Korzystając z zamieszczonego na forum projektu mbara złożyłem aktywną zwrotnicę i zaimplementowałem ja w swoim systemie. Głośniki to tonsil 16/50/6 + visaton sc10n, wzmacniacz - 4 końcowki mocy na Lm 3875, Cd- dcd 1400 Denona. Mierzone popularną wkładka panasonica i na zwyklym realteku z laptopa.
Zwrotnica ma regulacje kompensacji BS i głośności tweetra. Obecnie charki wygądają tak:
Głośniki w fazie.

W przeciwnej fazie z pochyloną ścianką (z prostą jest kilka dB mniejszy dołek)

Z prostą ścianką, ale pod kątem ok 40st.(?)

Regulacja kompensacji BS (o ile dobzre widzę, to kompensacj nie działa):

I tu pytanie do was: zostawić jak jest czy kombinowac z f. podziału? Nie wiem czy jest sens zbliżać do siebei f. odcięcia głośników, mbar próbował i faza sie psuła.
Co jest ważniejsze - revers null przy prostej ściance pod katem ( w koncu nie sluchamy kolumn na wprost), czy to ze glebszy jest revers przy pochylonej sciance? A wiec - pochylac kolumny czy nie?
Ogólnie moge powiedziec, ze przestawienie sie na aktywna filtracje wnioslo naprawde duzo, wiec polecam.
Przy okazji chciałym podziekować mbarowi i Irkowi za cierpliwość w odpowiadaniu na moje pytania.
Zwrotnica ma regulacje kompensacji BS i głośności tweetra. Obecnie charki wygądają tak:
Głośniki w fazie.

W przeciwnej fazie z pochyloną ścianką (z prostą jest kilka dB mniejszy dołek)

Z prostą ścianką, ale pod kątem ok 40st.(?)

Regulacja kompensacji BS (o ile dobzre widzę, to kompensacj nie działa):

I tu pytanie do was: zostawić jak jest czy kombinowac z f. podziału? Nie wiem czy jest sens zbliżać do siebei f. odcięcia głośników, mbar próbował i faza sie psuła.
Co jest ważniejsze - revers null przy prostej ściance pod katem ( w koncu nie sluchamy kolumn na wprost), czy to ze glebszy jest revers przy pochylonej sciance? A wiec - pochylac kolumny czy nie?
Ogólnie moge powiedziec, ze przestawienie sie na aktywna filtracje wnioslo naprawde duzo, wiec polecam.
Przy okazji chciałym podziekować mbarowi i Irkowi za cierpliwość w odpowiadaniu na moje pytania.
Skomentuj