Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] Odgrody na przetwornikach vintage

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 3-drożne] Odgrody na przetwornikach vintage

Mialem bardzo duzo fajnych (i mam dalej) glosnikow vintage, brzmieniem niejednokrotnie dorownujace wspolczesnym b. drogim glosnikom szerokopasmowym (czasem nawet je przewyzszajace!). Mowa o Fostexach, Lowtherach etc.

Pewna znajoma poprosila mnie, zebym wykonal dla niej jakies kontrukcje. Pomieszczenie duze - 30 m kw, niewytlumione i wytlumione nie bedzie. Do tego czesciowo asymetryczne. Wszystkie klasyczne konstrukcje sie wykladaly.

Uzyte przetworniki i ogolne koszta:
    Bas: 4 na strone szerokopasmowe (!) Tesle ARE 667 (strzal w 10!). Koszt 220 zl z przesylka - 25 zl/sztuka.
    Szerokopasmowce - japonskie Fostery z lat 70-tych (produkowane w Tajwanie) 16 cm srednicy. Cena: 40 zl + przesylka.
    Wysokotonowce: spelniajace tutaj role supertweeterow calkiem zacne vintage kopolkowe Seasy z magnesami ALNICO. Koszt - 150 zl za pare.

Sklejka, klej, lakierobejca - ok 200 zl za wszystko
    Wycinanie otworow z frezami etc. 160 zl u znajomego stolarza.
    Elementy zwrotnicy + kable ok. 300 zl. (miedzy innymi Jantzeny etc.)

I wiadomo, koszty wzmacniacza (fajny vintage Toschiba Aurex), porzadny gramofon itd itp.

Zwrotnica:
    Bas filtrowany zwrotnica 2-go rzedu, foster jedynie pojedynczym kondensatorem. Supertweeter podobnie. Elementy dobrane eksperymentalnie, choc filtrowane wyjsciowo tak, jak sie to robilo dziesiat lat temu . Ponizej schemat:

Bas/foster ciety na 400 Hz, supertweeter 10 khz. Moznaby sie spierac, ze kondensator 22 uF to za malo dla szerokopasmowca, szczegolnie 4 OHM, ale w przypadku OB kompensuje to efekt baffle-step.

Wymiary odgrody:
    front - szerokosc 40 cm, wysokosc 110 cm. Do tego podstawa i skrzydla wysokosci 65 cm i glebokosci 25 cm, poszerzaja odgrode na basie. Glosniki w pionie pracuja asymetrycznie.

Wykonczenie:
    Zaszpachlowanie otworow w ktore wpuscilem sruby, polakierowanie lakierobejca Dulux Palisander.

Brzmienie:
    Jak wiadomo kazde pomieszczenie "gra" inaczej. Zaczne od swojego pokoiku 10 m kw, dosyc mocno wytlumionego. Scena uporzadkowana, bardzo szeroka, w pewnych utworach bylo wrazenie, ze czesc dzwiekow dociera zza glowy. Magia dipola . Bas, nie dosc, ze wyrownany, do zaskakujaco rozciagajacy sie w dol, energiczny. Niezwykle szybki, wlasnie to, czego wiele osob szuka. Zaden BR mu nie dorowna . Dynamika niesamowita, nic nie buczy, bardzo ladne wybrzmiewanie, barwa... A gdy trzeba przypierniczy w podloge. Zaskajujace, prawda? Do tego zaleta basu z dipoli - jest w pelni lokalizowalny w panoramie! Wyraznie slychac, gdzie stoi kontrabas, ze swoim pudlem . Srednica? Jak to dobry szerokopasmowiec, niby ma jakies swoje nalecialosci niewielkie, ale wokale, czy tez instrumenty wszelakie, mozna sluchac bez konca . Wysokie tony? Duzo lepiej gra np wstega Bohlender NEO3, ladniej sie zgrywa z papierowcami, ale to inny przedzial cenowy. Jest naprawde przyzwoicie. Do tego taka zwrotnica nie rozwala fazy, bez szwow slyszalnych sie glosniki zgrywaja ze soba, tym bardziej, ze ciecia sa poza srednica.
    W duzym pomieszczeniu niewytlumionym byly spore problemy ze scena. Jest mniej poukladana, bardzo szeroka. Przestrzen - stadion. Ma to swoje uroki, ja jednak wole precyzyjniej . Basu ubylo - i dobrze, u mnie bylo go momentami za duzo, co zmuszalo do jego korygowania. Ale to bylo do przewidzenia, uwzglednilem to strojac je. Bardzo namacalnie zagral saksofon i inne instrumenty dete w starych nagraniach Jazzowych. Koncert floydow z winyla - tez "mordka" sie cieszy :). Szkoda, ze nikt z Was mnie nie odwiedzil, jak zapraszalem, gdy jeszcze staly u mnie. Teraz pewnie kazdy z Was mysli, ze moge sobie pisac co chce. No nic, jestem w trakcie kolejnej konstrukcji.
    UPRZEDZAM: Open Baffle to bardzo zarazliwa choroba. Poszukajcie na necie. Wiekszosc z tych co sprobowala i podszedla do tematu odpowiednio przepadla. :lol:

