Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] Odgrody na przetwornikach vintage

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kombo, teraz to ja ide spac, ale najprosciej mowiac - im wieksza powierzchnia, tym latwiej jest "przepompowac" powietrze membranie. A co za tym idzie, jak powierzchnie zwiekszysz dwukrotnie, to przepompuje taka sama ilosc powietrza, przy dwukrotnie mniejszej amplitudzie. Tutaj zostala zwiekszona czeterokrotnie. Na temat samych odgrod jest w internecie bardzo duzo teorii jak i gotowych projektow. Rownie dobrze moglem uzyc jednego wiekszego rasowego basowca. Efekt by byl na pewno lepszy,jakiegos Alteca czy PHY... Tylko cena "nieznacznie" wyzsza :lol:. Z powodzeniem ludzie stosowali estradowe Alphardy (choc wiadomo, choc tez na A, Altecowi nie podskoczy). Nie pamietam modelu, poszukaj na audiostereo. Chodzi o to, ze jedna taka tesla ma 93 db skutecznosci (ARE 667), w takim ukladzie ma teoretycznie 96 db i 4x wieksza wytrzymalosc mocowa niz pojedynczy glosnik. Teoretycznie, bo skutecznosc na basie jest naturalnie nizsza niz na srednicy, a w tym wypadku robi jako basowiec. To, ze uzylem po 4 na strone to byl tani sposob na dobry bas z dipola, zwazywszy na cene glosnika. Glosniki uzywane powszechnie na tym forum jako basowe by sie najzwyczajniej w znakomitej wiekszosci w ogole nie nadawaly...

PS. Chodzi o to, ze chociazby uzyty foster i supertweeter maja b. wysokie skutecznosci, grubo przekraczajace 90 db. Nierzadko tego typu glosniki granicza w okolicach 100 db skutecznosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
      :wink: . Weź wytłumacz kompletnie zielonemu o co w tym wszystkim chodzi, co powoduje że ludzie się tym zachwycają.
      Ogólnie mówiąc, chodzi o wierność przekazu muzyki. Starej generacji głośniki, małej mocy, z lekkimi, papierowymi membranami, na sztywnym zawieszeniu, , odtwarzają szybciej dźwięki, niż obecne przetworniki, o dużej mocy i ciężkich membranach. Odbiór szybkości i barwy dźwięku jest zupełnie inny dla każdego typu głośników. Jednych urzekają stare głośniki, innych współczesne, trzeba najpierw posłuchać, kilku dobrych konstrukcji opartych o jedne, jaki i o drugie przetworniki i wybrać, bardziej pasujący przekaz dźwiękowy. Poza tym stare głośniki, lepiej współpracują ze wzmacniaczami lampowymi, z uwagi na ich dużo większą sprawność i łatwość wysterowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
        Zamieszczone przez HeatheN
        W tej cenie imho spokojnie cos klasycznego sie zlozy co zje ten wynalazek na sniadanie
        Hmm, slyszales kiedys taki dipol z takimi przetwornikami? :roll:
        Ja bym nie byl taki pewien w twym twierdzeniu.

PS. Ona jest spod gliwic .

Nie badzcie ignorantami :)
        Jestem z Zabrza, mozna wpasc posluchac?
        od biedy moge nawet hds 164+dx25tg przytargać:)
        Bo wrecz nie wierze w to, (ignorantem jestem) ze glosniczek za 25zl, przypominajacy stare glosniki jakie mam w piwnicy, z piankowym zawieszeniem, cienkim prasowanym koszem ktory przy dokrecaniu wygina sie na wszystkie strony swiata, moze grac zachwycajaco.
        Pzdr

Skomentuj

ciekawa konstrukcja :) ważne to być nie szablonowym :) ja tam uważam że to może grać po tym jak sam zmajstrowałem sobie horny na 3" szerokopasmowcu visatona :)

niestety w moim pokoju OB odpada :( za mały :/ ale gdybym robił to troche w innej koncepcji jakieś line array na minimum 8 szerokopasmowcach 3-4 calowych (nawet nowych z nie za dużym spl) na strone + jakieś supertweetery i jakaś sekcja basowa :roll:

