W100SC & Mission, Transmission Line Monitor

Projekt wykonany specjalnie na konkurs pokrewnego forum www.diyakustyk.com
http://diyakustyk.com/forum/ogloszen...11-t20611.html
Będę wdzięczny za każdy głos... :)
Założenia
Projekt powstał z trzech względów. Przede wszystkim miało być tanio, gabarytowo małe i innowacyjnie- od podstaw z podpartymi pomiarami. Głośniki zamówione z grupowych zamówień - okazało się tanio. Następnie należało dobrać obudowę.. Parametry głośnika podpowiadały obudowę bass reflex. Z definicji wiemy, że prawie każdy taki głośnik zagra prawidłowo w TL. QTS=0,38 i FS=66Hz aż prosiło o linię transmisyjną.. Problemem jednak mogły być jej rozmiary, dlatego też natchnieniem były monitory PMC, gdzie w niewielkich rozmiarach kompromisowo to rozwiązano.
Użyte głośniki
wysokotonowy: Audax TM025 for Mission
http://www.audax.com/archives/tm025c1.pdf
niskośredniotonowy: Visaton W100SC 8ohm
http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../w100sc_8.html

Obudowa
Stworzenie niewielkiej linii transmisyjnej wielkości klasycznego 5litrowego bass reflexu, dającym przy tym pozytywniejsze właściwości odsłuchowe, było wielkim wyzwaniem. Budowa do końca była wielką zagadką - uda się albo nie.
Zastosowano 3grubości mdfu:
*wzmocnienia tworzące tunel- mdf 6mm
*front- mdf 16mm
*reszta ścianek- mdf 12mm
Parametry surowej TLki
Wymiary zewnętrzne: wysokość 23cm, szerokość 13cm, głębokość 26,4cm (na projekcie front 12mm a nie 16mm jaki użyłem)
1SD na wejściu, 0,8SD na wyjściu.
Mierzone strojenie surowej obudowy- 77Hz.
Offset wielkości 1/4 długości tunelu.

Projekt

Wytłumienie
Do wytłumienia użyto 5materiałów:
*materiał obiciowy na subwoofery - wyłożono górne i dolne ścianki całej TLki
*watolina biała i czarna
*gąbka czopkowa i gładka

Pomiary TLki
Był to najbardziej czasochłonny element budowy konstrukcji. Wszelkie kombinacje z wytłumieniem dały jednak pozytywne efekty. Ze względu na dużą ilość pomiarów, ograniczyłem je i przedstawiam tylko te najbardziej interesujące.
Gąbka czopkowa oraz watolina w tym przypadku nie sprawdziły się najlepiej.
Ostatecznie zostawiłem wytłumienie oznaczone na wykresach "z gąbką" (fot.3), gdzie wyłożona TLka materiałem obiciowym i gąbką płaską, najbardziej spełniły swoje zadanie.

1 wykres ukazuje pomiar nearfield+port response
2 i 3 wykres impedancji

Zwrotnica
Wysokotonowy 3rząd, nisko-średniotonowy 2rząd.

Wykończenie
Wykończenie to naturalny fornir pierwszej klasy- jabłoń indyjska tineo.

Finalnie

Trzy zdania na koniec...
Miało być tanio - jest.
Miało być od podstaw - jest.
Małe gabarytowo? Skoro gra to nieco lepiej w dolnych rejestrach od klasycznego 5litrowego bass reflexu, to czemu nie budować mniejszej obudowy i zaoszczędzić trochę miejsca? - założenia spełnione.
Aby pokazać minimalizm zbudowanej TLki, poniżej porównanie TLki, 5l bass reflexu i WLM Stella

PODZIĘKOWANIA
Pogromcy Mitów za fachowe doradztwo w sprawie TLek.
Pharohowi za pomoc przy pomiarach.
marko3t za jabłoń indyjską.
lklukaszowi za głośniki i pierścienie.
Bez chłopaków konstrukcja powstawałaby jeszcze spory czas... :)
Monitorki pójdą pod młotek... Wielki fun z budowy miałem, ale niestety czeka następna konstrukcja

