzo szeroka, w pewnych utworach bylo wrazenie, ze czesc dzwiekow dociera zza glowy. Magia dipola

W duzym pomieszczeniu niewytlumionym byly spore problemy ze scena. Jest mniej poukladana, bardzo szeroka. Przestrzen - stadion. Ma to swoje uroki, ja jednak wole precyzyjniej

UPRZEDZAM: Open Baffle to bardzo zarazliwa choroba. Poszukajcie na necie. Wiekszosc z tych co sprobowala i podszedla do tematu odpowiednio przepadla. :lol:
Ponizej kilka fot:
Tel kom:

U obecnej wlascicielki:

i moja glupawka

Skomentuj