[ Dodano: 2009-06-01, 08:58 ]
          jw_amigowiec, co do tego alfreda to był jakiś 15" chyba hw1800 ale to już bardziej pod tranzystor co z tego co pamiętam to lampki miały problem z jego rozbujaniem

Skomentuj

Troche offtopowo małe pytanko, czy każda szerokopasówka nadaje sie do odgrody :?: Mam 4xGD 20/20/15 15ohm kazdy i czy one sie nadadzą :?: Kiedyś widziałem charki to ciągną do 7kHz nawet dość dobrze, ale marnie te wysokie tony słychać... Ale można by zastosować jakiś inny przetwornik na sredni a wysoki swoją drogą...

Skomentuj

Dawid-SS. Teoretycznie kazdy glosnik sie nadaje. A w praktyce zly glosnik zagra... zle. Jesli uwazasz, ze dany glosnik nie gra tak jak powinien, to po co pytasz sie nas czy sie nadaje? Nie slyszalem GD 20/20/15. Sa odgrody budowane na pojedynczych szerokopasmowcach nie uzupelnianych w ogole (np widzialem takie na szerokopasmowcach PHY) jak i odgrody budowane na klasycznym podziale 2, 3-way, bez uzycia szerokopasmowca w ogole.

Skomentuj

jw_amigowiec, rozumiem, ogolnie to chcialem sprzedać te tonsile bo mi byly nie potrzebne, ale może coś pokombinuje jak znajde czas...

Skomentuj

Ok, dla wszystkich osob, ktore nie maja pojecia o co chodzi z tymi "deskami" rzucam stronke pana Fikusa.

http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PR...0projects.html

Znajdziecie tutaj wszystkie potrzebne informacje do budowy pieknie brzmiacych odgrod, jak rowniez droge jaka przebyl autor w swoich poszukiwaniach dobrego dzwieku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
                    "

yy chyba nie chciał bym tego slyszec .. moim zdaniem jeden wielki huk ??
                    Wypowiedź wprost proporcjonalna do twojego wieku i wiedzy na ten temat.

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                    kto w zyciu nie slyszal dobrej odgrody lepiej niech sie wogole nie wypowiada zamias tworzyc jakies bajeczki. Kiedys trzeba wyrosnac z mulowatych glosniczkow wmontowanych w domek dla ptaszkow
                    Czy ja wiem czy kiedyś trzeba? zależy jaką kto muzyke słucha. Osobiście nie mam w planach złożenia takiej odgrody,aczkolwiek chcę złożyć tak dla siebie kolumnę jak najlepiej grającą na jak najtańszych głośnikach (mowa tu o paru złotych za sztukę a nawet mniej).

Jesli ktos twierdzi, ze za 700-800 zl mozna zrobic lepsza gotowa konstrukcje, ktora zmiecie twoje odgrody w kazdym aspekcie brzmieniowym to prosze o przyklady i propozycje.
                    Tu też zależy o jakie muzyce mowa.

A tak wogole to wypadalo by sie przywitac wiec czesc, mam na imie Łukasz i z pewnoscia napsuje nerwy nie jednemu uzytkownikowi :)
                    Mi nie napsujesz napewno :) BTW. jesteś z AS?

Co do konstrukcji,jakoś nie moge doczytać na jakim sprzęcie był ten odsłuch.

Skomentuj

Wzmacniacz Toschiba Aurex SB-35, u mnie takze na Dynasty SE-9100. CD Fischer AD-M700, gramofony Dual 731Q + Shure M95, Aimor (Hitachi) + Ortofon Empire MKII.

