Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytłumienie rogów pokojów (pułapki basowe)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wytłumienie rogów pokojów (pułapki basowe)

Witam!
    Zabrałem sie ostatnio za adaptację akustyczną mojego pokoju:). Pokój jest dośc mały. Ma wymiary (szer x dl x wys) 3m x 4m x 2,4m. Początkowo było tragicznie. Bardzo dużo rezonansów i fal stojących. Scena była bardzo nieczytelna i wszystko zlewało się do kupy. Bas dudnił, a zeby go "znaleźc" musiałem nachodzic się po pokoju bo w narożnikach było go za dużo a na srodku pokoju prawie wogóle (fale stojące).
    Poczytałem trochę na necie o pułapkach basowych oraz adaptacji akustycznej pomieszczeń i zdecydowałem się na wytłumienie narożników. Wytłumiłem wszystkie 4 narożniki.
    Kupiłem rurę szalunkową o średnicy 30 cm i rozciołem na 4 cwierc-okręgi. Dorobiłem stelarz z kawałków płyty wiórowej, a następnie obiłem wełną mineralną RockTon (firmy Rockwool) o gęstości 0,50 kN/m^3, 5cm grubości - dwie warstwy. Na zewnątrz dałem jeszcze siatkę do regipsów, żeby wełna się nie kruszyła. Dla estetyki planuję jeszcze obic to czarnym materiałem.
    Nie byłem do końca przekonany, czy zda to egzamin, ale zaryzykowałem. Opłaciło się:)
    Dudnienie basu zmniejszyło się do akceptowalnego poziomu i słuchanie już nie męczy. Zmniejszył się też efekt fal stojących i bas jest równomierniej rozłożony po pokoju.
    Najbardziej zaskoczył mnie jednak fakt, że scena dźwiękowa jest dużo, dużo czytelniejsza i szersza:) Nie spodziewałem się, że zniwelowanie rezonansów ma tak duży wpływ na scenę dźwiękową. Sądziłem, że poprawią się tylko niskie rejestry.

Koszty:
    -wełna RockTon 70zł
    -tuba szalunkowa do słupów (3m x 30cm-średnica ) 80zł
    troche płyty do zbudowania stelarza i siatki do regipsów miałem na stanie, czyli w sumei wyszło ok 150 zł

Zdecydowanie polecam taki zabieg, bo różnica jest naprawdę odczuwalna nawet dla mnie, a nie jestem żadnym melomanem, ani audiofilem.

Radzę poczytać o działaniu wełny mineralnej na ludzkie zdrowie.

Skomentuj

Wiem że jest szkodliwa, ale jak się jej nie rusza to sie nie kruszy i nie pyli.
      Myslałem też, o jakiejś ochronie w postaci folii, albo jakiegoś materiału, ale narazie jest jak jest.

Skomentuj

Obij to sobie tkaniną np. taką jak na maskownice lub podobną i będzie ok ; )..

Skomentuj

Mi się to podoba, wreszcie coś innego na DIY :) Już długo nic ciekawego tu się nie działo :) Temat jest jako konstrukcja więc, fajnie jakbyśmy założyli osobny temat i pogadali o tym :) Przy okazji wklei się tam linki artykułów ciekawszych itd.

Teraz trochę o konstrukcji ode mnie. Jeżeli wełna ma się nie sypać, pomaluj ją farbą lub kup materiał dzwięko-przepuszczalny, taki jak na maskownice. Co jest za półkolem? Pusta przestrzeń? Dlaczego jest tak a nie inaczej? :) Jeżeli już bawisz się w pokój to polecam spróbować z tablicami gąbki karbowanej z allegro za kolumnami i na przeciwko kolumn za słuchaczem.

Wklejaj fotki poobracane :)

Skomentuj

Jesli pomaluje ją farbą przestanie spełniac swoje zadanie :P

Skomentuj

Właśnie nie :) Zależy to od farby. Widziałem na AudioStereo wątek o pomieszczeniach odsłuchowych, koleś położył całą sciane wełny i pomalował to na czerwony kolor i dał sobie lampeczki, ale mniejsza o to jak to wygląda mimo że efekt półmroku z czerwonym robi wrażenie(na mnie przynajmniej), chodzi o to że wełna ta była tuż za kolumnami, pozwoliło to mu to o "zwiększenie pokoju" w sensie że koumny poszły bliżej sciany a efektu dudniącego basu został w dużym stopniu jednak zniwelowany.

