Zamieszczone przez hellrider
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wytłumienie rogów pokojów (pułapki basowe)
Collapse
X
-
Aha no tak dawno tego nie robiłem że zapomniałem: unoszący się pyłek to też może być kurz, a jeśli wata to włókna. Natomiast jeśli tego pyłku jest Baaardzo dużo to wtedy to też jest pył z waty... Ciężko trochę to wszystko dobrać w słowa dlatego liczę że choć trochę, zrozumiale to napisałem...
No i w ten sposób dajesz tyle warstw zabezpieczających żeby się nie pyliło, jak bardzo sobie watę zabezpieczysz, tak będziesz mieć zabezpieczone...(masło maślane...
)
Skomentuj
-
Agro włóknina powinna dać radę. Dwie warstwy i będzie git.
W wolnej chwili porównam zwykłą wełnę z wełną tzw. "białą".
W przyszłym miesiącu będę w domu w Łodzi to pofatyguję się do Filtexu, wezmę noty katalogowe
(filce techniczne, włókniny). Może uda się wyhaczyć jakiś haj-endowy materiał za normalne pieniądze :)
ps. Filc wełniany jest fajny ale bardzo drogi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ravm0 Zobacz postaAle jesli to bedzie jakies male pylenie, to chyba tego nie zauważę...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaPatrząc pod odpowiednim kątem zauważysz..Zamieszczone przez n_omyzs Zobacz postaA co do tego ma kąt ? Przecież coś co fruwa w powietrzu cały czas się przemieszcza i obraca
Skomentuj
-
Patrzylem dzisiaj pod światlo... I nestety dosc mocno pyli;/ Przydałby się mikroskop, zeby zobaczyć co to jest dokładnie, ale prawdopodobnie wełna, bo wystarczy ze pukne w to palcem i pełno pyłu unosi sie w powietrze. Chyba ze agrowłóknina tak pyliObawiam się jednak, że trzeba bedzie poszukać skuteczniejszych metod, np folia malarska albo zwykła nawet. Tyle że bedzie odbijać wysokie tony. A jakby dołożyć tą folię i dodatkowo jeszcze warstwę agrowłókniny lub jakiegos innego materiału?
ps.
ewentualnie to kurz, bo dawno nie sprzatalem w pokoju
chodzą mi jeszcze po głowie takie panele. Podobno są skuteczniejsze i wełna jest szczelnie zamknięta, ale do tego potrzeba by było więcej płyt wiórowych i sklejka
http://www.eis.com.pl/virtual/module...adaptacja3.jpg
Praktyczny przykład basstrapu na zakres głębokiego basu.
1. Istniejąca ściana.
2. Pustka powietrzna (50mm i 25mm).
3. Sztywna płyta z wełny mineralnej
(25-30mm).
4. Membrana (sklejka o grubości 4mm).
5. Deska lub lepiej płyta (szer. 10-12cm, grubość 20-25mm).
6. Kantówka 50×50mm.Last edited by ravm0; 21.01.2011, 18:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ravm0 Zobacz postaPatrzylem dzisiaj pod światlo... I nestety dosc mocno pyli
Może za mocno klepłeś :/ (nie można tego traktować jak worek boxerski przecież nikt nie będzie na tym trenował :)) chodzi tylko o siłę ciut większą niż ta która zachodzi podczas cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu itp...(chodzenie po pokoju, otwieranie i zamykanie drzwi, wietrzenie pokoju (przeciąg)...)
Dla porównania siły zapylenia możesz sprawdzić jak rozchodzi się kurz w pomieszczeniu "czochrając" nad strumieniem światła jakiś kawałek materiału (np.bluza,sweter (również proponuje poczochrać sam kawałek agrowłókniny dla sprawdzenia/porównania...)
Jak widać to trochę pogmatwany temat...
A jak chcesz/możesz jeszcze troszkę w to przedsięwzięcie zainwestować to po prost zamknij szczelnie watę jeszcze w cienkiej gąbce... np. http://allegro.pl/pianka-gabka-akust...417491167.html (można zrobić kanapkę z agrowłóknem...)
Tak już miał byś chyba spokój i nie musiał inwestować w folie (które nie mają właściwości dźwiękochłonnych) i inne...
Słyszałem jeszcze o takim materiale z dziurkami co daje się pod dachy... (nie pamiętam nazwy)
Zamieszczone przez ravm0 Zobacz postaTyle że bedzie odbijać wysokie tony.
Tak wg to trzeba też uważać by nie stłumić sobie nadmiernie pomieszczenia...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaSłyszałem jeszcze o takim materiale z dziurkami co daje się pod dachy... (nie pamiętam nazwy)natomiast miedzy wełnę a regips daje się teoretycznie zwykła folia taka żółta :) fachowo chyba paroizolacyjna.
Skomentuj
-
To ma być membrana nie folia, powinna załatwić problem z pyleniem.
http://allegro.pl/membrana-dachowa-s...411526625.html
Kupić można tyle ile potrzeba cięte z dużej rolki w sklepie budowlanym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1 Zobacz postaTo ma być membrana nie folia, powinna załatwić problem z pyleniem.