Skomentuj

Sam wyglad totalnie do mnie nie trafia. Raczej nie zrobil bym nigdy podobnej konstrukcji ale...bardzo chcialbym uslyszec co takie odgrody potrafia. Konstruktor tak opisuje wrazenia odsluchowe ze ciekawosc mnie zżera :wink:

Skomentuj

Marian, jesli odgrody sa doskonale zestrojone, to nie ma takiej muzyki jaka zabrzmi na nich zle, no chyba, ze jest po prostu zle zrealizowana. W kazdej - ze tak powiem - prawdziwej muzyce odgrody zagraja swietnie.

Co do AS, to niezwykle rzadko tam sie pojawiam. Zdecydowanie wiecej wyczytuje :)

Skomentuj

Marian, jesli odgrody sa doskonale zestrojone, to nie ma takiej muzyki jaka zabrzmi na nich zle
                            Mnie chodzi bardziej o Techno i Techno :mrgreen:

Co do AS, to niezwykle rzadko tam sie pojawiam. Zdecydowanie wiecej wyczytuje :)
                            Ja myślałem że jakość danej konstrukcji sprawdza się na właśne uszy a nie wyczytuje o niej w internecie,dlatego też niebawem składam Oberony II a nie Focale :wink:

(BTW: konkretnie mi chodziło o Audio Stereo,nie o Audio Show...ku scisłości)

Skomentuj

Sosnowiec wita :) bardzo chetnie bym przyjechal na jakies odsluchy, wiec jak cos zlozysz pochwal sie odrazu. Kto wie,moze by mi sie spodobalo to bym zbudowal cos takiego lecz mniejsza wersje raczej bo miejsca w 11mkw zawiele niema.

(jak skoncze to do odsluchu bedzie 15akx + stx pj / seas 27tbfcg zaleznie od kasy i sub na bsw154 / lub 124 ktorego wlasnie sprzedaje)

Skomentuj

Marian, brak obudowy nie oznacza braku basu. Moje dawne odgrody mialy 18 calowy bas i zasuwaly na 14wattowej wiezy jak szalone. Techno i inne przytupy graly swietnie.

Co do AS to rowniez mialem na mysli audiostereo.

A na koniec to zawsze myslalem, ze aby cos dobrego zrobic trzeba najpierw posiasc dosc spora wiedze, a nie bezmyslnie cos kopiowac. Zeby wiedziec po co robi sie tak, a nie inaczej. Dlatego tez moja skromna wiedza i skromne wlasne doswiadczenia przekladaja sie na sympatie dla glosnikow w odgrodach. No ale nie samymi odgrodami czlowiek zyje... :)

Skomentuj

jw_amigowiec, gdzie kupowałeś te ARE :)

Skomentuj

Moje dawne odgrody mialy 18 calowy bas i zasuwaly na 14wattowej wiezy jak szalone.
                                    Dobra dobra tu akurat nie ma co porownywac bo jesli zapiac to w odpowiednia aplikacje to jednak ilosc reprodukowanego basu znacznie sie zwiekszy. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                      jw_amigowiec, gdzie kupowałeś te ARE :)
                                      Kupił na allegro.

Konstrukcja zdaje się być ciekawa sama w sobie,musisz posiadać bardzo wielką więdzę na temat odgród......no chyba że robiłeś na pałę.
                                      Jeżeli Ciebie dzwięk satysfakcjonuje to gratuluję.Ciekawi mnie jak wygląda pomiar tego ustrojstwa.... :)

Skomentuj

Wczoraj myslalem o tej konstrukcji (na odsluch umawiam sie swoja droga), i tak wymyslilem...na forum jak ktos nie wrzuci podfrezowan to zaraz be i fe....dyskusja o zalamywaniu fali na krawedziach itd itd...a tutaj mamy glosniki w "dziurze" z wielka kilku milimetrowa (grubosc skleiki) krawedzia.... czy to na dzwiek nie wplynie?