Ponizej kilka fot:
    Tel kom:

U obecnej wlascicielki:

i moja glupawka

Re: [Odgrody 3-drożne] Odgrody na przetwornikach vintage

"
    Wycinanie otworow z frezami etc. 160 zl u znajomego stolarza."

no to dzieki za takiego znajomego
    yy chyba nie chciał bym tego slyszec .. moim zdaniem jeden wielki huk ??

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
      Brak fotek nie ma co oglądać :cry:
      Fotek jest kilka :roll:
      To kilkaset kb lacznie, ktore laduja sie z imageshack, chwilka cierpliwosci

Zamieszczone przez Bartuś
      Bwahahahahaha . Nostradamus... Moge sie zalozyc o caly sprzet jaki posiadam, wraz z dwoma autami o to brzmienie, ze huku nie ma.

(Uff, ponioslo mnie, ale jak czytam takie cos, to az mi sie slabo robi)

Skomentuj

Pewna znajoma poprosila mnie, zebym wykonal dla niej jakies kontrukcje. Pomieszczenie duze - 30 m kw, niewytlumione i wytlumione nie bedzie. Do tego czesciowo asymetryczne. Wszystkie klasyczne konstrukcje sie wykladaly.
        Co mamy przez to rozumiec?
        W tej cenie imho spokojnie cos klasycznego sie zlozy co zje ten wynalazek na sniadanie
        Design do mnie nie trafia...

Skomentuj

A ja z chęcią bym posłuchał tylko trochę daleko...
          Nikt pewnie nie powie Ci co sądzi o tych odgrodach bo (prawie) nikt się na nich tutaj nie zna :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
            W tej cenie imho spokojnie cos klasycznego sie zlozy co zje ten wynalazek na sniadanie
            Hmm, slyszales kiedys taki dipol z takimi przetwornikami? :roll:
            Ja bym nie byl taki pewien w twym twierdzeniu.

PS. Ona jest spod gliwic .

Nie badzcie ignorantami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
              Zamieszczone przez toma085
              Brak fotek nie ma co oglądać :cry:
              Fotek jest kilka :roll:
              To kilkaset kb lacznie, ktore laduja sie z imageshack, chwilka cierpliwosci

Zamieszczone przez Bartuś
              Bwahahahahaha . Nostradamus... Moge sie zalozyc o caly sprzet jaki posiadam, wraz z dwoma autami o to brzmienie, ze huku nie ma.

(Uff, ponioslo mnie, ale jak czytam takie cos, to az mi sie slabo robi)

noo jeszcze trzy linijki trzeba było wkleić bwahahahha ....
              dobra dobra chcial bym zobaczyc innych zdanie na temat glosnika za 20 zł ....

[ Dodano: 2009-05-31, 22:15 ]
              może i do 30mkw sie sprawdza, ale i tak nie wierze zeby to jakos gralo

Skomentuj

Ten glosnik kosztowal 25 zl tylko dlatego, ze to wyprzedaz NOWYCH glosnikow produkcji... czechoslowackiej... Sa one warte znacznie wiecej. Wierzyc nie musisz, ja wiem jak gra, pewne osoby tez wiedza jak to gra. Tesla ARE 667 to bardzo ciekawy glosnik. Uzylem po 4 na strone, by uzyskac odpowiednia powierzchnie. Te glosniki swojego czasu byly b. drogie, a dzieki takim jak Ty nikt tego nie kupuje i mozna dostac baaardzo tanio .

Czy Goodmansy (np Axiom 301) z lat 50-tych to tez smieci? Hmmm... Saby GreenCone? O, Klangfilmy moznabylo dostac za przyslowiowa flaszke! To na pewno shit jakich malo :shock: Moj kolega kupil 4 sztuki takich klangfilmow w komisie za psie grosze. To co, ze na ebayu system klangfilma to nascie tysiecy euro na dzien dobry . Tak, taki sprzed epoki.

