Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W100SC & Mission, Transmission Line Monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] W100SC & Mission, Transmission Line Monitor

W100SC & Mission, Transmission Line Monitor

Projekt wykonany specjalnie na konkurs pokrewnego forum www.diyakustyk.com
    http://diyakustyk.com/forum/ogloszen...11-t20611.html
    Będę wdzięczny za każdy głos... :)

Założenia
    Projekt powstał z trzech względów. Przede wszystkim miało być tanio, gabarytowo małe i innowacyjnie- od podstaw z podpartymi pomiarami. Głośniki zamówione z grupowych zamówień - okazało się tanio. Następnie należało dobrać obudowę.. Parametry głośnika podpowiadały obudowę bass reflex. Z definicji wiemy, że prawie każdy taki głośnik zagra prawidłowo w TL. QTS=0,38 i FS=66Hz aż prosiło o linię transmisyjną.. Problemem jednak mogły być jej rozmiary, dlatego też natchnieniem były monitory PMC, gdzie w niewielkich rozmiarach kompromisowo to rozwiązano.

Użyte głośniki
    wysokotonowy: Audax TM025 for Mission
    http://www.audax.com/archives/tm025c1.pdf
    niskośredniotonowy: Visaton W100SC 8ohm
    http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../w100sc_8.html

Obudowa
    Stworzenie niewielkiej linii transmisyjnej wielkości klasycznego 5litrowego bass reflexu, dającym przy tym pozytywniejsze właściwości odsłuchowe, było wielkim wyzwaniem. Budowa do końca była wielką zagadką - uda się albo nie.
    Zastosowano 3grubości mdfu:
    *wzmocnienia tworzące tunel- mdf 6mm
    *front- mdf 16mm
    *reszta ścianek- mdf 12mm

Parametry surowej TLki
    Wymiary zewnętrzne: wysokość 23cm, szerokość 13cm, głębokość 26,4cm (na projekcie front 12mm a nie 16mm jaki użyłem)
    1SD na wejściu, 0,8SD na wyjściu.
    Mierzone strojenie surowej obudowy- 77Hz.
    Offset wielkości 1/4 długości tunelu.

Projekt

Wytłumienie
    Do wytłumienia użyto 5materiałów:
    *materiał obiciowy na subwoofery - wyłożono górne i dolne ścianki całej TLki
    *watolina biała i czarna
    *gąbka czopkowa i gładka

Pomiary TLki
    Był to najbardziej czasochłonny element budowy konstrukcji. Wszelkie kombinacje z wytłumieniem dały jednak pozytywne efekty. Ze względu na dużą ilość pomiarów, ograniczyłem je i przedstawiam tylko te najbardziej interesujące.
    Gąbka czopkowa oraz watolina w tym przypadku nie sprawdziły się najlepiej.
    Ostatecznie zostawiłem wytłumienie oznaczone na wykresach "z gąbką" (fot.3), gdzie wyłożona TLka materiałem obiciowym i gąbką płaską, najbardziej spełniły swoje zadanie.

1 wykres ukazuje pomiar nearfield+port response
    2 i 3 wykres impedancji

Zwrotnica
    Wysokotonowy 3rząd, nisko-średniotonowy 2rząd.

Wykończenie
    Wykończenie to naturalny fornir pierwszej klasy- jabłoń indyjska tineo.

Finalnie

Trzy zdania na koniec...
    Miało być tanio - jest.
    Miało być od podstaw - jest.
    Małe gabarytowo? Skoro gra to nieco lepiej w dolnych rejestrach od klasycznego 5litrowego bass reflexu, to czemu nie budować mniejszej obudowy i zaoszczędzić trochę miejsca? - założenia spełnione.
    Aby pokazać minimalizm zbudowanej TLki, poniżej porównanie TLki, 5l bass reflexu i WLM Stella

PODZIĘKOWANIA
    Pogromcy Mitów za fachowe doradztwo w sprawie TLek.
    Pharohowi za pomoc przy pomiarach.
    marko3t za jabłoń indyjską.
    lklukaszowi za głośniki i pierścienie.
    Bez chłopaków konstrukcja powstawałaby jeszcze spory czas... :)

Monitorki pójdą pod młotek... Wielki fun z budowy miałem, ale niestety czeka następna konstrukcja
    Last edited by dolphin123; 18.03.2011, 01:09.