Skomentuj

SoundStarStudio, moja wiedza jest "raczkujaca", choc staram sie jak najszybciej ja rozwijac. Ja po prostu potrafie kilka razy w tygodniu dzwonic do mojego znajomego, przynajmniej raz w tygodniu u niego jestem. Od niego sie ucze, on 25 lat sie tym zajmuje zawodowo . Nawet na forum AS, o czym on nie wiedzial, krazyly legendy o nim. Dlatego tez nie zadaje zadnego pytania na forum... Mam dojscie do ciekawych ludzi, miedzy innymi tez do wspomnianego Dr. ktory niegdys pracowal w Tonsilu oraz APS.

Sprawa pomiarow, owszem, warto mierzyc, ale sprzeta graja totalnie inaczej w nawet podobnych pomieszczeniach. Miarodajny w fazie projektowania jest pomiar w komorze bezechowej, ja takowa nie dysponuje, wiec wynikow pomiarow nie zamieszczam. Choc, gdy zrobie swoje odgrody - pomierze je, co by skorygowac bas w swoim pomieszczeniu (biamping, basowce "zasilane" beda polprzewodnikami, szerokopasmowiec z supertweeterem lampa EL86). Jestes z Tychow, ja akurat tego posta pisze bedac... w Tychach u mej lubej . Proponuje sie kiedys spotkac przy piwku i porozmawiac, ew. spotkac sie i posluchac. :)

Mialem "szczescie" pracowac w pewnym Katowickim sklepie, gdzie na codzien sluchalem wspolczesnych "haj endow". Zdziwilibyscie sie, jak drogo mozna sprzedawac konstrukcje, ktore czasem przypominaja niechlujne DIY (mialem do czynienia z uzywanym wzmacniaczem Vaic Valve oddanym w serwis, bodajze jeden monoblok to 40 tys euro). Zal.

Mam szczescie kumplowac sie z recenzentem, pisujacym do Hi-Fi i Muzyka. Pismo jakie - kazdy wie, ale tez moge tego i owego posluchac.

Inna sprawa jest sprzet, jaki mnie inspiruje. Intryguja mnie legendarne elekrostaty Quada, ktore znajomy (co mi pomagal z odgrodami np) ma na serwisie. Wszelakie Goodmansy (Axiom 301 np) i im podobne znam chyba na pamiec .

HeatheN, bo widzisz, czlowiek tez slucha oczami. Jak cos nie wyglada tak, jak ma zakodowane w glowie, to gra od razu jakos tak gorzej :lol: . Nie no, wiadomo - wystepuja chociazby takie zjawiska jak Baffle Step, ktore sa jeszcze bardziej "uciazliwe" w przypadku odgrod, niz w przypadku tradycyjnych obudow. Sa programy (edge), ktore niby pozwalaja go zasymulowac, ale doswiadczenie uczy, ze symulacje swoje, praktyka swoje. W tym wypadku trzeba bylo uzyc kondensatora innego, niz by to wynikalo z jakichkolwiek obliczen. 22 uF wydaje sie byc wartoscia conajmniej 4x za mala. A tak nie jest w praktyce :).

Powiem tyle, jak to kiedys robiono? 40 lat temu nikt sie zbytnio takimi frezami nie przejmowal, a jak byscie uslyszeli hi-end z tamej epoki, to by Wam szczeny upadly na podloge w wiekszosci wypadkow... :) Nawet (szczegolnie) przy muzyce, ktorej nie musicie na codzien sluchac... Jazz akustyczny potrafi wtedy wgniatac w fotel, ciary chodza po plecach. A rozwiazania konstrukcyjne? Czasem "spartanskie". A wiekszosc legendarnie brzmiacych glosnikow mialo krzywo poprzyklejane membrany i pobrudzone byly gdzieniegdzie klejem, nieodlewane kosze... :lol: (np zwykle saby).

Ja wiem jedno, jak juz mnie wciagnelo, to nie mam odwrotu. Przepadlem
                                          Jesli nie chcecie skonczyc jak ja, robiacego huczace odgrody :lol: , zostancie przy STX-ach w BR.

Amen

Skomentuj

Czaruję...
                                          X