Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytłumienie rogów pokojów (pułapki basowe)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ironhide, przegrody pomagaja, jednak i bez nich dyfuzor może działać dobrze, zwłaszcza jeśli ma więcej okresów (nasz dyfuzor ma ich sporo: 19).

Muszę się przyłączyć do wypowiedzi Radzia: za pomocą samej korekcji NIE da się zmodyfikować czasu pogłosu, a ten dla częstotliwości rezonansowych jest często kilkukrotnie dłuższy, niż pozostałej części pasma. Jak ktoś to wcześniej wspomniał bardzo dobrze to widać na wykresie typu waterfall. Typową sytuacją jest również obecność kilku bardzo wąskich dziur w odpowiedzi, głębokich na kilkanaście, a czasami i nawet kilkadziesiąt dB. Niemożliwym byłoby zlikwidowanie takiej dziury za pomocą korekcji bez przeciążenia głośników.

Kolejną kwestią, żeby trafić w rezonanse, należy korzystać w korektora parametrycznego, a nie graficznego, który ma zbyt małą dokładność (1/3 oktawy) i przez to nie da się nim idealnie trafić w rezonans.

Korekcja jest więc (ewentualnie) dobrym dodatkiem do zaadaptowanego już pomieszczenia.

Pozdrawiam,
    Błażej,
    Aku Pro.

Skomentuj

A ja mam jeszcze takie pytanie:
      czy da się w warunkach domowych (za pomocą zwykłego układu pomiarowego na mikrofonie wma-61 i speaker workshopa) przeprowadzić pomiary wpływu pułapek basowych na akustykę pokoju?
      Chodzi mi o te najniższe czestotliwości (ponizej 100Hz)?
      a jeśli tak to w jaki sposób to zrobic? gdzie ustawić kolumny i mikrofon i jakie pomiary zrobic?
      i czy wogóle takie różnice będą widoczne na takich pomiarach?

Skomentuj

Oczywiscie, da sie :)

Nie znam niestety tego mikrofonu o którym wspominasz. Najtańszym, dobrym, znanym mi mikrofonem pomiarowym nadajacym sie do tego celu, jest Behringer ECM-8000 - jest to mikrofon pojemnościowy, dlatego potrzebujesz interfejs audio z zasilaniem phantom, lub mikser z takim zasilaniem.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, to polecam darmowy program Room EQ - nie brakuje mu niczego.

Jesli chodzi o obsluge, to po wpisaniu w youtube "room eq tutorial" pojawia sie troche pozycji :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Mam pytanie dotyczące pułapek rezonansowych ale nie chcialem zakładać nowego tematu, dlatego zapytam tutaj.

W jaki sposób rezonatory helmholtza pochłaniają częstotliwości rezonansowe pomieszczenia?

Jeśli ktoś byłby w stanie wytłumaczyć to w przystępny sposób to byłbym wdzięczny. Rezonator oddziałuje z masą powietrza w pomieszczeniu poprzez niewielki otwór. Jak w takim razie, poprzez taki mały otwór, rezonator może w znaczący sposób wpłynąć na duże masy powietrza w pomieszczeniu?
          Najlepiej jakby ktoś mi to wytłumaczył na poziomie oddziaływania między sobą cząteczek powietrza. Co się dzieje z drgającymi cząstkami w okolicach otworu rezonatora itp.

Skomentuj

http://audioton.republika.pl/ustroje.html moze tutaj znajdziesz odpowiedz

Skomentuj

Widziałem tą stronke, ale tam jest to bardzo ogólnie opisane, ze dźwięk jest tłumiony.

Skomentuj

Czaruję...
              X