Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Integra accuphase itd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Integra accuphase itd

Witam szanownych kolegów, jestem w trakcie budowy integry która będzie zawierała :

Dac by pkrecz na wm8742
    selektor wraz ze sterownikiem, wyświetlaczem i regulacją głośności na przekaźnikach
    końcówki accuphase e-450
    pre accuphase e-408
    zasilacz
    zabezpieczenie accuphase
    no i oczywiście trafa do wszystkiego

Całość będzie zamknięta w obudowę całą z aluminium, przód 10mm tył, góra, dół 4mm boki to radiatory z grubiścią ścianki 10mm, obudowa po skończeniu będzie szczotkowana i anodowana, w tym temacie będziemy na bierząco rozmawiali o postępach pracy

na początek kilka zdjęć elektroniki (kiepskie ale jak skończę będą lepsze):

Dac:

Sterownik, selektor i regulacja głośności:

Pre accuphase e-408:

wszystko:

zasilacz:

końcówka i zabezpieczenie:

Obudowa: (wstępnie skręcona) dojdzie szczotkowanie, otwory i anodowanie:

Już mogę powiedzieć, że będzie dość ciasno bo to jeszcze nie wszystko :) ale raczej wszystko wejdzie, wykonać będę starał się to na najwyższym poziomie, bez żadnych niedociągnięć, wszystko skręcane na dystanse, tulejki itd, okablowanie będzie poprowadzone dokładnie. Wiele pewnie jeszcze sie pozmienia ale wszystkie zmiany będę tu pokazywał, jakieś porady macie ?? zapewne jutro polutuję już kóńcówkę w 100% i wstawię fotki nagwintowanego radiatora z przykręconą płytką itd. Oj dużo roboty mnie czeka, ale warto. Zakładam temat tutaj bo na audiostereo w temacie z którego pochodzą PCB nie do końca można uzyskać jakąś pomoc, a tutaj zawsze ktoś coś doradzi.
    Last edited by daniel69; 01.04.2012, 16:16.

Gdzie kupiłeś takie fajne radiatory?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
      Zakładam temat tutaj bo na audiostereo w temacie z którego pochodzą PCB nie do końca można uzyskać jakąś pomoc, a tutaj zawsze ktoś coś doradzi.
      To może, ja zacznę. Wsio elementy drogie, a zasilacz to nie tylko 4 złote kondzioły. Chociaż odpowiednie 2x rezystor, jeden w szereg, drugi równolegle by pomogły. I ten mostek za 5złotych hehe

Jestem pewien, że skusisz się na którąś z rad z tego wątku:
      http://diyaudio.pl/showthread.php/19...rto-nie-warto?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        To może, ja zacznę. Wsio elementy drogie, a zasilacz to nie tylko 4 złote kondzioły. Chociaż odpowiednie 2x rezystor, jeden w szereg, drugi równolegle by pomogły. I ten mostek za 5złotych hehe
        No zasilacz jest taki jak w accuphase w oryginale - pojedyńczy mostek, kondy 30000uf (oryginał ma 33000uf) w mostku od spodu przylutowane są kondy 10nf łączące nóżkę zmiennego z nóżką plusa i drugą nóżke zmiennego z nóżką minusa oraz kondensator 22nf łączący nóżkę plusa z nóżką minusa, oraz rezystory rozładowywujące... nie stosuję jakoś super rozwiązań z bóg wie skąd bo chce by w jak największym stopniu była to kopia accuphase biorąc pod uwage pre i końcówki a jedynie na lepszych elementach niż oryginał, mostek jak mostek zawsze dawałem na diodach itd a teraz będzie taki :) może jak skończę to będę bawił się w jakieś ulepszanie
        Last edited by daniel69; 02.04.2012, 06:03.

Skomentuj

daniel69 a wskaźniki wychyłowe to gdzie? :) Klon Accuphase bez wskaźników to nie to samo, na pewno nie będzie grał dobrze :biggrin:
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            I ten mostek za 5złotych hehe
            I co w nim złego? lepiej wsadzic diody o wartosci 200zł które nic nie wprowadza do dzwieku?
            Zamieszczone przez taz Zobacz posta
            daniel69 a wskaźniki wychyłowe to gdzie?
            A na wycieraczki to jeszcze kupa czasu kolega ledwo obudowe spasował