P.S. Biore poprawkę na audiodebilów i nie jestem jakimś tam czubkiem ale jednak te "ustroje" coś dają :)

Skomentuj

Logicznie rozumujac jesli wełna pyliłaby i smarujemy ja farba zeby zatrzymac pylenie czyli usztywnic utwardzic itd... to... zmieniamy tym samym te wlasciwosci welny ktore potrzebujemy. No a jesli farba nie zmienia parametrow welny tylko nadaje kolor to i tak bedzie pylić wiec...

Po co kombinowac. Jesli da tkanine to mu wystarczy jako bariera, zreszta dlaczego ta welna mialaby pylic.

Skomentuj

ja bym zastosowal zwykla gabka czopowa
                  taka jak na allegro do subow polecaja
                  mozna ja kupic w sklepach tapicerskich za grosze
                  ladnie wyglada i zdaje egzamin
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

piramidki z allegro tez zamowilem i bde montowal wlasnie za głośnikami:) na ścianie za miescem odsluchowym mam 2 okna i planuje tam zamontować jakieś grube kotary. I gruby dywan na pologe.

Myslałem właśnie o materiale dźwiękoprzeuszczalnym do obicia tego ustrojstwa.

Za półkolem jest pusta przestrzen. Z tego co czytałem, to wytlumienie tej przestrzeni polepszylo by jeszcze efekt, ale niewiele. Dlatego nie chcialem juz wydawać wiecej kasy. Najważniejsze, aby materiał tłumiący był w odległości ok 15-20 cm od rogu pokoju, gdzie fale z zakresu basu mają jeszcze dużą prędkość.
                    Poza tym to miejsce miało początkowo być przeznaczone na rezonatory helmholtza do zniwelowania najniższych rezonansów w pokoju. Jednak po zamonowaniu wytlumienia wydają mi się one zbędne.

kilka stron o adaptacjach akustycznych
                    http://www.ethanwiner.com/acoustics.html
                    http://www.hunecke.de/en/knowledge/a...absorbers.html
                    http://www.audiostereo.pl/buduje-bas...agi_17798.html
                    http://www.abc55555.republika.pl/audio/akustyka.htm
                    http://www.tremolo.pl/Artykuly/Gitar...itarowego.html
                    http://www.eis.com.pl/virtual/module...icle&artid=451
                    http://www.eioba.pl/a71986/hi_fi_komendium_wiedzy
                    Last edited by ravm0; 28.12.2010, 21:55.

Skomentuj

Jesli da tkanine to mu wystarczy jako bariera, zreszta dlaczego ta welna mialaby pylic.[/QUOTE]

Tkanina nie zabezpieczy wełny, włókna są tak małe że przenikną przez nią, a pylić będzie napewno choćby od powiewu powietrza przy otwieraniu drzwi.
                      rawm0 pomyśl nad tym jeszcze bo pewnie sam nie mieszkasz i niszczysz zdrowie domownikom.
                      http://www.ciop.pl/5858

Skomentuj

Dobrze zrobił dając wełnę, choć 0,50 kN/m3 to i tak za mało na tłumienie najniższych częstotliwości. Do takich celów używa się wełny nawet kilka razy gęściejszej. Obecnie stosowane wełny mineralne do celów akustycznych nie są szkodliwe dla zdrowia. Materiał maskujący nie musi być tak przeźroczysty akustycznie jak na kolumnach, może być gęściejszy. Niektóre ustroje akustyczne w postaci walców są wypełnione zróżnymi materiałami w ten sposób, że w zależności od obrotu pochłaniają różne częstotliwości.

"Badania przeprowadzone przez International Agency for Research on Cancer (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem) wykazały, że wełna mineralna jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia ludzi."
                        http://www.izolacje.com.pl/index.php...d=22&Itemid=27
                        Last edited by KAPRINT; 28.12.2010, 21:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                          Dobrze zrobił dając wełnę, choć 0,50 kN/m3 to i tak za mało na tłumienie najniższych częstotliwości.
                          Wziąłem ta wełnę bo była najgęstsza z łatwo dostępnych. Mozna ją kupić w większości składów budowlanch. Tyle ze u mnie minimalna ilość to była jedna paczka.

Skomentuj

Pomyślałem sobie ravm0, że gdybyś poprzewiercał te ćwiartki walca w miarę gęsto wiertłem o dużej średnicy, to myślę że skuteczność ustrojów wzrosła by jeszcze. Bo teraz przystawiając gładkie i twarde plecki do narożników pomieszczenia powstają między nimi a ścianą odbicia. Do tego jeszcze skracasz najdłuższe przekątne pomieszczenia, a co za tym idzie podwyższasz najniższą częstotliwość, jaka może zaistnieć w pomieszczeniu (poza oczywiście najniższym basem "pneumatycznym", przy bardzo głośnym słuchaniu).