...

piękne: wizualnie i konstrukcyjnie

Skomentuj

Śliczne maleństwa, a sama prezentacja konstrukcji wręcz wzorowa. W100 jakościowo pewnie lepiej pasuje do missiona bo philipsy pod tym względem od niego odstają, ja się niestety w zamówieniu na visatony nie załapałem tak szybko to poszło.
      Przy tak niewielkiej TL,ce trzeba iść na kompromisy, mam na myśli ustawienie głośnika membraną pół na pół w offset i tunel, można by podciągnąć głośniki max w górę i zrobić mniejszy offset za wysokotonówką a przegrody pionowo bo wymiary na długość i wysokość paczki są zbliżone ale w ten sposób powstał by jeden zakręt więcej co też nie jest dobre.
      Jak jest z bodbiciem basu przy ustawieniu blisko ściany? U mnie jest bardzo mocne i przy dużych kolumnach nie potrzebne, daleko musiałem je odsunąć a przy takich maluchach może bardzo wspomagać.
      Gratuluje nowych pociech:)
      Last edited by funiax1; 18.03.2011, 03:41.

Skomentuj

nie ma co, świetnie to wyszło :)

a kiedy dokładnie planujesz sie z nimi rozstawać?

Skomentuj

Nie na temat...
          Świetne zdjęcia, marnujesz się w DIY

Skomentuj

Git produkcja:)

Skomentuj

Dzięki za dobre słowo.
              Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
              Przy tak niewielkiej TL,ce trzeba iść na kompromisy
              Przede wszystkim kompromisy. Założyłem sobie dane wymiary i nie mogło być inaczej.
              Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
              a kiedy dokładnie planujesz sie z nimi rozstawać?
              Na dniu będą na allegro:)

---------- Post dodany o 09:26 ---------- Poprzedni post o 09:25 ----------

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
              Git produkcja
              No to się wysłowiłeś... :P

Skomentuj

elegancja Francja :] niby proste a jednak mają to "coś" może to ten fornir. masz mój głos ;]. też mam te przetworniki więc popełnię clona w wolnym czasie. aha powiedz jeszcze czym malowałeś pierścień ?

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
                  aha powiedz jeszcze czym malowałeś pierścień ?
                  lakierem do felg o magicznej nazwie megafelga.

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
                  też mam te przetworniki więc popełnię clona w wolnym czasie.
                  Może zastanów się nad wersją podłogową i wyciśnij z niego więcej basu robiąc większy tunel 2-2,5SD na wejściu i 1SD końcowo... Tunel będzie w takim układzie dwa razy większy więc może jeszcze bardziej zaskoczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Cytat Napisał csbiczek Zobacz post
                    Git produkcja
                    No to się wysłowiłeś... :P
                    Oj tam, co będę się rozpisywał wiele jak to naprawdę jest git produkcja:P Do fotek i kolumn masz talent

Skomentuj

Doskonała, udokumentowana prezentacja z pomiarami. Można się sporo nauczyć z takiego opisu.
                      Techniczne bez zastrzeżeń, ale wizualnie ciężkie i sprawiające wrażenie oklejania tanią folią z marketu. Przód bez emocji, takie rzucenie dwóch czarnych plam na fornir. Brzydkie wystające imbusy. Odsunięte centra akustyczne. Skrzynka zbudowana solidnie, ale bez żadnego "smaczka" wizualnego, który wyróżniałby je od setki innych, podobnych. Pewnie pojawi się polemika, że to ma przede wszystkim grać, ale siedząc przed kolumnami dwie godziny dziennie, nie sposób nie patrzeć i nie widzieć banalnego i pospolitego efektu wizualnego.
                      Brak podstawek, chyba nie leżą na podłodze?
                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Śliczne monitorki :) podobaj mi się takie małe TL-ki,może kiedyś dla rozrywki takie sobie zrobię :) Napisz w którym miejscu umieściłeś zwrotnicę i czy podczas frezowania fornir nie pękał (mamy ten sam fornir od tego samego sprzedawcy).