Pójdziesz do budowlanego to dotkniesz to zobaczysz o co chodzi
Skomentuj
-
Właśnie zacząłem interesować się tematem i planuję zastosować pułapki basowe w swoim pokoju. Interesują mnie walce, bo są proste, eleganckie i można je przestawiać. Niestety cena takiego ustroju mnie przeraża (minimum 100zł za metrowy walec o promieniu 100), a ponieważ wysokość mojego pokoju to 2,5m więc musiałbym kupić 8 walców po 100zł. Są też walczyki o większym promieniu, ale cena jest zabójcza. Powiedzcie mi proszę z jakiego materiału są one wykonane? wygląda to na jakąś piankę. Wyliczone rezonanse mojego pokoju wynoszą 47, 58 i 68hz. Muszę to jakoś zniwelować bo dudni okrutnie. Pomieszczenie jest małe ok 10m2. Pomożecie mi z doborem odpowiedniego materiału? Wełna mineralna mnie nie przekonuje ze względu na pylenie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaMoże za mocno klepłeś :/i to lekko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaNiestety cena takiego ustroju mnie przeraża (minimum 100zł za metrowy walec o promieniu 100), a ponieważ wysokość mojego pokoju to 2,5m więc musiałbym kupić 8 walców po 100zł.
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaPowiedzcie mi proszę z jakiego materiału są one wykonane? wygląda to na jakąś piankę.
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaWyliczone rezonanse mojego pokoju wynoszą 47, 58 i 68hz. Muszę to jakoś zniwelować bo dudni okrutnie. Pomieszczenie jest małe ok 10m2.
58Hz i 68Hz to może być od ścian (ale żeby się upewnić to podaj w miarę dokładne wymiary pomieszczenia) w takim przypadku nie bastrapy tylko ustroje na ściany....
i w ten sposób np. z 8 walców przechodzisz tylko do dwóch (ew. 4) szt.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaDaj link bo nie wiem o którym teraz mówisz... "8 walców" a dlaczego ? to jedno-metrowe są ?
http://www.apama.pl/pulapki-basowe
Bardzo podobało by mi się coś takiego w rogu - mam pewną wizję, ale wolałbym zrobić coś takiego sam po pierwsze bo wolę DIY a po drugie koszty...
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta58Hz i 68Hz to może być od ścian (ale żeby się upewnić to podaj w miarę dokładne wymiary pomieszczenia) w takim przypadku nie bastrapy tylko ustroje na ściany....
Wymiary (w cm)
360x290x250(wysokość)
Mogę porobić zdjęcia.
Jeśli chodzi o ustroje na ściany - rozumiem, że mają to być pochłaniające? Na próbę koce, kotary jakieś mogą być tak?
Później pobawię się jeszcze generatorem bo teraz nie mogę, ale pamiętam że rezonanse pokrywają się mniej więcej z tymi wyliczonymi. Dopiero teraz zacząłem się wgłębiać i interesować tymi zjawiskami
Skomentuj
-
No to teraz wyraźnie widać trzy podstawowe rezonanse osiowe pomieszczenia: 3,9m - 47Hz / 2,9m - 59Hz / 2,5m - 68Hz teraz jak to już wiesz to możesz z tym zacząć walczyć... Czyli na razie daruj sobie te "puchacze" na narożniki
Rozumiem że łóżko jest miejscem osłuchu. To na samym początku sprawdź częstotliwość 47Hz jak widzę bardzo prosto bo otwierając drzwiPo lewej stronie to czarne pogrubione to domyślam się że to okno więc zalecam wyposażyć je w grube miękkie zasłony a za nimi dodatkowo schować np panele akustyczne (jak diy to później Ci napisze jakie np. można by zrobić)
Przy tym umeblowaniu w pokoju możesz wstawić jeden walec w rogu za lewą kolumną, drugi żeby było symetrycznie też by można umieścić za prawą kolumną (ale według rysunku nie wiem dokładnie jak to by się prezentowało :/ )
Co to za kolumny grają ? monitory?, duże podłogówki ? - jak coś większego to staraj się w miarę możliwości jak najbardziej odsuwać od ściany...
Zostają jeszcze ściany naprzeciwległe w odległości 2,9m pewnie są całe gołe ? Na nich możesz coś na razie pozawieszać np. jakieś obrazy, ramki, lampki, pułki wiszące, i inne pierdółki, co tylko uważasz... dobrym było by też coś na zasadzie grubego kilimu (ale to na końcu nie musisz robić wszystkiego naraz bo może się okazać że dobre postępy z zasłonami wpłynęły na lepsze znoszenie się fali podstawowych....)Last edited by ir0nhide; 23.01.2011, 19:44.
Skomentuj
-
Buszując po necie natknąłem się na ciekawą stronkę.
Jest tam ogrom informacji nt. ustrojów akustycznych włącznie z gotowymi konstrukcjami.
Jako, że nasze forum dopiero raczkuje na tym polu, pozwalam sobie wkleić link
http://www.gearslutz.com/board/bass-...nels-foam-etc/
Będąc już po lekturze kilkudziesięciu konstrukcji zauważyłem, że w większości występuje wełna mineralna :(.
W kilku konstrukcjach jednak, zastosowano cotton batt insulation.
Po naszemu wygląda to jak sprasowane bawełniane szmaty.
Niestety nie znalazlem nic podobnego w polskim internecie.
Znalazlem za to ekofiber a z niego po pewnej modyfikacji można uzyskać coś podobnego:
http://www.acoustimac.com/index.php/ecoinsul422.html
W głowie mam już pomysł jak z luźnego ekofibru uzyskać płyty, ale narazie nie mam czasu na eksperymenty :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzyzak Zobacz postaJako, że nasze forum dopiero raczkuje na tym polu, pozwalam sobie wkleić linkpo prostu zainteresowanie tutaj tego typu tematem dotyczy chyba tylko b.małej ilości osób.
Skomentuj
Skomentuj