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                              "Badania przeprowadzone przez International Agency for Research on Cancer (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem) wykazały, że wełna mineralna jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia ludzi."
                              http://www.izolacje.com.pl/index.php...d=22&Itemid=27
                              Przynieś kawałek do domu połóż na kaloryferze i po kilku dniach przekonasz się jaka to ona jest bezpieczna dla zdrowia.
                              ps.azbest też był materiałem ogólnie używanym a teraz się z nim walczy, wełna oddziałuje w podobny sposób. Widać że nie macie ani pojęcia, ani praktyki jak należy obchodzić się z wełną, róbta co chceta, tyle z mojej strony.

Skomentuj

Nikt nie mówi, żeby się nią przykrywał zamiast kołdry, wystarczy ustrój obciągnąć w miarę gęstym materiałem. Wełna używana jest od kilkudziesięciu lat i badania nad jej wpływem na zdrowie też są robione od dawna. Czym innym jest azbest a czym innym wełna. Każdy materiał pylący jest szkodliwy na dłuższą metę dla płuc, więc trzeba pylenie wyeliminować.

Skomentuj

ravm0 słuchaj KAPRINT`A dobrze gada za wyjątkiem jednego:
                                  Wełna się pyli nawet jak ma te swoje certyfikaty ECO itd... to i tak poco ją wdychać? Ona się rozsiewa i nawet nie tego nie widzimy - niestety taka właśnie jest prawda...

Obłóż to kilkoma warstwami dzianiny (materiał dźwięko-przepuszczalny). Zastosowana wata ma mała gęstość, to obłóż ustrój dodatkowo np. kocem, albo jakimś dobrym materiałem .
                                  Ja owijałem "agrowłóknem" (podobne do fizeliny) powinieneś je dostać w jakimś sklepie gospodarczym czy ogrodniczym....

Osobiście to polecił bym Ci jak ktoś wyżej wspomniał wytłumić wew. narożnik a na wierzchu wywiercić dziurę tylko o jakiej średnicy i na jakiej wysokości to już CI nie powiem, trzeba się trochę pomęczyć, potestować....
                                  No i działaj, działaj bo jestem ciekaw co wymajstrujesz ciekawego...
                                  Dysponujesz może jakimiś pomiarami, czy tak tylko na słuch ?

---------- Post dodany o 11:13 ---------- Poprzedni post o 11:03 ----------

Aha i jeszcze jedno nie musiałeś ciągnąć od samej podłogi do samego sufitu... Jak napisał KAPRINT zmniejszyłeś sobie deczko długość fali nn częstotliwości w pokoju... a taki ustrój i tak nie działa wystarczająco dobrze w samych narożnikach, w nich możesz dać narożnikowe...

Skomentuj

A co polecacie do wytlumienia wnętrza? Wełnę owczą czy taka sama wełnę mineralną jak na zewnątrz?
                                    Jesli zrobiłbym te otwory, to musiałbym chyba też chyba zrobic zamkniętą komorę z tyłu, czy same otwory wystarczą?

Narazie wszystko oceniam tylko na słuch. Układ pomiarowy mam, kupiłem też soundblastera ct4830, ale musze wykombinowaś jakis tani PC, bo speaker workshop nie wspolpracuje z moja karta dzwiekowa w laptopie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0 Zobacz posta
                                      A co polecacie do wytlumienia wnętrza? Wełnę owczą czy taka sama wełnę mineralną jak na zewnątrz? Jesli zrobiłbym te otwory, to musiałbym chyba też chyba zrobic zamkniętą komorę z tyłu, czy same otwory wystarczą?

Wełna może szarpnąć Ci trochę po kieszeni, no chyba że masz jej dużo albo możesz tanio kupić...
                                      A co komora nie jest zamknięta ?
                                      KAPRINT mówiąc otwory miał na myśli byś zrobił "sito" - rezonator Helmholtza, a ja miałem na myśli typową pułapkę
                                      http://www.4sound.pl/images/c.100080 ; http://www.4sound.pl/images/c.100082

Skomentuj

narazie komora jest otwarta, bo nie miałem takich dużych kawałków płyty zeby ją z tyłu zabudować

Skomentuj

Czaruję...
                                        X