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
              daniel69 a wskaźniki wychyłowe to gdzie? Klon Accuphase bez wskaźników to nie to samo, na pewno nie będzie grał dobrze

niestety chyba nie będzie, na przednim panelu będą jeszcze 2 gałki więc nie za bardzo jest miejsce, a takich małych wskaźników nie lubie...zobacze, jeszcze dzisiaj pomyśle

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                I co w nim złego? lepiej wsadzic diody o wartosci 200zł które nic nie wprowadza do dzwieku?
                Nie! nie lepiej. daniel teraz podał, że jednak umieścił jakieś dodatkowe elementy bierne. Ja bym się jednak tym zasilaczem zajął no ale jak ma być kopia, to kopia :)

Skomentuj

jeszcze jedynie może dodam rezystory 10R między jedną parą kondów a drugą i to tyle :) w accu tego nie było bo była jedna para kondów a tak warto to dać. Dodałem jeszcze kondki 100nf równolegle do 15000 czego w oryginale nie było, jedynie jak wspomniałem 22nf od plusa jednego konda do minusa drugiego konda...

jak udzielę kondy rezystorami to dam też drugie 100nf przy drugiej parze, zasilacz i tak będzie chyba lepszy od oryginału który wtedy będzie miał jeszcze prostszą budowę...

pytanie od razu małe, rezystory rozładowujące dać przy jednej wtedy parze kondów czy przy obu ?? jak jednej to której, pierwszej czy drugiej, tej już bliżej końcówki ??
                  Last edited by daniel69; 02.04.2012, 13:52.

Skomentuj

pytanie od razu małe, rezystory rozładowujące dać przy jednej wtedy parze kondów czy przy obu ?? jak jednej to której, pierwszej czy drugiej, tej już bliżej końcówki ??
                    to bez różnicy bo przecież i tak wszystko jest równolegle połączone :), zwykło się jednak dawać zaraz za drugą parą kondziołów.

---------- Post dodany o 16:16 ---------- Poprzedni post o 16:11 ----------

albo w ogóle zbuduj niekonwencjonalny zasilacz Irka i było by pozamiatane.

Skomentuj

Witam kolegów, uff dzisiaj niewiele udało mi się podziałać - jeden kanał skończony i przykręcony do radiatora natomiast jescze nic nie odpalany, dla tych co lutują, trany zazwyczaj się najpierw przykręca później przylutowuje, ja tak zrobiłem i miałem małą muke, rezystory emiterowe zachodzą na trany więc ich nie lutowałem zanim nie przylutowałem tranów i był mały problem, wszystko ładnie poskręcane, polutowane, sięgam po rezystory a tam piny do lutowania są od górnej strony tylko przy jedej nóżce rezystora, trzeba przylutować jedną nóżke zanim zaczniemy składanie i lutowanie już na radiatorze:

dalej głupio jest zrobione wyjście dzwięku - też brak pola lutowniczego od góry więc musimy przewód przylutować już za wczasu i będzie się za nami jak głupi ciągał... nom ale nic, poza tym wszystko ładnie

---------- Post dodany o 19:51 ---------- Poprzedni post o 19:41 ----------

jeszcze 2 zdjęcia z przymiarki, przy okazji dzisiaj wymieniłem te 2 badziewne kondki zielone na nichicony

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Gdzie kupiłeś takie fajne radiatory?
                        10 znaków. :)

Skomentuj

co do radiatorów to kupiłem je od osoby z warszawy i można je jescze załatwić, w zależności pewnie od ilości osób różna będzie cena, na audiostereo już robią listę chętnych, też gdzieś jakąś zróbcie to się dowiem co i w jakiej cenie :)

Skomentuj

trzeba przylutować jedną nóżke zanim zaczniemy składanie
                            dalej głupio jest zrobione wyjście dzwięku
                            wychodzi na to że ten cały accuphase jest nieprecyzyjnie zaprojektowany.
                            Szkoda, że nie dało się dać tranzystorów po środku radiatora, czyli postawić płytkę, tylko są na krawędzi - złe odprowadzanie ciepła.