Projekt wykonany specjalnie na konkurs pokrewnego forum www.diyakustyk.com
http://diyakustyk.com/forum/ogloszen...11-t20611.html
Będę wdzięczny za każdy głos... :)
Założenia
Projekt powstał z trzech względów. Przede wszystkim miało być tanio, gabarytowo małe i innowacyjnie- od podstaw z podpartymi pomiarami. Głośniki zamówione z grupowych zamówień - okazało się tanio. Następnie należało dobrać obudowę.. Parametry głośnika podpowiadały obudowę bass reflex. Z definicji wiemy, że prawie każdy taki głośnik zagra prawidłowo w TL. QTS=0,38 i FS=66Hz aż prosiło o linię transmisyjną.. Problemem jednak mogły być jej rozmiary, dlatego też natchnieniem były monitory PMC, gdzie w niewielkich rozmiarach kompromisowo to rozwiązano.
Użyte głośniki
wysokotonowy: Audax TM025 for Mission
http://www.audax.com/archives/tm025c1.pdf
niskośredniotonowy: Visaton W100SC 8ohm
http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../w100sc_8.html

Obudowa
Stworzenie niewielkiej linii transmisyjnej wielkości klasycznego 5litrowego bass reflexu, dającym przy tym pozytywniejsze właściwości odsłuchowe, było wielkim wyzwaniem. Budowa do końca była wielką zagadką - uda się albo nie.
Zastosowano 3grubości mdfu:
*wzmocnienia tworzące tunel- mdf 6mm
*front- mdf 16mm
*reszta ścianek- mdf 12mm
Parametry surowej TLki
Wymiary zewnętrzne: wysokość 23cm, szerokość 13cm, głębokość 26,4cm (na projekcie front 12mm a nie 16mm jaki użyłem)
1SD na wejściu, 0,8SD na wyjściu.
Mierzone strojenie surowej obudowy- 77Hz.
Offset wielkości 1/4 długości tunelu.

Projekt

Wytłumienie
Do wytłumienia użyto 5materiałów:
*materiał obiciowy na subwoofery - wyłożono górne i dolne ścianki całej TLki
*watolina biała i czarna
*gąbka czopkowa i gładka

Pomiary TLki
Był to najbardziej czasochłonny element budowy konstrukcji. Wszelkie kombinacje z wytłumieniem dały jednak pozytywne efekty. Ze względu na dużą ilość pomiarów, ograniczyłem je i przedstawiam tylko te najbardziej interesujące.
Gąbka czopkowa oraz watolina w tym przypadku nie sprawdziły się najlepiej.
Ostatecznie zostawiłem wytłumienie oznaczone na wykresach "z gąbką" (fot.3), gdzie wyłożona TLka materiałem obiciowym i gąbką płaską, najbardziej spełniły swoje zadanie.

1 wykres ukazuje pomiar nearfield+port response
2 i 3 wykres impedancji

Zwrotnica
Wysokotonowy 3rząd, nisko-średniotonowy 2rząd.

Wykończenie
Wykończenie to naturalny fornir pierwszej klasy- jabłoń indyjska tineo.

Finalnie

Trzy zdania na koniec...
Miało być tanio - jest.
Miało być od podstaw - jest.
Małe gabarytowo? Skoro gra to nieco lepiej w dolnych rejestrach od klasycznego 5litrowego bass reflexu, to czemu nie budować mniejszej obudowy i zaoszczędzić trochę miejsca? - założenia spełnione.
Aby pokazać minimalizm zbudowanej TLki, poniżej porównanie TLki, 5l bass reflexu i WLM Stella

PODZIĘKOWANIA
Pogromcy Mitów za fachowe doradztwo w sprawie TLek.
Pharohowi za pomoc przy pomiarach.
marko3t za jabłoń indyjską.
lklukaszowi za głośniki i pierścienie.
Bez chłopaków konstrukcja powstawałaby jeszcze spory czas... :)
Monitorki pójdą pod młotek... Wielki fun z budowy miałem, ale niestety czeka następna konstrukcja

Skomentuj