Prawda jest "smutna", ze wiele glosnikow vintage zmiata wieeele wspolczesnych konstrukcji. Mialem okazje poznac osobiscie tworce biocelulozy, Grzegorza Matusiaka, pracowal swojego czasu w Tonsilu, potem w APS (wspoltworca slynnych Aeonow!). Od niego sie tez dowiedzialem miedzy innymi wiele ciekawych rzeczy. :) A od Kornela Mikolajca z Katowic zarazilem sie miloscia do vintage. U niego sie nasluchalem wiele legendarnych hi-endow.

Nie jestem poczatkujacym laikiem, pracowalem w jednej z bardziej znanych firm (wstydze sie tego z uwagi na audio-voodoo... :oops: ) tworzacych sprzet i nim handlujacych. Owy wyzej wspomniany Pan Kornel twardo siedzi w branzy Audio od 25 lat, jest jednym z bardziej znanych tworcow wzmacniaczy lampowych w Polsce .

Nie, nie jestem wszechznawca. Ale dlaczego to pisze? Bo mnie iryguje ignorancja wiekszosci z Was . Rozumiem, ze konstrukcja jest bardzo "dziwna". Bynajmniej nie jest to BR na STX-ie :shock: To nie kwestia wiary/niewiary. Tylko w tym momencie czuje sie ciut urazony, gdy ktos podwaza, ze cokolwiek jeszcze slysze...

No coz. Gdy skoncze swoje (osobiste) odgrody, zapraszam na odsluch przy piwku, winku. Co by rozloznic atmosfere :).

Skomentuj

Ano wlasnie szkoda ze nie masz tej konstrukcji u sibie bo teraz mam czas i bym podjechal :P... no ale jesli robisz swoje paczki podobne to wezme kiedys moje monitory i trzeba bedzie posluchac i porownac :)

Skomentuj

Spoko spoko ami, nie ma co sie spinac. Wykonales kawalek dobrej roboty, a kto w zyciu nie slyszal dobrej odgrody lepiej niech sie wogole nie wypowiada zamias tworzyc jakies bajeczki. Kiedys trzeba wyrosnac z mulowatych glosniczkow wmontowanych w domek dla ptaszkow :)

Jesli ktos twierdzi, ze za 700-800 zl mozna zrobic lepsza gotowa konstrukcje, ktora zmiecie twoje odgrody w kazdym aspekcie brzmieniowym to prosze o przyklady i propozycje.

A tak wogole to wypadalo by sie przywitac wiec czesc, mam na imie Łukasz i z pewnoscia napsuje nerwy nie jednemu uzytkownikowi :)

Skomentuj

Mi sie ogolnie takie coś nie podoba, ale sam bym chętnie posłuchał czegos takiego ze względu na to co piszą też o takich konstrukacjach w necie... jw_amigowiec a możesz porównać do jakiejś klasycznej konstrukcji OZ lub BR :?: Niepodoba mi się ten nieład z tyłu i połączenie przetworników, oraz elemnty użyte, kable sa takie nijakie, mogłeś użyć jakiś ładnych kabelków np PROCABa... Podoba mi sie Twoje podejście do tego co robisz i że ogolnie "zlewasz" na to czy komuś sie podoba czy nie. Wg mnie należało by frezareczką podjechac otwory i zrobić "lejki" no i talk jak pisałem wczesniej, kable.
                      P.S chyba że można dać z tylu jakiś materiał typu maskownica zeby nikt tam "mordy" nie pchał a jak wepchnie to zeby nie widział tej plątaninki :wink:
                      Dla mnie spoko, chciałbym posłuchac ale za daleko mieszkam....

Skomentuj

Dawid-SS, jasne, ze mozna tyl zakryc. Nawet to zalecilem, co by sie nie kurzylo . Kable to Alphard DaVinci. Mozna sie smiac, ze "alfred". Ale to naprawde dobre kable, stosunek ceny do jakosci jest swietny. A "sluchalem" roznych Furukaw 2800 zl/metr, sieciowek Furutecha 8400 zl/sieciowke...... . Alphard przy niecalych 10 zl/metr jest swietnym kablem. :)

Porownac. Hmm, ciezko. Charakterem momentami przypomina podlogowki Cervina (Cervin Vega), choc zdecydowanie mniej kick basu, ciutek IMHO ladniejsza srednica. Bas nie przypomina ani BR ani OZ. Jest zupelnie inny. Dosyc podobnym charakterem graja glosniki basowe w obudowie ze sporym otworem stratnym na tylnej sciance. Dynamika przypomina dobry glosnik w linii transmisyjnej.