Aha,i brakuje mi opisu wrażeń odsłuchowych

Skomentuj

Mnie sie bardzo podobają, od jakiegośczasu przymierzam się do TL Cyburh Needle tylko na innym głośniku. Na bank będę Was pytał co i jak :)
                          Co do wykończenia to wydje mi się, że fronir na przodzie 1 zdjęcie jest niezbyt dokładnie docięty/podfrezowany

Pozdrawiam
                          Wojtek vel BraWo

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol Zobacz posta
                            ale wizualnie ciężkie i sprawiające wrażenie oklejania tanią folią z marketu. Przód bez emocji, takie rzucenie dwóch czarnych plam na fornir. Brzydkie wystające imbusy. Odsunięte centra akustyczne.
                            Niestety nie dało się tu za bardzo manewrować, ze względu na niskie umieszczenie visatona. Prostota była zaplanowana i tak to powstało:) Centra mam bliżej niż w większości kolumn, bo gdyby założyć standardowy front 104mm to wysokotonówka nachodziłaby na niskośredniaka prawie 2cm:)
                            Zamieszczone przez colcolcol Zobacz posta
                            Brak podstawek, chyba nie leżą na podłodze?
                            Monitory obecnie stoją na półce od TV i docelowo otrzymają jeszcze kolce, ale to raczej już przy sprzedaży..

---------- Post dodany o 10:39 ---------- Poprzedni post o 10:24 ----------

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Napisz w którym miejscu umieściłeś zwrotnicę i czy podczas frezowania fornir nie pękał (mamy ten sam fornir od tego samego sprzedawcy).
                            Zwrotka umieszczona na terminalu.
                            Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Aha,i brakuje mi opisu wrażeń odsłuchowych
                            Dokłądne odsłuchy przede mną bo wzmacniacz mam obecnie w proszku.

Skomentuj

Fatalnie wyglądające imbusy, brzydki fornir, takie jakieś banalne.
                              Mi się bardzo podoba Twój budżetowy projekt i wykonam podobny, gdyż mam ostro spaczony gust.
                              P.s.
                              Moja linia będzie jeszcze bardziej banalna/prosta. :flapper:

No i ze zniecierpliwieniem czekam na Twoje wrażenia psycho/akustyczne.
                              Last edited by przemo-lukas; 18.03.2011, 10:59. Powód: .

Skomentuj

A robiłeś pomiary kanału z zwrotnicą? zastanawiam się czy jest jakiś negatywny wpływ zwrotnicy na "drożność" kanału.

To jest monitor PMC,u nich też zwrotnica jest na terminalu. Sam robię linię i zastanawiam się gdzie dać zwrotnicę.

Skomentuj

Mnie się podobają w takiej dość surowej formie z tym fornirem. Terminal ze zwrotnicą ograniczający przepływ nie jest problemem, wystarczy dać troszkę krótszą środkową przegrodę.
                                  Można by zrobić pomiary z zamontowaną zwrotnicą wewnątrz i ze zwrotnicą na zewnątrz by się przekonać jaki ma wpływ.
                                  Dobra robota dolphin123!

Skomentuj

fornir, zdjecia i to ze sa inne sprawiaja ze bardzo mi sie podoba

chyba pora zainteresowac sie TL bo nie mam pojecia jak to brzmi

Skomentuj

Nie na temat...
                                      dolphin123 nie zechcialbys podzielic sie szerzej swoimi spostrzezeniami na temat materialow tlumiacych - ich rodzaju i ulozenia w _tego_typu_obudowie_TL_? w temacie http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ty-ciekawostki

Skomentuj

Wszystko co użyłem zostało już tam wiele razy opisane:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X