Skomentuj

nie accu zle zaprojektowane bo to nie jest oryginalna płytka tylko zamiennik jedynie schemat jest ten sam. Natomiast co do ciepła nie będzie żadnego problemu bo trany są u dołu, gorzej by było dyby były u góry, a nie na samej krawędzi bo jest trochę miejsca a poza tym też jest zrobione wcięcie w miejscu ścianki a żebra idą jeszcze trochę do dołu, gdzie wchodzi dolny panel - również z alu 4mm więc i on trochę ciepła odbierze, ogólnie cała obudowa jest z alu, tył góra i dół 4 mm przód 10mm, radiator ścianka 10mm i duże ożebrowanie odprowadzi temperaturę bez żadnego problemu... bo i ja nie wyciągam więcej niż ok 250W -280W na kanał dla 4r a radiatory same są w stanie chyba więcej odprowadzić, może przy okazji ktoś powie ile mniej więcej mocy wyciągnę dla 4r a ile dla 8r z trafa 2x43V jałowo bez prostowania o mocy trochę ponad 500VA (interesuje mnie jedynie obciążony jeden kanał, więc nie sugerujcie się mocą trafa bo ona nie będzie ograniczeniem w takim wypadku, choć w oryginale jest ograniczeniem przy 2 kanałach dość sporym - zobaczcie o ile spada moc przy 2 kanałach, u mnie będzie mniejsza trochę ale może bez zmian dla 1 i dla 2 kanałów...)

po wyprostowaniu da to ok myślę 60-62V, standardowy accu ma z tego co się orientuje po wyprostowaniu ok 66V ale 100% pewności nie mam

nom niestety taki układ wymusza to ile rzeczy chcę zamknąć w środku...

poza tym zobacz jak zamontowane są standardowo końcówki i na jakim radiatorze małym więc u mnie nie ma żadnych postaw do tego by były problemy z odprowadzaniem temperatury - mniejsza moc, dużo większy radiator i to na zewnątrz... w dodatku aktualnie będę tego używał do kolumn na jednym etonie 20cm - 8r więc i to nie spowoduje zbytniego nagrzewania, jednak mimo wszystko nawet maksymalnie obciążony wzmacniacz nie będzie miał problemów z temperaturą, bądźmy realistami, to nie klasa A

http://www.dagogo.com/assets/images/...haseE450-3.jpg

a przy obciążonym jednym kanale oryginalny accu ma 380W dla 4r...

więcej tutaj:

http://audio.com.pl/testy/accuphase-e-450:2
                              Last edited by daniel69; 03.04.2012, 12:42.

Skomentuj

może przy okazji ktoś powie ile mniej więcej mocy wyciągnę dla 4r a ile dla 8r z trafa 2x43V jałowo bez prostowania
                                zakładając 60VDC wyprostowane pod obciążeniem to obliczyłem:
                                4 ohm - 390W RMS
                                8 ohm - 190W RMS

Skomentuj

uuu to dużo ale trafo przy 2 kanałach tyle nie pozwoli dla 4r więc jeśli dla 8r będzie ok 180 a dla 4r 250 to dla mnie bomba, dokładnie takie coś chciałem

Skomentuj

przy obciążonym jednym kanale oryginalny accu ma 380W dla 4r
                                    Ale to ma być koncówka stereo z tego co doczytalem i jeszcze kolumny 8ohm wiec wyciska ledwo 200W dla 8ohm a to juz bardzo duzo.
                                    Jakie jest maxymalne napiecie symetryczne dla tej koncowki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                      Jakie jest maxymalne napiecie symetryczne dla tej koncowki?
                                      tego Ci nie powiem to co czytasz ze strony audio.pl to dane oryginału rzecz jasna i wiem że napięcie jakim w oryginale zasilana jest końcówka to na 99.9% 2x66V DV widać trafo w oryginale jest za słabe stąd spada moc przy stereo, może to zamierzone, nie wiem. mi wystarcza w zupełności 150-180W dla 8R i ok 250W dla 4r w stereo, jeśli z tym napięciem co podałem - ok 60V DC i trafie o mocy 500Va z 30000uf na jedną szyne zasilania osiągnę tyle w stereo to mi to w zupełności wystarcza, w mono nie będzie grała ale potencjał w razie czego będzie - trafo mocniejsze i tyle, na razie sprawdzę jak będzie się tak sprawowała.

przy mniejszej mocy wzrośnie parametr DF tak ?? bo będę je zasilał wynika o 6V mniejszym napięciem co accu, to i to fajnie wtedy :)

---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post o 15:55 ----------

i gotowe zabezpieczenie:

Skomentuj

Liczę na to, że zobaczę w końcu coś porządnego :) . W końcu wszystko dobrze się zapowiada, tylko przypominając sobie twój poprzedni projekt wyobrażam sobie sieć luźno latających "kabelków", a to popsuje efekt.
                                        Obudowa wygląda bardzo fajnie bez malowania, no ale to rzecz gustu.

Życzę udanego projektu, no i smacznego jajka.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X