Posiadam parke glosniczkow Philipsa z ok 51 roku. Spokojnie sie nadaja do OB, jak ktos mieszka blisko, to moge uzyczyc do testow, czy tez odsprzedac

Co do podfrezowan, owe podfrezowanie czego nie widac ma wysokotonowka (ona ma 3mm sklejke tylko przed soba, wiec nie jest jakos szczegolnie schowana) i szerokopasmowiec ma tubke wyfrezowana.:)

Skomentuj

jw_amigowiec, Nie przejmuj się, większość ludzi myśli, że sprzęt sprzed 30-40 lat, to epoka kamienia łupanego. Tylko ciekawe, że do tej pory gramofony trzymają się dobrze, lampy używa w konstrukcjach co drugi diy-owiec, a niedługo przyjdzie czas na vintage. Kwestia tylko posłuchania dobrze zrobionej aplikacji. Sam pamiętam kolosalne wrażenie, jakie na mnie i moich znajomych robił zestaw lampy, gramofonu i kolumn na starych tonsilach GD18/31 i jaikimś GDW z papierową membraną w linii transmisyjnej, zrobiony w latach sześćdziesiątych przez mojego ojca. Jestem teraz na etapie realizacji projektu na Scan Speak 18W/8531G + D3400/6600 wg ZRT Zapha, ale nie wykluczone, że drugim zestawem będzie coś w stylu Twoich odgród.
                          A wracając do konstrukcji, tylko trzy uwagi natury estetycznej, lakier od wewnątrz lepszy był by matowy, śruby i kable lepiej by wyglądały, gdyby były czarne i poprowadzone, trochę dyskretniej.
                          A jak wrażenia odsłuchowe zamawiającej :smile:

Skomentuj

Jak ona pozwoli, to ja zacytuje . Byla w niebo wzieta, razem z jej ojcem. Co do strony wizualnej wew. Tam nikt nie bedzie zagladal nigdy . Ona byla nieistotna. No i zalecilem im zakryc tylna scianka plachta materialu, by zabezpieczyc przetworniki przed kurzem.

Co do wiedzy ludzi o Vintage. Co sie dzialo, gdy na audiostereo (nawet konta tam nie mam ) "odkryli" jak gra Saba? Cena radii podskoczyla ze 100-150 zl do kilkuset zl, a bywaly powyzej 1000. Teraz komplet takich sab na allegro jest licytowany na pareset zl juz.

Co bedzie z cenami, jak ludzie ogolnie sie rzuca na tego typu przetworniki? Juz nie wyhaczy sie tak tanio... A okazje jeszcze sa, czasem za bezcen niezle perelki .

Co do ARE 667, glosnik wart uwagi nawet jako szerokopasmowiec, ma dosyc mocny spadek powyzej 10 khz, wiec powinien latwo sie dac uzupelnic supertweeterem. W tej cenie to jak za darmo. Miazdzy ARZ 6808 tak kiedys na TYM forum wychwalanego . Pod kazdym wzgledem.

Skomentuj

W tej cenie to jak za darmo. Miazdzy ARZ 6808 tak kiedys na TYM forum wychwalanego . Pod kazdym wzgledem.
                              Masz może jeszcze dojście do tych głośników?

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item643072754_...mowy_fakt.html od nich bralem, widze ze sie koncza (mieli 100 sztuk). Szkoda, bo nie mam teraz kasy, bym wszystkie wykupil hyhy

Skomentuj

Szkoda, bo nie mam teraz kasy, bym wszystkie wykupil hyhy
                                  No właśnie je wszystkie kupiłem, jak będziesz kilku potrzebował w przyszłości, to napisz na PW to odsprzedam po cenie zakupu. :smile:

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item650982900_...mowy_fakt.html

jeszcze sa :)

Skomentuj

jeszcze sa :)
                                      fakt, ale nie mam więcej kasy i miejsca na przechowywanie. :cry: Pozostanie mi tylko po 10 na stronę, w super-odgrodzie. :grin:

Skomentuj

Uzylem po 4 na strone, by uzyskac odpowiednia powierzchnie
                                        Mógłbyś to rozwinąć? Właśnie pojawiło się kolejne 20 tesli i tak sobie myślę czy się nie skusić :wink: . Weź wytłumacz kompletnie zielonemu o co w tym wszystkim chodzi, co powoduje że ludzie się tym zachwycają.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X